Πώς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου τον χειμώνα
© Alexandru Zdrobău / Unsplash
Beauty

Πώς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου τον χειμώνα

7 «ναι» και «όχι» περιποίησης για υγιή μαλλιά ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες

Συμβουλές ομορφιάς: 7 βήματα περιποίησης και φροντίδας των μαλλιών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο χειμώνας είναι μια σκέτη ταλαιπωρία (καλοκαιράκιας speakin’). Και για τα οικονομικά, και για την επιδερμίδα, και για τα μαλλιά μας. Σε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο στερείται υγρασίας, οπότε ξεραίνεται το τριχωτό της κεφαλής μας, τα μαλλιά μας χάνουν τη λάμψη τους, φριζάρουν, σπάνε και γίνονται δύσκολα στη διαχείρισή τους. 

Και όλη αυτή η ταλαίπα δεν ισχύει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους αλλά και για τους εσωτερικούς. Τα ερκοντίσιον, οι θερμοπομποί, τα καλοριφέρ, ό,τι καίμε τέλος πάντων, ξεραίνουν την ατμόσφαιρα των δωματίων και αφυδατώνουν τις τρίχες μας. Όμως, μην κλαις και μη λυπάσαι που (κατα)χειμωνιάζει. Μερικά απλά βήματα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την εμφάνιση ενοχλητικών προβλημάτων. Ορίστε μερικά.

01. Όχι συχνό λούσιμο
Το συχνό λούσιμο αφαιρεί τα φυσικά έλαια από το τριχωτό, οπότε αποφεύγουμε το κάθε μέρα κάθε μέρα. Δε λέμε να λουζόμαστε κάθε Σάββατο, όπως έκαναν παλιά, αλλά δύο φορές την εβδομάδα είναι ΟΚ. Βέβαια, αν έχουμε λιπαρά μαλλιά που λαδώνουν, ανεβαίνουμε στις τρεις φορές. Το κοντίσιονερ είναι σχεδόν υποχρεωτικό για έξτρα ενυδάτωση. 

02. Ναι στο χλιαρό νερό
Ξεχνάμε τα καυτά ντουζ. Το πολύ ζεστό νερό προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα, οπότε γυρνάμε την μπαταρία στο χλιαρό. 

03. Ναι στην ενυδάτωση
Τα μαλλιά μας τον χειμώνα χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία για προστασία (α, έκανα ρίμα!). Η γλυκερίνη, η αλόη βέρα, το βούτυρο καριτέ, το έλαιο jojoba, το έλαιο αβοκάντο, ελιάς, άργκαν, αμυγδάλου, καρύδας και γενικώς όποιο έλαιο αντέχει η τσέπη μας είναι καλό για να κρατά το κεφάλι μας και τα μαλλιά μας ενυδατωμένα.

04. Ναι στη βαθιά περιποίηση με μάσκα
Απλώνουμε μια καλή μάσκα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα ενυδατικά συστατικά της θα θρέψουν τα μαλλιά και θα μειώσουν το σπάσιμο και τη φθορά.

05. Όχι στο πολύ πιστολάκι
Το στέγνωμα με πιστολάκι μπορεί να αφυδατώσει περαιτέρω τα μαλλιά, άρα το ψιλοαποφεύγουμε. Τυλίγουμε το λουσμένο μας κεφάλι σε μια πετσέτα μικροϊνών και πιέζουμε απαλά. Οι πετσέτες από μικροΐνες επιταχύνουν τη διαδικασία στεγνώματος και είναι απαλές, «ευγενικές» για τα μαλλιά μας. Εννοείται πως αποφεύγουμε και τα θερμικά εργαλεία του styling, κάτι μασιές, κάτι ισιωτικά, κάτι τοστιέρες για μπούκλες.

06. Όχι στα σφιχτά σκουφιά
Τα σφιχτά χειμωνιάτικα καπέλα και σκουφιά δεν αφήνουν τα μαλλιά και το τριχωτό να αναπνέουν, προκαλούν ξηρότητα και δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό. Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε αντί για πλεκτά μεταξωτά αξεσουάρ, τα οποία θα είναι και φαρδιά.

07. Ναι στον υγραντήρα
Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα συστήματα θέρμανσης στο γραφείο και στο σπίτι καίνε στο φουλ, ο αέρας μπορεί να στεγνώσει. Χρησιμοποιούμε επομένως έναν υγραντήρα για να διατηρήσουμε τα επίπεδα υγρασίας γύρω στο 50%.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice