Μέγκαν Μαρκλ
Η Μέγκαν Μαρκλ στην περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία © Kirsty Wigglesworth - Pool/Getty Images/Ideal Images
Celebrities

Μέγκαν Μαρκλ: Οι 11 πιο φεμινιστικές ατάκες της Δούκισσας

Γιατί πριν αλλά και μετά το Παλάτι η Αμερικανίδα δήλωνε περήφανη ως «γυναίκα»

Η Μέγκαν Μαρκλ είναι η πρώτη δηλωμένη φεμινίστρια στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και αυτές είναι οι 11 πιο δυνατές ατάκες της για το προνόμιο του να είσαι γυναίκα.

Πολύ πριν ζήσει το παραμύθι του Μπάκιγχαμ, πολύ πριν γίνει αναγνωρίσιμη ως η ασκούμενη δικηγόρος στο νομικό τηλεοπτικό δράμα «Suits», η Μέγκαν Μαρκλ δήλωνε φεμινίστρια και το υποστήριζε. Ήταν εξάλλου 11 ετών όταν η ανήλικη Μέγκαν έγραψε επιστολή στην τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για μία σεξιστική τηλεοπτική διαφήμιση. «Οι γυναίκες δίνουν κάθε μέρα μάχη με τα λίπη σε κατσαρόλες και τηγάνια», ήταν το σλόγκαν του σποτ. Και μετά την παρέμβαση της 11χρονης Μέγκαν οι «γυναίκες» έγιναν... «άνθρωποι».

Όταν η Αμερικανίδα έγινε η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, το βιογραφικό της προστέθηκε στην ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Η  φράση που χρησιμοποιήθηκε για να συστήσει στο κοινό τη νέα Δούκισσα ήταν μια δική της φράση από το συνέδριο του ΟΗΕ για τις Γυναίκες του 2015: «Είμαι περήφανη που είμαι γυναίκα και φεμινίστρια».

Αυτές είναι οι 11 πιο φεμινιστικές ατάκες της Δούκισσας του Σάσεξ που τάραξε τα ήρεμα νερά του Παλατιού και έφτασε μέχρι το Megxit.

1. Για τα κινήματα #MeToo και and Time's Up

«Ακούω πολύ κόσμο όταν μιλάει για τη χειραφέτηση των κοριτσιών ή των γυναικών να χρησιμοποιεί τη φράση: ‘Βοηθούμε τις γυναίκες να βρουν τη φωνή τους’. Διαφωνώ τελείως. Οι γυναίκες δεν έχουν ανάγκη να βρουν τη φωνή τους. Έχουν φωνή. Αυτό που χρειάζονται είναι να τις βοηθήσει κάποιος να τη χρησιμοποιήσουν αλλά και κάποιος να ενθαρρύνει τον κόσμο για να τις ακούσει. Σήμερα με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τα κινήματα, όπως το #MeToo και Time’s Up, είναι κατάλληλο για να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε και να στηρίζουμε τις γυναίκες. Οι άνδρες δεν εξαιρούνται από αυτό». (2018, Φόρουμ του Βασιλικού Ιδρύματος)

2. Για το στίγμα της έμμηνου ρήσης και της εκπαίδευσης

«Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες που είναι σήμερα στην εξουσία να έπρεπε στην ηλικία των 13 ετών να είχαν ξεχάσει το σχολείο. Για τον δυτικό κόσμο κάτι τέτοιο ακούγεται αδιανόητο, αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα για εκατομμύρια νέες γυναίκες στον κόσμο. Από την υποσαχάρια Αφρική μέχρι την Ινδία κι άλλες χώρες το στίγμα της έμμηνου ρήσης και η έλλειψη πρόσβασης σε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής αφαιρούν από τα νέα κορίτσια το δικαίωμα στην παιδεία». (2017, Time)  

Μέγκαν Μαρκλ
Η Μέγκαν Μαρκλ στο US Open © EPA/JUSTIN LANE

3. Για τα στερεότυπα στις διαφημίσεις καθαριστικών

«Δεν νομίζω ότι είναι σωστό τα παιδιά να μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι όλα στο σπίτι τα κάνει η μαμά». (11 ετών, 1993 στο Nick News)

4. Για το δικαίωμα στην έκφραση

«Ο μισός και πλέον πληθυσμός της γης αποτελείται από γυναίκες. Οι μισές και πλέον προοπτικές αυτού του κόσμου εξαρτώνται από τις γυναίκες. Πώς είναι πρακτικό να μην ακούγονται οι φωνές τους, οι φωνές μας στο υψηλότερο επίπεδο της λήψης αποφάσεων; Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν την αξία και τις προοπτικές τους ως μελλοντικές ηγέτιδες του κόσμου». (2015, Συνέδριο του ΟΗΕ για τις Γυναίκες)

5. Για το δικαίωμα ψήφου

«Το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο συνδέθηκε με τον φεμινισμό και ο φεμινισμός με τη δικαιοσύνη. Η γυναικεία ψήφος δεν έχει απλά να κάνει με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αντιπροσωπεύει το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου στη συμμετοχή στα κοινά, το να μπορεί να κάνει τις επιλογές του για το μέλλον του και το μέλλον της κοινότητάς του». (Βουλή Νέας Ζηλανδίας το 2018 στην 125η επέτειο θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ψήφου για τις γυναίκες της χώρας)

Μέγκαν Μαρκλ
Η Μέγκαν Μαρκλ το 2015 σε εκδήλωση για τις γυναίκες στο Σικάγο © Tasos Katopodis/Getty Images for WICT/Ideal Images


6. Για το look της φεμινίστριας

«Τα ρούχα δεν κάνουν τη φεμινίστρια. Δεν ντύνεται κανείς ως φεμινίστρια, απλά είναι. Μπορεί να είσαι μια γυναίκα που της αρέσει να φροντίζει την εμφάνισή της αλλά και να ορθώνει το ανάστημά της για τα δικαιώματα των γυναικών. Δεν υπάρχει στολή φεμινισμού». (2016, Create and Cultivate)

7. Για την αξία του να είσαι γυναίκα

«Το να έχεις καταφέρει να είσαι γυναίκα αφεντικό στο γραφείο, στο σπίτι ή οπουδήποτε σημαίνει ότι έχεις αναγνωρίσει την αξία σου ως γυναίκα». (InStyle, 2015)

Μέγκαν Μαρκλ
Η Μέγκαν Μαρκλ σε φιλανθρωπική εκδήλωση για το AIDS © EPA/NIGEL RODDIS

8. Για την ισότητα

«Λένε ότι τα κορίτσια με όνειρα είναι κορίτσια με όραμα. Δεν είναι αρκετό να μιλάς για την ισότητα. Πρέπει να την πιστεύεις. Αλλά κάποιες φορές ούτε αυτό είναι αρκετό. Πρέπει να τη διεκδικήσεις». (UN Women Conference, 2015)

Μέγκαν Μαρκλ
Η Μέγκαν Μαρκλ με ομάδα γυναικών του Λονδίνου © Ben Stansall - WPA Pool/Getty Images/Ideal Images

9. Για τη φροντίδα του εαυτού σου

«Να είσαι καλή και ευγενική με τον εαυτό σου. Μόνο αν συμπεριφερόμαστε στους εαυτούς μας σαν να είναι οι καλύτεροι μας φίλοι θα πάμε μπροστά. Με εκφράζει απολύτως αυτό που είχε κάποτε πει η μεγάλη αμερικανίδα ζωγράφος, Τζόρτζια Ο’ Κιφ: ‘Τα έχω βρει με τον εαυτό. Είτε με κολακεύουν, είτε με επικρίνουν, το ίδιο μου κάνει. Είμαι ελεύθερη’».

10. Σπάζοντας τα αόρατα εμπόδια

«Με την αναγνωσιμότητα μού ανοίχτηκαν πολλές ευκαιρίες αλλά κι ένα αίσθημα ευθύνης. Την ευθύνη να ασχολούμαι λιγότερο με τα γυάλινα γοβάκια μου και να σπάω περισσότερο τα αόρατα εμπόδια. Κι αν είμαι αρκετά τυχερή να μπορέσω να εμπνεύσω κάποιους».  (Elle, 2016)

11. Τι σημαίνει φεμινίστρια

«Να σε παίρνουν στα σοβαρά ασχέτως εμφάνισης. Πιστεύω στη γυναίκα φεμινίστρια που δεν κάνει εκπτώσεις στη θηλυκότητά της. Το να αγκαλιάζεις και τα δύο». (Συνέντευξη στον Λάρι Κινγκ το 2016).

Μέγκαν Μαρκλ
Μέγκαν Μαρκλ στο Λονδίνο © Tolga Akmen - WPA Pool/Getty Images/Ideal Images

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice