Κι όμως, υπήρχαν influencers αιώνες πριν την Κιμ Καρντάσιαν

Οι σπουδαιότερες influencers στην ιστορία της μόδας

Ανατρέχουμε στην ιστορία της μόδας και του στιλ και βρίσκουμε τους influencers, τις πιο επιδραστικές γυναίκες που δημιούργησαν ή επέβαλαν trends.

Είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε, όμως πριν από 10 χρόνια δεν υπήρχε instagram. Πώς βγάζαμε σέλφι, πώς φωτογραφιζόμασταν χωρίς φίλτρα, πώς δείχναμε τα ταλέντα και την ομορφιά μας; Πώς μαθαίναμε τα νέα, τα κουτσομπολιά, τις τάσεις; Ποια χτενίσματα, ποια μανικιούρ, ποια trends αντιγράφαμε; Έλα μου ντε!

Πριν αρχίσουμε να ζούμε στο τηλέφωνό μας και στα σόσιαλ μίντια, ζούσαμε στην αναλογική ζωή. Και πριν τους διαδικτυακούς influencers υπήρχαν οι αναλογικοί influencers, δηλαδή γυναίκες που ξεκίνησαν τάσεις, τις οποίες ακολούθησε και αντέγραψε ο υπόλοιπος κόσμος. Ίσως με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με σήμερα, αφού δεν υπήρχε ίντερνετ. Αυτές οι ηγετικές μορφές δεν ξεχώρισαν μόνο για το ιδιαίτερο στιλ τους αλλά κυρίως για τη δύναμη ή τη χειραφέτηση που εξέπεμπε το στιλ τους. 

Στην ουσία το influencing ξεκινά στην Αναγέννηση και η πρώτη influencer είναι η Αικατερίνη των Μεδίκων. Της γνωστής οικογενείας που διαφέντευε τη Φλωρεντία, το Κατερινάκι παντρεύτηκε στα 14 με τον Ερρίκο τον Β’ και στέφθηκε βασίλισσα της Γαλλίας. Όμορφη ή καλό κορίτσι δεν την έλεγες: είχε εξογκωμένα μάτια, ενώ λέγεται ότι αυτή διέταξε την περιβόητη σφαγή της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου. Ήταν όμως πονεμένος άνθρωπος (πέρασε πολλά), ήταν φιλότεχνη, ενώ η μόδα της χρωστά μερικές σπουδαίες καινοτομίες. 

catherine-de-medici.png
wikipedia

Καταρχάς της χρωστάμε τα τακούνια. Το πώς τα εμπνεύστηκε είναι ένα ωραίο ιστορικό κουτσομπολιό. Ο σύζυγος της Αικατερίνης ήταν μεγάλος μουρντάρης. Εκτός από τις δεκάδες ερωμένες του, είχε και έναν μόνιμο δεσμό (μέχρι το τέλος της ζωής του!) με την Νταϊάν του Πουατιέ. Όταν πρωτοαγαπήθηκαν, εκείνος ήταν 19 χρονών κι εκείνη 38, περπατημένη, κούκλα, έξυπνη, άνετη και ψηλή. Η Αικατερίνη, μετρίου αναστήματος, κατάλαβε πως ο αγώνας με την αντίζηλη θα ήταν δύσκολος και φρόντισε να μειώσει τουλάχιστον τη διαφορά ύψους. Παράγγειλε, που λέτε, σε έναν τσαγκάρη της Φλωρεντίας να της φτιάξει παπούτσια με υπερυψωμένο το πίσω μέρος, αλλά με το μπροστινό να πατά σταθερά στο έδαφος. Γόβες δηλαδή ζήτησε, όχι πλατφόρμες ή κοθόρνους. Η μόδα της οφείλει επίσης τα αρωματισμένα γάντια, ώστε να σβήνεται η αποφορά του ταπεινού δέρματος από τα οποία ήταν φτιαγμένα, όπως και τους κορσέδες. 

800px-elizabeth_i_in_coronation_robes.jpg
wikipedia

Περνώντας τη Μάγχη, η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α’ στα 1500s επηρέασε το στιλ των υπηκόων της σε επίπεδο μόδας και μακιγιάζ. Η αγάπη της για τα πολυτελή υφάσματα και τα κεντημένα φορέματα την κατέστησαν πρότυπο καλοντυμένης, ενώ ήταν η πρώτη που έδωσε έμφαση στο μέικ απ. Με τα καλλυντικά της εποχής καθιέρωσε ως στοιχεία ομορφιάς το αλαβάστρινο λευκό δέρμα, τα βγαμένα φρύδια και το κραγιόν. Επίσης είχε σγουρά κόκκινα μαλλιά, γεγονός που έκανε τους πολίτες να θέλουν να τη μιμηθούν βάφοντας τα μαλλιά τους. 

marie_antoinette_adult.jpg
wikipedia

Η Μαρία Αντουανέτα, πριν καταλήξει στην γκιλοτίνα, ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με το παντεσπάνι και το στάιλινγκ. Ο κόσμος καιγόταν κι εκείνη διόρισε υπουργό μόδας, την, ας την αποκαλέσουμε αμπιγιέζ της, Μαρί Ζαν Μπερτάν. Κοσμάρα! Η Μπερτάν ήταν μοδίστρα, όμως ο κόσμος της χρωστάει τα «τουρτοχτενίσματα», αυτές τις σαν πουφ δημιουργίες με τρίχες πάνω στο κεφάλι της Μαρίας. 

2596058.jpg

Οι γαλαζοαίματες έπαψαν να είναι επιδραστικές όταν εφευρέθηκε ο σινεμάς. Οι ηθοποιοί πήραν τα σκήπτρα του influencing, με τη Μάρλεν Ντίτριχ να εισάγει το ανδρόγυνο στιλ, τη Μέριλιν το ξανθό που ξεχωρίζει και την Όντρεϊ Χέπμπορν το μικρό μαύρο φόρεμα. Έκτοτε και μέχρι και σήμερα το Χόλιγουντ και οι διασημότητές του ασκούν τεράστια στιλιστική επιρροή. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Twiggy (@twiggylawson)

Έπρεπε να έρθουν τα 60s για να μπουν στο παιχνίδι της επιδραστικότητας τα μοντέλα, που στην τελική είναι οι καθ’ ύλη αρμόδιοι να μιλήσουν για μόδα και στιλ. Η Twiggy, το κλαράκι, με τις ζωγραφισμένες βλεφαρίδες και το mod στιλ, μετατρέπεται από μοντέλο σε inlfuencer λανσάροντας τη νέα εποχή όπου το μοντέλο δεν είναι μια βουβή «κούκλα βιτρίνας», αλλά έχει φωνή και εκφράζει τις τάσεις του καιρού του. 

13342202.jpg
EPA/ABBIE ROWE

Το 1962 η Τζάκι Κένεντι γίνεται Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και τραβά το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού χάρη στην κομψότητα, στο ιδιαίτερο στιλ της, την τηλεόραση και τον Τύπο. Καθιέρωσε τα καπέλα, τα μαύρα γυαλιά, τα φουλάρια και ένα σωρό άλλα trend που έμειναν στην ιστορία με το όνομά της, π.χ. Jackie bag. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madonna (@madonna)

Τα 80s γνώρισαν την απόλυτη influencer που ακούει στο όνομα Madonna. Η Βασίλισσα της ποπ πούλησε τρέλα με τους κορσέδες, τα εσώρουχα έξω από τα ρούχα, τους υπερμεγέθεις σταυρούς, τα δαντελένια γάντια και ένα σωρό άλλα στιλιστικά της τερτίπια που αντιγράφηκαν όσο τίποτα άλλο. 

18370032.jpg
EPA/LAJOS

Αρκετούς αιώνες μετά την Αικατερίνα των Μεδικών και μερικές δεκαετίες πριν την Κιμ Καρντάσιαν, η πριγκίπισσα Νταϊάνα έγινε πρότυπο προς μίμηση. Την παίνεψαν για το φιλανθρωπικό της έργο, αλλά και για τους στιλιστικούς της πειραματισμούς. Η ιστορία της μόδας έχει έναν σταθμό αφιερωμένο στη θλιμμένη πριγκίπισσα, την τσάντα Lady Dior από τον Christian Dior, που δημιουργήθηκε και ονομάστηκε προς τιμήν της Lady D.

1129809.jpg
EPA PHOTO/PA/STEFAN ROUSSEAU

Στα 90s τα supermodel, όπως η Ναόμι, η Κλόντια, η Σίντι, η Κέιτ ή η Λίντα, δημιουργούσαν αίσθηση τόσο στις πασαρέλες όσο και εκτός. Όμως εκείνη που δημιούργησε κίνημα κανονικό ήταν η Κέιτ Μος καθιερώνοντας το heroin chic. Υπερβολικά αδύνατη, υπερβολικά χωμένη σε καταχρήσεις, υπερβολικά θλιμμένη, υπήρξε μούσα του grunge που ταλαιπώρησε κορίτσια και κορίτσια τη δεκαετία του ’90. 

Και μετά ήρθε το instagram, οι «δημιουργοί περιεχομένου», η Κιμ Καρντάσιαν και τα χορηγούμενα posts. 

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice