Meghan Markle και Prince Harry
Meghan Markle και Prince Harry ©Getty Images/ James Devaney
Celebrities

Zεύγος Sussex: Είναι πολλά τα λεφτά, Χάρη!

Εκατομμύρια λίρες πάνε κι έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λίγο μετά το «διαζύγιο» με το Μπάκιγχαμ

Τι συμβαίνει με τα οικονομικά των Χάρι-Μέγκαν και πώς λύνει το Μπάκιγχαμ αυτό το δύσκολο σταυρόλεξο των πολλών εκατομμυρίων λιρών

Ο πρίγκιπας Χάρι αποποιήθηκε τη βασιλική του «ταυτότητα» και μαζί τα συνακόλουθα προνόμια. Η οικογένειά του, όπως είπε ο ίδιος, διέκοψε κάθε οικονομική ενίσχυση μετά την απόφαση του ίδιου και της συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια.

Λαμβάνει χρήματα από τη βασιλική οικογένεια ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν;

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο του 2020 πως δεν επιθυμούν να έχουν πια ενεργό ρόλο και καθήκοντα ως μέλη της βασιλικής οικογένειας και πως θα ήθελαν να «αλλάξουν κεφάλαιο στη ζωή τους» δοκιμάζοντας κατευθύνσεις που θα τους πρόσφεραν τη δική τους οικονομική ανεξαρτησία. Λογικό είναι να σκεφτεί κανείς πως για ένα διάστημα και στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, το ζευγάρι θα εξακολουθούσε να λαμβάνει χρήματα από τον πατέρα του Χάρι, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά τα χρήματα θα προέρχονταν από το Δουκάτο της Κορνουάλης - που έχει δημιουργηθεί για το διάδοχο του θρόνου και περιλαμβάνει γη, ακίνητη περιουσία και οικονομικές επενδύσεις - τον προσωπικό του πλούτο ή συνδυασμό και των δυο. Οι λογαριασμοί του Κάρολου υποδεικνύουν πως τη χρονιά που πέρασε, έως και τον Μάρτιο του 2020, ο μπαμπάς Κάρολος είχε «χρηματοδοτήσει» με 5,6 εκατομμύρια λίρες τις δραστηριότητες τόσο των Σάσεξ όσο και του δούκα και της δούκισσας του Κέιμπριτζ. Έκτοτε, ο πρίγκιπας Χάρι δεν πήρε ούτε κέρμα. Η βασιλική οικογένεια τον έχει «κυριολεκτικά αποκόψει οικονομικά» από τότε, όπως είπε στην Όπρα Γουίνφρεϋ.

Δεν είναι πάντως ξεκάθαρο εάν αναφερόταν στα χρήματα που το ζευγάρι λάμβανε προηγουμένως από τα εισοδήματα του πρίγκιπα Κάρολου από το Δουκάτο της Κορνουάλης ή από τις κρατικές επιχορηγήσεις προς το Στέμμα ή και από τα δυο. Επιπλέον, δεν είναι γνωστά ακόμη τα στοιχεία από τους λογαριασμού τους Καρόλου, για εκείνη τη «μετέπειτα» περίοδο, και το Κλάρενς Χάουζ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να σχολιάσει επ’ αυτού.

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο Πρίγκιπας Κάρολος ©Getty Images/ WPA Pool
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο Πρίγκιπας Κάρολος ©Getty Images/ WPA Pool

Μήπως είναι ήδη «πλούσιοι»;

Τόσο ο δούκας όσο και η δούκισσα έχουν δημιουργήσει, χωρίς αμφιβολία, ένα αξιοσέβαστο «κομπόδεμα». Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι ήταν άλλωστε οι νόμιμοι δικαιούχοι μιας τεράστιας περιουσίας 13 εκατομμυρίων λιρών που τους άφηνε η μητέρα τους πριγκίπισσα Νταϊάνα. Σχετικά με τη επιλογή τους να ζήσουν στην Αμερική, ο Χάρι παραδέχτηκε στην Όπρα πως «έχω αυτά που μου άφησε η μητέρα μου και χωρίς αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα». Ο πρίγκιπας Χάρι απέκτησε επίσης μερικά εκατομμύρια ακόμη, κληρονομιά της προ-γιαγιάς του, της βασιλομήτορος, όπως λέει ο ιστορικός και ανταποκριτής των Ανακτόρων για το ΒBC, Nick Witchell.

Όσο για τη Μέγκαν, ως πρωταγωνίστρια στη δημοφιλή σειρά Suits που την καθιέρωσε, κέρδιζε 50 χιλιάδες δολάρια (περίπου 38 χιλιάδες λίρες) ανά επεισόδιο. Έχει δημιουργήσει επίσης το δικό της lifestyle-μπλογκ και έχει σχεδιάσει και τη δική της σειρά ρούχων για γνωστό καναδικό brand.

Άλλες πηγές εισοδήματος;

Από τη στιγμή που δεν είναι «ενεργά» μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο Χάρι και η Μέγκαν είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν τις δικές τους πηγές εισοδήματος. Το ζευγάρι δεν πληρώθηκε για τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Όπρα, αλλά η μετακόμισή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες τους άνοιξε νέες «επικερδείς» πόρτες, όπως οι συμφωνίες που υπέγραψαν με τις γνωστές πλατφόρμες Netflix και Spotify. Δεν είναι γνωστά τα ποσά που αφορούν σε αυτές τις συμφωνίες, αλλά μια εύλογη υπόθεση είναι πως αξίζουν… πολλά εκατομμύρια. Δημιούργησαν επίσης και τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Archewell», ο οποίος είναι ουσιαστικά μια εταιρεία παραγωγής με αντικείμενο που συνδυάζει τις δράσεις ενός μη-κερδοσκοπικού ιδρύματος.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Κάρολος ©Getty Images/ WPA Pool
Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Κάρολος ©Getty Images/ WPA Pool

Ποιος πληρώνει την προσωπική τους «ασφάλεια»;

Όσο το ζευγάρι ζούσε στη Βρετανία, την ασφάλειά τους «βάρυνε» η Μητροπολιτική Αστυνομία, χωρίς να γνωρίζει ποτέ κανείς πόσο κόστιζε αυτό. Όταν η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε πως θα σταματούσε την παροχή αστυνομικής προστασίας για την οικογένεια, ο Χάρι και η Μέγκαν αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Αμερική. Εκεί, και κατά τους πρώτους μήνες του lockdown, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος και μεγιστάνας των μίντια Τάιλερ Πέρρι θα προσφέρει στο ζευγάρι μια κατοικία να εγκατασταθούν και προσωπική «φρουρά» για την ασφάλειά τους, όπως αποκάλυψε το ίδιο το ζευγάρι. Όταν η Όπρα τους ρώτησε πως αντέδρασαν στις κατηγορίες περί «προικοθηρίας», ο πρίγκιπας Χάρι είπε πως οι συμφωνίες με το Netflix και το Spotify «δεν ήταν ποτέ μέρος» του νέου κεφαλαίου της ζωής τους, αλλά ήταν απαραίτητες. «Από την πλευρά μου, το μοναδικό που είχε για μένα σημασία ήταν να έχω τη δυνατότητα να παρέχω ασφάλεια στην οικογένεια μου», υποστήριξε.

Meghan Markle και Prince Harry
Meghan Markle και Prince Harry ©Getty Images/ James Devaney

Ποιος πλήρωνε όταν ήταν είχαν ακόμη βασιλικούς «ρόλους»;

Πριν αποφασίσουν να αποχωρίσουν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, το 95% των εσόδων του ζευγαριού προερχόταν από τον προσωπικό κορβανά του πρίγκιπα Καρόλου και από το Δουκάτο της Κορνουάλης. Τα χρήματα από το Δουκάτο -περισσότερα από 5 εκατομμύρια λίρες συνολικά για το έτος 2018-2019 - κάλυπταν όλα τα έξοδα για τις δημόσιες υποχρεώσεις των Σάσεξ, του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, και κάποια από τα προσωπικά έξοδα και των δυο ζευγαριών. Το υπόλοιπο 5% προερχόταν από την κρατική επιχορήγηση. Αυτή η επιχορήγηση είναι χρήματα που πληρώνει η βρετανική κυβέρνηση στη βασιλική οικογένεια για να καλύπτονται έξοδα των επίσημων καθηκόντων της και συντήρησης των ανακτόρων και χρηματοδοτείται από τα έσοδα από την ακίνητη και εμπορική περιουσία του Στέμματος. Το προηγούμενο οικονομικό έτος η κρατική επιχορήγηση άγγιξε συνολικά τα 85,9εκατομμύρια λίρες.

Ο Δούκας και η Δούκισσα ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο πως θα έδιναν πίσω το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων λιρών που χρησιμοποίησαν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους, της λεγόμενης Έπαυλης Φρόγκμορ, στο Γουίνδσορ, «λογαριασμό» τον οποίο πλήρωσαν αρχικά οι βρετανοί φορολογούμενοι.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice