Kardoune
Φωτο: Instagram / slowbysowan
Beauty

Kardoune: Το μυστικό για λεία μαλλιά από την Αλγερία

Πώς θα πετύχεις λείανση μαλλιών χωρίς θερμότητα και styling σύμφωνα με μια παλιά αλγερινή τεχνική

Πώς θα εφαρμόσεις τη μέθοδο kardoune για λεία μαλλιά

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ταλαιπωρούν εμάς αλλά και τα μαλλιά μας, τα οποία πέρα από την έκθεση στον ήλιο που τα αφυδατώνει, έχουν να αντιμετωπίσουν την ξηρότητα που προκαλεί το θαλασσινό νερό, τα προϊόντα styling, αλλά και οι πρέσες ή τα ψαλίδια που λειτουργούν με θερμότητα. Ανά διαστήματα, διάφορα gadgets και τεχνικές έχουν κάνει την εμφάνισή τους υποσχόμενα ανώδυνο για την τρίχα ίσιωμα, όπως ειδικά wraps, κορδέλες, τσιμπιδάκια, μαντήλια ακόμα και κάλτσες. Η πιο πρόσφατη μέθοδος που εγγυάται επίσης λείο αποτέλεσμα λέγεται Kardoune, με ρίζες από την Αλγερία.

Kardoune: Tι είναι και πώς χρησιμοποιείται

Πιο συγκεκριμένα, το Kardoun ή Qardoun προέρχεται από την αραβική λέξη «qarad», που σημαίνει ισιώνω ή ισοπεδώνω και αποτελεί σύμβολο της αλγερινής πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παραδοσιακό αλγερινό αξεσουάρ μαλλιών σαν μια μακριά, στενή κορδέλα από μετάξι ή βαμβάκι, συνήθως κόκκινη και πορτοκαλί, η οποία τυλίγεται σφιχτά γύρω από το κεφάλι για να ισιώσει τα μαλλιά και να τα κρατήσει στη θέση τους. Σε αρκετές περιπτώσεις φοριέται κάτω από ένα μαντήλι ή άλλο κάλυμμα κεφαλής. Η χρήση του στην Αλγερία χρονολογείται από τις αρχές του 1800, την εμφάνισή του στη μόδα όμως έκανε τα τελευταία χρόνια με αρκετούς fashion και beauty bloggers να το παρουσιάζουν στα social media είτε ως χτένισμα είτε ως τεχνική λείανσης.

@nehachudaryy the original method is done with a kardoune as seen on @sarasaadia :) #curlyhair #heatlesshair ♬ the color violet - ☆

Τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς για να το εφαρμόσει είναι απλά. Για αρχή χρειάζεται καλό βούρτσισμα στα μαλλιά κι έπειτα να μαζευτούν στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Στη συνέχεια, η κορδέλα kardoun τυλίγεται σφιχτά γύρω από το μαλλιά με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ξεκινώντας από τη ρίζα της αλογοουράς και προχωρώντας προς την άκρη και στο τέλος σφίγγει με έναν μικρό κόμπο. Extra tip για ακόμα πιο λείο αποτέλεσμα είναι η τοποθέτηση κάποιας λοσιόν κατά του φριζαρίσματος στην αρχή της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τους χρήστες του TikTok που δοκίμασαν το παραδοσιακό έθιμο το οποίο πλέον έγινε trend, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν τα μαλλιά χρειάζεται να είναι νωπά ή εντελώς στεγνά προτού εφαρμοστεί η τεχνική. Το σίγουρο όμως είναι ότι όσο πιο μακριά είναι, τόση περισσότερη υπομονή χρειάζεται μέχρι να φτάσει η κορδέλα στο τέλος. H λείανσή τους επίσης είναι ανάλογη της ώρας που θα παραμείνουν τυλιγμένα στο kardoun, γι' αυτό και συνίσταται να παραμείνουν ανέγγιχτα για αρκετές ώρες, ιδανικά καθ' όλη τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

@tharwanlakabylie « Aqardoun » « Kardoun » « Cardoune » une technique redoutable pour lisser et prendre soin des cheveux, originaire de Kabylie, exporté à présent à travers le monde et revient de plus en plus. Vous l’utilisez toujours ? Le lisseur d’antan #kardoune ♬ son original - tharwa n la kabylie

Λέγεται πως τα οφέλη του είναι πολλαπλά καθώς αν η τεχνική kardoune συνδυαστεί με κάποιο θρεπτικό λάδι μαλλιών αναδομεί την τρίχα, προστατεύοντάς την από την τριβή πάνω στο μαξιλάρι, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη δημιουργία κόμπων και αυτό τα βοηθά να μακρύνουν. Επιπλέον, πολλοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί αυτούσιο ready to go» χτένισμα για signature εμφανίσεις. Σε αρκετές επειδίξεις μόδας ρούχων με έθνικ επιρροές τα kardoun έχουν πρωταγωνιστήσει ως αξεσουάρ στα μαλλιά των μοντέλων. Θεωρητικά μια κοινή κορδέλα θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά της, ωστόσο για σίγουρα αποτελέσματα, ενδείκνυται η ειδική κορδέλα kardoun, την οποία μπορεί να προμηθευτεί κανείς online. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice