Τι τύπο χαμόγελου έχεις;
© Michael Dam / Unsplash
Beauty

Τι τύπο χαμόγελου έχεις;

Το ήξερες ότι υπάρχουν μόλις 4 κλασικοί τύποι;

Χαμόγελο: Οι 4 κλασικοί τύποι χαμόγελου ανάλογα με τις γωνίες του στόματος και το πόσο φαίνονται τα δόντια. 

Το ήξερες ότι την επικοινωνία με το περιβάλλον και με τους άλλους καθορίζουν 12 μύες; Μάθε το. Γύρω από το στόμα μας υπάρχουν 12 μύες που συνδέονται με τον κεντρικό κυκλικό μυ. Κάποιοι από αυτούς τραβούν τα μάγουλα και άλλοι σηκώνουν ή κατεβάζουν τα χείλη. Μερικοί νευρώνες του εγκεφάλου δίνουν εντολές στους μύες, αυτοί κάνουν τα δικά τους, κι έτσι με το πρόσωπό μας και κυρίως με το στόμα μας εκφράζουμε οργή, χαρά, ενθουσιασμό, ειρωνία, αυτοπεποίθηση και λοιπά. 

Το χαμόγελο είναι στοιχείο ομορφιάς. Επίσης και τα δόντια. Όσο πιο όμορφη είναι η οδοντοστοιχία ενός ανθρώπου τόσο περισσότερο χαμογελάει. Εκτός αν είναι κάνας ξινός. Επίσης σε αντίθεση με αυτά που λέγονταν παλιά, όσο περισσότερο ένα άτομο εκφράζει συναισθήματα χρησιμοποιώντας τους μύες του προσώπου του, δηλαδή με γκριμάτσες, τόσο πιο νέος φαίνεται. Παλιά υπήρχε η αντίληψη ότι όσο λιγότερο εκφραστικό είναι ένα πρόσωπο, τόσο θα αργήσει να γεράσει, κι έτσι είχαμε γεμίσει με τύπους «λύπη χαρά ένα σχέδιο» που έλεγε και ο Λαζόπουλος. 

Σύμφωνα με τους μελετητές, υπάρχουν τέσσερις κλασικοί τύποι χαμόγελου. Διάβασε τα χαρακτηριστικά τους και δες ποιος είναι ο δικός σου. Όποιος κι αν είναι, είναι τέλειος! Χαμογέλα, είναι μεταδοτικό, όπως τραγουδούσε και ο Ανδρέας Μικρούτσικος. 

Της Τζοκόντα
Σκέψου τον πίνακα και θα καταλάβεις. Πρόκειται για το χαμόγελο που έχουν τα δύο τρίτα των ανθρώπων, και είναι μάλλον αυτό που λέγεται στην πλούσια ελληνική γλώσσα «μειδίαμα». Οι γωνίες του στόματος τραβιούνται προς τα πάνω. Το πάνω χείλος είναι ελαφρώς ανασηκωμένο και φαίνονται λίγο τα πάνω δόντια. Αν θέλεις να τελειοποιήσεις το χαμόγελο της Μόνα Λίζα θα πρέπει να ανοίγεις το στόμα μέχρι 40 μοίρες (στο περίπου, δε λέμε να πάρεις και μοιρογνωμόνιο).  

Του κυνόδοντα
Έχεις δει την ομώνυμη ταινία του Λάνθιμου; Ναι; Τέλεια, αλλά δεν έχει σχέση με το θέμα μας. Άλλωστε στην ταινία του Λάνθιμου δεν έσκασε ούτε ένα χαμόγελο! Το συγκεκριμένο smile είναι αυτό που εκθέτει στη θέα των άλλων τους κυνόδοντες πριν ολοκληρωθεί. Μόλις γίνει πλήρες, αφήνει να φανούν και άλλα δόντια. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και του Δράκουλα, αλλά δεν θα ήταν σωστό για ευνόητους λόγους. 

Του τοίχο τοίχο
Στα αγγλικά wall to wall, σαν της Τζούλια Ρόμπερτ. Ανοίγεις τη στοματάρα σου φαρδιά πλατιά και αποκαλύπτεις όλη την οδοντοστοιχία. 

Της Μαρίσα Παρέδες
Είναι το χαμόγελο προς τα κάτω, σαν αυτό της πρωταγωνίστριας του Αλμοδόβαρ. Ακόμα και όταν είσαι τέρμα χαρούμενος, επειδή οι γωνίες του στόματος πέφτουν προς τα κάτω, δείχνεις κάπως προβληματισμένος, ίσως και θλιμμένος. Εσύ όμως ξέρεις πως πετάς από χαρά!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice