Γυναίκα ξαπλωμένη σε κρεβάτι
© Unsplash/ We vibe toys
Beauty

5 λάθη που κάνεις και δεν κοιμάσαι αρκετά ή καλά

Καιρός να απαλλαγείς φυσικά από τους μαύρους κύκλους

Ομορφιά και ύπνος: Συμβουλές και tips για καλύτερο ύπνο ώστε να απαλλαγείς από μαύρους κύκλους και πρηξίματα.

Ο ύπνος είναι από τις βασικότερες ανάγκες του οργανισμού για να λειτουργεί σωστά. Είναι η ώρα που ο «σκληρός δίσκος» του εγκεφάλου κάνει ανασυγκρότηση, που το σώμα ξεκουράζεται, που ο οργανισμός επουλώνει τα καταπονημένα σημεία του. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά ή αν δεν κάνεις ποιοτικό ύπνο, οι επιπτώσεις είναι αθροιστικές. Αρχικά θα νιώθεις μια μικρή κόπωση, θα βλέπεις μερικά πρηξίματα και μαύρους κύκλους, αργότερα θα έχεις ζαλάδες, ατονία, εκνευρισμό και τελικά θα νιώθεις εξάντληση. Μπορεί να μην ξενυχτάς από επιλογή κάνοντας αχαλίνωτο κλάμπινγκ αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι καθημερινές σου συνήθειες να μην διευκολύνουν τον οργανισμό σου να ξεκουραστεί σωστά. Διάβασε παρακάτω ποια λάθη μπορείς να αποφύγει για να βελτιώσεις την εμπειρία σου στον ύπνο.

Δεν ξαπλώνεις νωρίς

Ισχυρίζεσαι ότι είσαι νυχτερινός τύπος ή ότι το βράδυ είναι η μόνη διαθέσιμη ώρα που έχεις για να κάνεις κάποια πράγματα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος καταλήγεις να πηγαίνεις για ύπνο μετά τη μία τη νύχτα ή και το ξημέρωμα. Δυστυχώς πρέπει να ρυθμίσεις ξανά το πρόγραμμά σου και να καταφέρεις να κοιμάσαι νωρίτερα γιατί οι ειδικοί λένε ότι έχουμε 90λεπτους κύκλους ύπνου και η φάση REM πραγματοποιείται νωρίς το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι αν κοιμάσαι αργά και ξυπνάς νωρίς, δεν έχεις αρκετό χρόνο για να περάσεις στη φάση REM, που ισοδυναμεί με λιγότερη ξεκούραση.

Δεν έχεις σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Το ένα βράδυ κοιμάσαι από τις 9, το επόμενο στις 2 τα ξημερώματα. Αν δεν το ήξερες μέχρι τώρα, μάθε ότι είμαστε πλάσματα της συνήθειας και ο οργανισμός μας λειτουργεί καλύτερα όταν έχει σταθερό πρόγραμμα. Προσπάθησε να ξαπλώνεις και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαβ/κα ώστε να αυξήσεις τη REM και την ποιότητα του ύπνου σου. Τη νύχτα ο οργανισμός μας εκκρίνει μελατονίνη ώστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε και με το πρώτο φως της ημέρας εκκρίνει κορτιζόλη ώστε να έχουμε αρκετή ενέργεια για να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Καλό θα ήταν λοιπόν οι ώρες ύπνου σου να ταιριάζουν με τις ώρες της ημέρας και της νύχτας.

Έχεις πολλούς αντιπερισπασμούς

Πιθανόν να το έχεις ήδη ακούσει αλλά το μπλε φως της οθόνης (κινητό, τάμπλετ, λάπτοπ, τηλεόραση) μπερδεύει τον οργανισμό ώστε να νομίζει ότι είναι μέρα και να μην εκκρίνει μελατονίνη. Αντί λοιπόν να ξαπλώσεις χαζεύοντας στην οθόνη, θα ήταν καλύτερο να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να βάλεις να παίζουν ροζ θόρυβοι (που βοηθούν στη χαλάρωση) και να μειώσεις το φως που μπαίνει το πρωί στο δωμάτιο -είτε με μια μάσκα ύπνου είτε με κουρτίνες συσκότισης.

Κοιμάσαι σε λάθος στρώμα ή μαξιλάρια

Υπάρχουν πράγματα που δύσκολα καταλαβαίνουμε ότι μας δημιουργούν δυσφορία στον ύπνο. Αν σε πήρε ο ύπνος στον καναπέ και κοιμήθηκες καλύτερα απ' ό,τι συνήθως στο κρεβάτι σου αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το στρώμα σου είναι πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό. Το ίδιο μπορεί να ισχύει με τα μαξιλάρια σου αλλά και με τα σεντόνια που μπορεί να σε ζεσταίνουν πολύ. Το ιδανικό είναι να παραγγείλεις ένα στρώμα φτιαγμένο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου και να κάνεις δοκιμές σε μαξιλάρια και σεντόνια ώστε να διαπιστώσεις ποια κάνουν τον ύπνο σου καλύτερο. Σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνάει πιασμένος άλλωστε.

Δεν προσέχεις τι τρως/πίνεις

Φαίνεται αυτονόητο αλλά για πολλούς δεν είναι. Πριν τον ύπνο θα πρέπει να αποφεύγεις την κατανάλωση τροφών ή υγρών στα οποία έχεις δυσανεξία, όπως γαλακτοκομικά ή πικάντικα. Το αλκοόλ φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να σε νυστάζει αλλά στην πραγματικότητα διαταράσσει τον τυπικό κύκλο ύπνου μειώνοντας την ποιότητά του. Η καφεΐνη είναι επίσης απαγορευτική κοντά στις ώρες ύπνου αφού επεμβαίνει στη φυσική χημεία του οργανισμού και μπορεί να σου προκαλέσει αϋπνία ή υπερένταση.

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice