Είναι οι ανταύγειες που πλαισιώνουν και γλυκαίνουν το πρόσωπο και τις υιοθετούν όλο και περισσότεροι
Είσαι μελαγχολική; Μην κόψεις μαλλί
Γιατί παίρνουμε δραστικές και λάθος αποφάσεις όσον αφορά τα μαλλιά μας όταν δεν είμαστε καλά ψυχολογικά;
Ποια η σχέση ενός κουρέματος με την ψυχική μας διάθεση; Γιατί δεν πρέπει να αλλάζουμε χτένισμα όταν είμαστε θλιμμένοι;
Γιατί παίρνουμε δραστικές αποφάσεις όσον αφορά τα μαλλιά μας όταν δεν είμαστε καλά ψυχολογικά; Και γιατί συχνά ένα κούρεμα μας κάνει να μη νιώθουμε καλά ψυχολογικά; Μπέρδεμα και καλώς όρισες στον μαγικό κόσμο των μαλλιών! Το περιοδικό Dazed and Confused ερεύνησε σε βάθος το θέμα κάνοντας τις ανάλογες ερωτήσεις σε μια κομμώτρια και μία ψυχοθεραπεύτρια. Οι απαντήσεις τους έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Ήταν λίγο μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, όταν η hairstylist Siobhan Benson υποδέχτηκε μια πολύ αναστατωμένη πελάτισσα που της ζήτησε να της ξυρίσει όλα τα μαλλιά της. Αποδείχτηκε πως η συγκεκριμένη γυναίκα δεν ήταν απολύτως αποφασισμένη να πραγματοποιήσει μια τόσο δραματική αλλαγή στο κεφάλι της. Αφού έκλαψε για αρκετή ώρα, αποχώρισε από το κομμωτήριο ακριβώς όπως μπήκε σε αυτό. Στην καθημερινότητα ενός κομμωτηρίου ανάλογα περιστατικά δεν είναι σπάνια λέει η Benson. Συχνά, άτομα με έντονη συναισθηματική φόρτιση της ζητούν να επέμβει δραστικά στο χτένισμά τους και να το αλλάξει τελείως.
Ανάλογα περιστατικά έχει καταγράψει και η ιστορία της ποπ. Τον Φεβρουάριο του 2007 η Μπρίτνεϊ Σπιρς πήγε (σε κομμωτήριο) για μαλλί και βγήκε ξυρισμένη - μάλιστα ξύρισε η ίδια το κεφάλι της. Εκείνη την εποχή η Μπρίτνεϊ είχε πολλά προβλήματα: ήταν στα χωρίσματα, έπαιρνε διάφορες ουσίες και πάλευε με μια ψυχική ασθένεια. Φέτος το καλοκαίρι στο TikTok εξήγησε πως η κίνησή της ήταν μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τις αγωνίες και τα άγχη της δημοσιότητας, να αποβάλλει από πάνω της την αδυναμία να ελέγξει τη ζωή της.
Σε μια ανάλογη κίνηση επανεκκίνησης ξυρίζοντας το μαλλί της προέβη και η Άιρις Λο, κόρη του Τζουντ Λο, το καλοκαίρι του 2021. «Έκοψα τα μαλλιά μου όταν άρχισε να αλλάζει η ζωή μου. Έφευγα από το σπίτι μου, γύριζα ένα τηλεοπτικό σόου, δούλευα ως ηθοποιός για πρώτη φορά και έβγαινα από το λοκντάουν. […] Δεν μπορούσα πια να κρύβομαι πίσω από τα μαλλιά μου. […] Ένιωσα πραγματικά ενδυναμωμένη» αιτιολόγησε την απόφασή της.
Δεν είναι λίγες και οι ταινίες που έχουν αποτυπώσει την καταφυγή πληγωμένων γυναικών σε ένα εξτρίμ κούρεμα. Το 1988 στο φιλμ «Οι κατηγορούμενοι» η Σάρα Τομπάιας (Τζόντι Φόστερ) κόβει τα μακριά μαλλιά της αλά γκαρσόν μετά τον ομαδικό βιασμό της και την αθωοτική απόφαση του δικαστηρίου για τους βιαστές της. Στη σειρά «Girls», η πρωταγωνίστρια Χάνα αρπάζει το ψαλίδι και κόβει μια τούφα από τη φράντζα της όταν, περίλυπη, διαπιστώνει πως δεν θα καταφέρει να γράψει ένα βιβλίο σε μία μέρα. Στη συνέχεια καταφεύγει σε φίλο της για να διορθώσει το χάλι. Αυτά τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ποπ κουλτούρας δείχνουν εμφατικά τη σχέση ανάμεσα στα δραστικά κουρέματα με τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου.
Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Rebecca Newman, «Όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης που είναι ιδιαίτερα επώδυνη, έχουμε την τάση να παίρνουμε αποφάσεις για άμεση ανακούφιση». Στόχος μας είναι να απαλλαγούμε από έντονα ή δυσάρεστα συναισθήματα, οπότε την πληρώνει είτε το πορτοφόλι μας με εξαντλητικό shopping είτε τα μαλλιά μας. Αλλάζοντας την εξωτερική μας εμφάνιση, λέει η ψυχοθεραπεύτρια, είναι σαν να αποβάλλουμε από πάνω μας μια στοιβάδα δέρματος, και υποθέτουμε πως θα νιώσουμε αμέσως καλύτερα. Ωστόσο, μια τόσο δραματική πράξη που αφορά το «έξω» μας σπάνια μας απαλλάσσει από τις εσωτερικές μας αγωνίες. Και αν το κάνει, γίνεται πρόσκαιρα και φευγαλέα.
Είναι σύνηθες μετά από έναν χωρισμό, τα άτομα να κόβουν τα μαλλιά τους. Μαζί με τα μαλλιά, στο πάτωμα του κομμωτηρίου ελπίζουν να πέσει και η θλίψη. Η Newman δίνει και μια άλλη ερμηνεία σε αυτή την τάση. Τα μακριά μαλλιά, λέει, απαιτούν πολλά προϊόντα, χρόνο και υπομονή. Το κόψιμό τους συμβολίζει την εγκατάλειψη του συναισθηματικού κόπου που απαιτεί μια σχέση.
Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βάζουν τα κλάματα κάθε φορά που κουρεύονται, ακόμα κι αν ψαλιδίσουν ελάχιστα τις άκρες. Τα μακριά μαλλιά είναι μια ταυτότητα, και οι επεμβάσεις σε αυτά μπορεί να δημιουργήσουν κρίσεις ταυτότητας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των TYME και YouGov, το 20% των γυναικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ομολόγησαν πως έκλαψαν μπροστά στον καθρέφτη ή σε κόσμο για κούρεμα που δεν τους άρεσε. Την ίδια στιγμή 1 στις 6 γυναίκες λένε πως θα ντρέπονταν να βγουν έξω αν κάτι δεν πήγαινε καλά με τα μαλλιά τους.
Το γνωρίζουμε όλοι εκ πείρας: ένα ωραίο χτένισμα και ένα ωραίο κεφάλι είναι μια τόνωση αυτοπεποίθησης. Και μια bad hair day ένας καλός λόγος να πάρεις αναρρωτική και να κλειστείς στο σπίτι. Τα μαλλιά έχουν μαγικές ιδιότητες. Όσο για τη συσχέτιση θλίψης και κουρέματος, η ψυχοθεραπεύτρια Rebecca Newman συνιστά ψυχραιμία. Κάθε φορά που είμαστε λυπημένοι ή μελαγχολικοί και νιώθουμε την παρόρμηση για κόντρα ξύρισμα, καλό θα ήταν να ξεφυλλίσουμε μερικά περιοδικά ή να χαζέψουμε κουρέματα στο instagram για να πάρουμε πιο συμβατικές ιδέες. Και το σημαντικότερο, να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες και χρόνο και να ηρεμήσουμε.