Λούζεσαι σωστά; Είσαι σίγουρη;
Ήρθε η ώρα να απαλλαγείς από την πιτυρίδα ή/και την ξηροδερμία
Πώς θα τα ξεχωρίσεις και πώς θα τα αντιμετωπίσεις
Tips για να απαλλαγείς από την πιτυρίδα ή την ξηροδερμία του κεφαλιού.
Αν υπάρχει, ή μάλλον όχι αν, υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο από το να έχουν μακρύνει τα μαλλιά σου και να φαίνεται η ρίζα άλλο χρώμα ή να βγουν οι πρώτες άσπρες τρίχες. Τι είναι αυτό; Να ξεφλουδίζει το κεφαλάκι σου και να χιονίζει στους ώμους σου. Πιτυρίδα ή ξηροδερμία, όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι από αντιαισθητικό μέχρι ενοχλητικό, αφού αρκετές φορές συνοδεύεται και από φαγούρα. Διάβασε πώς θα τα ξεχωρίσεις και κυρίως, πώς θα τα ξεφορτωθείς!
Πιτυρίδα
Τι είναι και τι την προκαλεί
Οι δερματολόγοι διευκρινίζουν ότι η πιτυρίδα είναι μια χρόνια πάθηση, συχνά θεωρείται ήπιας μορφής σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία οξύνεται και μειώνεται ανά διαστήματα. Στην πιο εμφανή μορφή της παρουσιάζεται με αξιοσημείωτες λευκές νιφάδες. Μπορεί να προκληθεί από υπερδραστήριους σμηγματογόνους αδένες, άγχος, ερεθισμό από προϊόντα μαλλιών, μυκητιακή ανάπτυξη. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται: φαγούρα στο κεφάλι ή/και τα φρύδια, μεγάλες λευκές νιφάδες, ερυθρότητα.
Τα αίτια που προκαλείται η πιτυρίδα δεν είναι ακριβώς κατανοητά αλλά συχνά σχετίζεται με υπερβολική έκκριση λιπαρότητας και υπερανάπτυξη μυκήτων στο δέρμα του κρανίου. Οι σμηγματογόνοι αδένες στα λέπια της τρίχας παράγουν μεγάλες ποσότητες σμήγματος που δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων. Έτσι, τα μικροσκοπικά νεκρά κύτταρα που κανονικά θα περνούσαν απαρατήρητα κολλάνε σε στιβάδες που εμφανίζονται ως λευκές νιφάδες.
Η παρουσία μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής είναι απόλυτα φυσιολογική και συνήθως αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η μειωμένη αντιμετώπισή της μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη φεριτίνης, βιταμίνης D3, σε κακή διατροφή, αλλεργίες και ερεθιστικά προϊόντα μαλλιών. Όσο περισσότερο αυξάνεται η λιπαρότητα και οι μύκητες τόσο περισσότερο εγκλωβίζουν τα νεκρά κύτταρα που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση φαγούρας, κοκκινίλας και ακόμα περισσότερων νιφάδων.
Πώς αντιμετωπίζεται
»» Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σαμπουάν ειδικό για την πιτυρίδα από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αν όχι κάθε φορά που λούζεσαι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
»» Μπορείς να πάρεις συμπλήρωμα διατροφής Ω3 ή βιταμίνης D3.
»» Το έλαιο τσαγιού (tea tree oil) είναι αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, οπότε αποτελεί ιδανική επιλογή για να ισορροπήσεις την υγεία του δέρματος στην περιοχή του κεφαλιού. Μπορείς να το βρεις στη σύσταση πολλών προϊόντων (σαμπουάν, μάσκες, conditioners) αλλά και σε καθαρή μορφή και να χρησιμοποιήσεις λίγες σταγόνες κάνοντας μασάζ.
»» Μπορείς να κάνεις διαλογισμό. Ίσως σου φαίνεται αστείο αλλά τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να πυροδοτήσουν την πιτυρίδα και να κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή της.
»» Ένα σημαντικό συστατικό που έχουμε όλοι στο σπίτι και μπορεί επίσης να βοηθήσει γιατί είναι αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό είναι το ξύδι. Αφού τελειώσεις το λούσιμο με το σαμπουάν σου, δοκίμασε να ρίξεις στις ρίζες των μαλλιών σου ένα ποτήρι νερό με μια κ.σ. ξύδι. Δεν χρειάζεται να το ξεβγάλεις, ούτε να ανησυχείς για τη μυρωδιά αφού εξατμίζεται τελείως μόλις τα μαλλιά στεγνώσουν.
Ξηροδερμία
Τι είναι και τι την προκαλεί
Τώρα που διάβασες για την πιτυρίδα ίσως σκέφτεσαι ότι δεν ισχύει ακριβώς για τη δική σου περίπτωση και μπορεί να έχεις δίκιο αφού συχνά ο κόσμος τη μπερδεύει με την ξηροδερμία. Η ξηροδερμία μπορεί να προκληθεί από την αδυναμία του τριχωτού της κεφαλής να παράγει ή διατηρήσει την ενυδάτωσή του, από υπερβολικό πλύσιμο, από ερεθισμό σε προϊόντα μαλλιών, από ηλιακό έγκαυμα, από το κλίμα.
Όπως οποιοδήποτε άλλο σημείο του δέρματος όταν είναι αφυδατωμένο, το τριχωτό της κεφαλής παρουσιάζει φαγούρα, ερεθισμό και ξεφλούδισμα. Αν λούζεσαι πολύ συχνά (για παράδειγμα κάθε μέρα) το πιθανότερο είναι να απομακρύνεις όλα τα ενυδατικά συστατικά που παράγει αφήνοντας το δέρμα «διψασμένο». Ακόμη, οι κλιματολογικές συνθήκες (υπερβολική ζέστη ή κρύο, χαμηλά επίπεδα υγρασίας) και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση στο δέρμα της κεφαλής. Αποτέλεσμα είναι να έχεις φαγούρα, ξηροδερμία και πολύ μικρές λευκές νιφάδες.
Πώς αντιμετωπίζεται
»» Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης μια φορά την εβδομάδα για να ενισχύσεις την υγρασία της περιοχής.
»» Προτίμησε ήπια σαμπουάν και conditioner, χωρίς αρώματα και αιθέρια έλαια αλλά με ενυδατικά, θρεπτικά συστατικά όπως αλόη, γάλα, μέλι.
»» Απόφυγε τα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν αλκοόλη και άρχισε να λούζεσαι πιο αραιά μέσα στην εβδομάδα ώστε να δίνεις χρόνο στο τριχωτό της κεφαλής σου να ανασάνει.