Γυναικεία χέρια
© Sarah Cervantes / Unsplash
Beauty

Η ζωή δεν είναι τέλεια, τα νύχια σου όμως μπορούν να γίνουν

Πώς είναι τα υγιή νύχια; Τι «χρώμα» δείχνει την υγεία τους; Πότε πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς. Πρακτικές συμβουλές για να έχεις γερά και υπέροχα άκρα.

Οδηγός για υγιή νύχια: Πριν σε απασχολήσει το χρώμα με το οποίο θα τα βάψεις, πρέπει πρώτα να φροντίσεις για την υγεία τους

Τα νύχια φανερώνουν πολλά για την προσωπικότητά σου. Τα χόμπι σου, οι συνήθειές σου, η καθημερινότητά σου, η ψυχολογία σου, ακόμη και το επάγγελμά σου, αφήνουν τα ίχνη τους πάνω τους. Τα περιποιείσαι τουλάχιστον μια-δυο φορές το μήνα, και δεν υπάρχει έγνοια που να μην μπορεί να σβήσει ένα καλό, επαγγελματικό μανικιούρ, λένε όσες το απολαμβάνουν, και ίσως αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που αυτό το ραντεβού δεν αμελείς ποτέ να επαναπρογραμματίσεις. «Η ζωή δεν είναι τέλεια, τα νύχια σου όμως μπορούν να γίνουν», ακούστηκε κάποτε. Κάτω όμως από στρώσεις υπέροχων - κλασικών και μη - αποχρώσεων δεν παύει να βρίσκεται …ένα νύχι, ο καμβάς πάνω στον οποίο μεγαλουργεί ο καλλιτέχνης-μανικιουρίστ, και αυτός ο καμβάς πρέπει να είναι αψεγάδιαστος. Πριν σε απασχολήσει το χρώμα με το οποίο θα τα βάψεις, πρέπει πρώτα να φροντίσεις για την υγεία τους. 

Πώς πρέπει να είναι τα υγιή νύχια;

Οδηγός για υγιή νύχια
© Ellie Eshaghi / Unsplash

Να έχουν «ομαλή» επιφάνεια

Τα υγιή νύχια πρέπει να είναι «απαλά», χωρίς ρωγμές, κυματισμούς, βαθουλώματα, λακκουβίτσες και άλλες ανομοιομορφίες που συνήθως υποδεικνύουν έλλειψη σημαντικών βιταμινών και απαραίτητων διατροφικών στοιχείων, ορμονικές διαταραχές και άλλα που χρήζουν προσοχής. Κάποιες λεπτές ραβδώσεις που μπορεί να εμφανιστούν, συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία, παρά μόνο ως προς το αισθητικό κομμάτι. Το ίδιο και τα λευκά σημάδια, τα οποία προκαλούνται συνήθως από τραυματισμούς και χτυπήματα. Καθώς τα νύχια μεγαλώνουν, αυτά τα σημάδια φεύγουν.

Να είναι ευλύγιστα χωρίς να σπάνε

Οδηγός για υγιή νύχια
© Kateryna Hliznitsova / Unsplash

Είναι και τα νύχια από εκείνα τα σημεία του σώματος που μένουν εκτεθειμένα σε απρόβλεπτους «κινδύνους», τη δική σου απροσεξία, απερισκεψία, αγαρμποσύνη, βιασύνη κ.α. Άρα πρέπει να έχουν ελαστικότητα και σκληρότητα ταυτόχρονα, για να επιβιώνουν. Τα υγιή νύχια είναι και ευλύγιστα και ανθεκτικά, και δεν ξεφλουδίζουν.

Το φυσικό τους χρώμα είναι το απαλό ροζ

Οδηγός για υγιή νύχια
© Jasmin Schreiber / Unsplash

Τα βάφεις, τα ξεβάφεις, τα ξαναβάφεις. Εάν το κάνεις συχνά, ίσως παρατηρήσεις κάποια στιγμή να παίρνουν μια ελαφρώς κιτρινωπή απόχρωση.  Δεν φταίνε μόνο τα βερνίκια και η σύστασή τους, αλλά και το ασετόν που χρησιμοποιείς για να τα ξεβάφεις, το οποίο επιπλέον τα αφυδατώνει. Τα καλά νέα είναι πως αν τα αφήσεις λίγο καιρό να «αναπνεύσουν» άβαφα, το φυσικό, ροζ χρώμα τους θα επανέλθει. Επίσης, όσο μεγαλώνουν τα (άβαφα) νύχια σου, θα δεις πως το καινούργιο νύχι έχει το παλιό, ροδαλό του χρώμα. Στην περίπτωση ωστόσο που μεγαλώνοντας τα νύχια παραμένουν κίτρινα, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν γιατρό.

Η θεμελιώδης «αρχή» της ενυδάτωσης

Οδηγός για υγιή νύχια
© Bryony Elena / Unsplash

Είναι σημαντικό τα νύχια και το δέρμα γύρω από αυτά, να είναι ενυδατωμένα. Όταν τα δέρμα ξεραίνεται και «ανοίγει» εμφανίζονται παρανυχίδες που στη συνέχεια θα της τραβήξεις, θα τις κόψεις (ενίοτε και με τα δόντια σου), προκαλώντας επιπλέον προβλήματα που δεν περιορίζονται στο αισθητικό κομμάτι. Χρησιμοποίησε τακτικά κρέμα χεριών ή ένα ειδικό λαδάκι, με τα οποία θα κάνεις μασάζ στα χέρια και τα ακροδάκτυλά σου, ώστε να παραμένουν επαρκώς ενυδατωμένα τα νύχια και το δέρμα γύρω από αυτά. Απομακρύνοντας δε, πετσάκια και παρανυχίδες, τα βοηθάς να απορροφήσουν καλύτερα την υγρασία που τους προσφέρουν τα αντίστοιχα προϊόντα, ώστε να διατηρούνται δυνατά και εύκαμπτα και το δέρμα γύρω από αυτά υγιές.

Θα φάω (για) τα νύχια μου:

Οδηγός για υγιή νύχια
© Sander Sammy / Unsplash

Η διατροφή σου επηρεάζει και την υγεία των νυχιών σου. Φρόντισε να την εμπλουτίσεις με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η βιοτίνη (Β7), που θα βρεις σε γενναιόδωρες ποσότητες στα αυγά, τα τυριά, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες). Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την υγεία των νυχιών και υπάρχει πλούσιος στο γάλα και τα αυγά. Οι καλές πρωτεΐνες του κοτόπουλου, των αυγών, του άπαχου κόκκινου κρέατος, των ψαριών και των ξηρών καρπών, θρέφουν και δυναμώνουν τα νύχια. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά, η βρόμη, τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία όπως το πυρίτιο, δεν πρέπει, επίσης, να λείπουν από τα πιάτα σου.

Για την ιστορία:

Οδηγός για υγιή νύχια
© Daiga Ellaby / Unsplash

Το πόσο γρήγορα (ή αργά) μεγαλώνουν τα νύχια εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η εγκυμοσύνη, το αν τα τρως ή όχι, αν τραυματίζονται συχνά ή όχι, ακόμη και οι εποχές επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης των νυχιών. Και στα παράδοξα αυτού του ρυθμού, εάν είναι το δεξί το χέρι που χρησιμοποιείς, τα νύχια του μεγαλώνουν γρηγορότερα από εκείνα του αριστερού, και το αντίστροφο. 

Και τα νύχια έχουν «αισθήματα» και η καθημερινή χρήση της λίμας (πόσο μάλλον όταν τη χρησιμοποιείς λάθος) τους προκαλεί στρες που με τον καιρό αποτυπώνεται με τη μορφή αλλαγών στο σχήμα τους - κάποιες από αυτές επώδυνες και, ενίοτε, αντιαισθητικές. Να θυμάσαι, όταν χρησιμοποιείς τη λίμα, η φορά της πρέπει να ακολουθεί μια κατεύθυνση και όχι μπρος-πίσω.   

Είμαι σίγουρη πως αυτή τη στιγμή παρατηρείς τα δικά σου...

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice