Βασίλισσα Ελισάβετ, Πρίγκιπας Φίλιππος
© Max Mumby/Indigo/Getty Images
Celebrities

Πρίγκιπας Φίλιππος: Στα 99 του χρόνια μπήκε ξανά στο νοσοκομείο

H Βρετανία «χτυπάει ξύλο», το Παλάτι ρίχνει μια ακόμη ματιά στα «μακάβρια» πρωτόκολλα

Οι κωδικές ονομασίες και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιεί η βρετανική βασιλική οικογένεια σε περίπτωση θανάτου για την τελετουργία της κηδείας

Στα 99 του χρόνια, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, μπαίνει στο νοσοκομείο. H Βρετανία «χτυπάει ξύλο», το Παλάτι ρίχνει μια ακόμη ματιά στα «μακάβρια» πρωτόκολλα... κι εσύ μαθαίνεις κωδικές ονομασίες που κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει.

«Επιχείρηση Γέφυρα Φορθ»
Πόσο επώδυνο και δραματικό μπορεί να είναι για έναν άνθρωπο να γνωρίζει πως γίνονται σχέδια για την κηδεία του... εκ των προτέρων! Εάν όμως αυτός ο άνθρωπος είναι διάσημος και ένα τόσο μα τόσο σημαντικό πρόσωπο, για παράδειγμα, η Βασίλισσα Ελισάβετ ή κάποιο ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας, τότε ξέρει πως κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο και άρρηκτα συνδεδεμένο με τον «τίτλο» και όχι μόνο το αποδέχεται αλλά παρακολουθεί τα σχέδια και γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια από τις πρόβες που γίνονται τακτικά και κάθε χρόνο, ώστε εκείνη την... αποφράδα μέρα όλα να είναι άψογα.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έχει σχεδιαστεί ήδη από τη δεκαετία του '60.

Οι λόγοι είναι καθαρά «πρακτικοί». Ο θάνατός της θα προσελκύσει ένα τεράστιο κύμα πενθούντων και η κηδεία της δεν θα έχει μόνο τιμητικό χαρακτήρα για τη ζωή και το έργο της, αλλά θα είναι και ένα παγκόσμιο γεγονός που θα πρέπει να εκτελεστεί με τον άψογο συντονισμό των πολλών και διαφορετικών εμπλεκόμενων μερών: της κυβέρνησης, της Εκκλησίας της Αγγλίας, των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, της Μητροπολιτικής αστυνομίας, των βασιλικών Πάρκων, των 32 δήμων του Λονδίνου, του Δημαρχείου, των Μεταφορών του Λονδίνου και της χώρας και φυσικά των βρετανικών Μέσων Ενημέρωσης.

Εξυπακούεται πως, όταν πεθάνει η Βασίλισσα, ο προσωπικός της γραμματέας –εκείνος που επωμίζεται το δύσκολο έργο να ανακοινώσει το θλιβερό γεγονός και να θέσει σε λειτουργία τα «γρανάζια» – δεν θα πάρει τηλέφωνο τον βρετανό πρωθυπουργό να του πει «Η βασίλισσα πέθανε». Θα μιλήσει μια διαφορετική γλώσσα, κωδικοποιημένη.

Βασίλισσα Ελισάβετ, Πρίγκιπας Φίλιππος
Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος στο ταξίδι του μέλιτος στη Μάλτα το 1947 © Hulton Archive/Getty Images

«Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου»
Αυτή είναι η κωδική ονομασία στο πλαίσιο της οποίας ενεργοποιούνται όλες οι διαδικασίες για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Αρκεί ο προσωπικός γραμματέας της να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Εάν έχεις παρακολουθήσει «Το Στέμμα» θα έχεις ήδη πάρει μια γεύση από τα πρωτόκολλα που αφορούν στον θάνατο ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας. Με αφορμή ένα ατύχημα στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια χειμερινών διακοπών του πρίγκιπα Καρόλου με την παρέα του, τίθεται σε ισχύ η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι» (πρόκειται για μια κρεμαστή γέφυρα στην Ουαλία).

Το συμβάν βασίζεται σε πραγματικό γεγονός το οποίο όντως είχε καταλήξει σε τραγωδία. Το 1988, ο πρίγκιπας Κάρολος, η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η Σάρα Φέργκιουσον, Δούκισσα του Γιόρκ, έκαναν διακοπές με φίλους στο Klosters της Ελβετίας. Στις 10 Μαρτίου, ο πρίγκιπας της Ουαλίας βρισκόταν στην οροσειρά Gotschnagrat –οι απότομες πλαγιές της είναι κατάλληλες μόνο για έμπειρους σκιέρ και κλειστές για το ευρύ κοινό– με φίλους, ανάμεσά τους ο ταγματάρης Χιου Λίντσεϊ και η Πατρίτσια Πάλμερ-Τόμκινσον, κάποιους ελβετούς οδηγούς του βουνού και αστυνομικούς (η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η Δούκισσα του Γιορκ είχαν μείνει στο σαλέ τους στο Νταβός). Μια χιονοστιβάδα καταπλακώνει τον ταγματάρχη και την Πατρίτσια Πάλμερ, ο πρίγκιπας Κάρολος καταφέρνει να αποφύγει την πτώση του χιονιού. Η Πάλμερ επέζησε με τραυματισμούς στα πόδια, ο ταγματάρχης όμως δεν τα κατάφερε. Άφησε πίσω του μια έγκυο γυναίκα, την οποία είχε παντρευτεί μόλις πριν από ένα χρόνο.

Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο εάν το Παλάτι πραγματικά θεώρησε νεκρό τον Πρίγκιπα Κάρολο –σύμφωνα με τις ειδησεογραφικές αναφορές η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος ενημερώθηκαν αμέσως μετά το ατύχημα πως ο Κάρολος δεν είχε τραυματιστεί–, με αυτόν τον τρόπο η σειρά ενσωματώνει στην αφήγησή της την ύπαρξη των «κωδικών» ονομάτων.

Βασίλισσα Ελισάβετ, Πρίγκιπας Φίλιππος
Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ © Max Mumby/Indigo/Getty Images

Ο θάνατος του Βασιλιά Γεώργιου ΣΤ' είχε το κωδικό όνομα «Hyde Park Corner». Για τον θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου θα ενεργοποιηθεί η «Επιχείρηση Γέφυρα Φορθ» (η Forth Bridge αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και βρίσκεται στο Εδιμβούργο). Ο θάνατος της Βασιλομήτορος ήταν η «Επιχείρηση Γέφυρα Tay» (που βρίσκεται στο Dundee της Σκωτίας). Όταν σκοτώθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997, η κηδεία της βασίστηκε στο «μοντέλο» της Γέφυρας Tay. Μπορεί η βασιλομήτωρ να πέθανε το 2002, τα σχέδια της κηδείας της όμως ήταν ήδη έτοιμα και τελειοποιημένα 22 χρόνια πριν.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice