lana_del_rey_hair
Photo by Matthew Baker on Getty Images for ABA
Celebrities

Πώς τα μαλλιά της Lana Del Rey έγιναν κεντρικό στοιχείο της ερμηνείας της

Mια ξεχωριστή ταυτότητα μέσα από τα συνεχώς εξελισσόμενα χτενίσματά της

Πώς τα μαλλιά της Lana Del Rey έγιναν αναπόσπαστο μέρος των performance της

Η Lana Del Rey, μια αινιγματική τραγουδίστρια - τραγουδοποιός γνωστή για την αισθαντική μουσική της και τη σαγηνευτική σκηνική της παρουσία, δεν έχει κατακτήσει μόνο τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων με φωνή της, έχει διαμορφώσει και μια ξεχωριστή ταυτότητα μέσα από τα χτενίσματά της. Από τις χαρακτηριστικές μακριές, πλούσιες μπούκλες μέχρι τα παιχνιδιάρικα hairstyles, εμπνευσμένα από το vintage updos, τα μαλλιά της Lana Del Rey έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της συνολικής της εμφάνισης. H πορεία των μαλλιών της Lana Del Rey έχουν γίνει κεντρικό στοιχείο των εμφανίσεών της.  

Lana Del Rey - Born To Die

Η γέννηση ενός ειδώλου και η μεταμόρφωσή του

Όταν η Lana Del Rey πρωτοεμφανίστηκε στη μουσική σκηνή, τα μακριά, κυματιστά μαλλιά της έγιναν αμέσως σημείο αναφοράς. Ο κυματισμός τους, που θύμιζε μια περασμένη εποχή, συμπλήρωνε τέλεια τον νοσταλγικό ήχο και τους μελαγχολικούς στίχους της. Ο συνδυασμός φωνής και μαλλιών δημιούργησε μια οπτική αναπαράσταση της vintage αισθητικής με την οποία ταυτίστηκε. Για πολλούς θαυμαστές, το βίντεο κλιπ του «Video Games» ήταν η πρώτη τους γνωριμία με τη Lana και τα μαλλιά της. Το φουντωτό χτένισμά της παρέπεμπε στην αίγλη του παλιού Χόλιγουντ. Χρησίμευσε επίσης ως προοίμιο για τις υπερβολικές «κυψέλες» εμπνευσμένες από την Amy Winehouse, οι οποίες την έκαναν να αισθάνεται σαν μια τραγική φιγούρα που ανήκει σε μια άλλη εποχή. Τα beehive updos της ήταν φόρος τιμής στην Winehouse όσο και στις αυθεντικές εικόνες της δεκαετίας του 1960 που τα φορούσαν.

Lana Del Rey - Video Games

Καθώς η καριέρα της Lana Del Rey προχωρούσε, άρχισε να πειραματίζεται με τα χτενίσματά της, αντικατοπτρίζοντας την εξέλιξη της μουσικής της. Με κάθε κυκλοφορία άλμπουμ, παρουσίαζε ένα νέο look, αποτυπώνοντας την ουσία της εποχής που εξερευνούσε. Από την ογκώδη «κυψέλη της Priscilla Presley των 60s για το «Born to Die» μέχρι τις αιθέριες πλεξούδες της κορώνας για το «Born to Die», τα μαλλιά της Lana Del Rey έγιναν αναπόσπαστο μέρος της αφήγησής της, μεταφέροντας το κοινό της σε διαφορετικές εποχές με μια μόνο ματιά.

Στο κομμάτι Ultraviolence «Black Beauty», τραγούδησε ρητά για το ότι έβαφε τα μαλλιά της πιο σκούρα για να αντικατοπτρίζει τις προτιμήσεις και τις διαθέσεις του εραστή της. Αλλά όσο συχνά κι αν η Lana τραγουδούσε ότι τα θυσιάζει όλα για την αγάπη, τα μαλλιά της πάντα ένιωθε σαν κάτι που ελέγχει. Είναι μια αντανάκλαση της δημιουργικής της διάθεσης καθώς και των εμπνεύσεών της. Η εποχή της Ultraviolence ήταν πιο ακατάστατη από την γυαλισμένη λάμψη του «Video Games» και ταίριαζε απόλυτα με τις πιο βαριές, εμπνευσμένες από την ροκ μελωδίες του άλμπουμ. Τα μαλλιά της ευθυγραμμίζονταν σταθερά με την καλλιτεχνική της παρουσία και τους στίχους της και την κατεύθυνση του άλμπουμ εκείνη την εποχή. 

Για το τρίτο της άλμπουμ, «Honeymoon», τα μαλλιά της Lana συνέχισαν να αντικατοπτρίζουν τη μουσική της και επέστρεψε στο vintage glam για να τραγουδήσει πάνω σε μια ορχηστρική μουσική που ακούγεται σαν να προέρχεται κατευθείαν από μια ταινία του παλιού Χόλιγουντ. Το «Lust for Life», ωστόσο, σηματοδότησε μια άλλη μετάβαση, καθώς η Lana υιοθέτησε μια πιο χαλαρή εμφάνιση σαν παιδί των λουλουδιών με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο και μαργαρίτες στα μαλλιά της. Για άλλη μια φορά, τα μαλλιά της έμοιαζαν να εκφράζουν τη συναισθηματική της κατάσταση, καθώς υπήρχε μεγαλύτερη ελαφρότητα στη μουσική και τους στίχους της.

Τούτου λεχθέντος, πλέον καθώς η Lana έχει βρει μια νέα γενιά θαυμαστών με τις δικές της ερμηνείες της προσωπικότητας και της αισθητικής της, έχει γίνει η αρχιερέας της «κοκέτας» του TikTok, του κοριτσίστικου στιλ που χαρακτηρίζεται από φιόγκους στα μαλλιά, βολάν και μαργαριτάρια. Για το τελευταίο της άλμπουμ, «Did you know that there's a tunnel under Ocean Blvd», η Lana φαίνεται να σκύβει πάνω σε αυτό, φορώντας φιόγκους στα μαλλιά της καθώς κοιτάζει μελαγχολικά στην κάμερα. 

Τα μαλλιά της είχαν πάντα ένα βαθύτερο νόημα από μια απλή δήλωση μόδας. Λειτουργούν ως οπτική μεταφορά, εκφράζοντας το συναισθηματικό τοπίο της μουσικής της. Είτε πρόκειται για τις άγριες, ατίθασες μπούκλες του σπαραγμού της καρδιάς είτε για τα κομψά, δομημένα updos της ενδυνάμωσης, τα χτενίσματά της λειτουργούν ως προεκτάσεις των συναισθημάτων της, ενισχύοντας την αφήγηση που αντικατοπτρίζει μέσα από τους στίχους της.

Πίσω από κάθε εμβληματικό χτένισμα, υπάρχει συχνά μια ομάδα ταλαντούχων ατόμων που ζωντανεύουν το όραμα. Η Lana Del Rey έχει συνεργαστεί με διάσημους κομμωτές και καλλιτέχνες μόδας, δημιουργώντας εμφανίσεις που είναι τόσο γοητευτικές όσο και διαχρονικές. Από τη συνεργασία της με την κομμώτρια Anna Cofone για να δημιουργήσει τους χαρακτηριστικούς της κυματισμούς μέχρι τη συνεργασία με σχεδιαστές μόδας όπως ο Hedi Slimane, η Lana Del Rey έχει επιμεληθεί μια οπτική αισθητική που είναι μοναδικά δική της.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα μαλλιά της Lana Del Rey έχουν γίνει κεντρικό στοιχείο των εμφανίσεών της είναι η μεταμορφωτική τους δύναμη. Με μια απλή αλλαγή στο χτένισμα, μπορεί να μεταφέρει τον εαυτό της και το κοινό της σε έναν διαφορετικό χρόνο και χώρο. Είτε ενσαρκώνει τη λάμψη των σταρ του Χόλιγουντ είτε την αιθέρια γοητεία μιας πριγκίπισσας του παραμυθιού, τα μαλλιά της Lana Del Rey έχουν την ικανότητα να υπερβαίνουν την πραγματικότητα, προσθέτοντας ένα δεύτερο θεαματικό επίπεδο στις ζωντανές της εμφανίσεις. Καθώς συνεχίζει να διευρύνει τα καλλιτεχνικά όρια, δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε τα συναρπαστικά χτενίσματα που θα συνοδεύουν τις μελλοντικές της μουσικές προσπάθειες, εδραιώνοντας περαιτέρω την ιδιότητά της ως ένα πραγματικό hair icon της εποχής μας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice