Η Andie MacDowell στο Κόκκινο Χαλί του 74ου  Φεστιβάλ των Καννών
© Getty Images /Kate Green
Celebrities

Andie MacDowell: Κουράστηκα να προσπαθώ να είμαι νέα

Μια γυναίκα που ξέρει να αποδέχεται την ηλικία της και να εμπνέει

Andie MacDowell: Η εντυπωσιακή της εμφάνιση στην Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού και οι εμπνευσμένες δηλώσεις της για τη γήρανση

Αν είναι μια φόρα δύσκολο να ανεβαίνεις σε μια σκηνή και να κάνεις πασαρέλα με αυτοπεποίθηση, τότε είναι δέκα φορές πιο δύσκολο να κάνεις πασαρέλα όντας εκατό τοις εκατό ο εαυτός σου. Η Andie MacDowell, η εμβληματική ηθοποιός όμως το έκανε να φαίνεται εύκολο με την εμφάνισή της στην επίδειξης της L'Oreal κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι. Ολόμαυρο look με μαύρο σουτιέν και κουστούμι, πανύψηλες πλατφόρμες και τα λαμπερά γκρίζα μαλλιά της ήταν όλα όσα συνέθεταν την εντυπωσιακή της εμφάνιση. Χωρίς αξεσουάρ και άλλα περιττά στοιχεία. 

Η Andie MacDowell στην παασαρέλα  της "Le Défilé L'Oréal Paris - Walk Your Worth" στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι
© Getty Images / Pietro S. D'Aprano

Μπορεί στην ίδια επίδειξη, οι Kendall Jenner, η Dame Helen Mirren και η Elle Fanning, A-listers του brand να μαγνήτισαν τα βλέμματα με τη νεανική τους λάμψη, άλλα το θέαμα κάποιου που να σπάει με θάρρος τα συμβατικά πρότυπα ομορφιάς και να αγκαλιάζει τον εαυτό του ήταν πραγματικά αναζωογονητικό και εντυπωσιακό.

Άλλωστε, η MacDowell δεν απέφυγε ποτέ να κάνει τολμηρές δηλώσεις για την ομορφιά και τη γήρανση. Η απόφασή της να αφήσει τις ωραίες γκρι μπούκλες της να μεγαλώνουν φυσικά δεν ήταν απλώς μια αισθητική επιλογή. Ήταν ένα ισχυρό, εμπνευσμένο μήνυμα προς τις γυναίκες παντού ότι η γήρανση είναι μια φυσική, όμορφη διαδικασία που πρέπει να αγκαλιάσει κανείς. «Κάτι συμβαίνει ξαφνικά μέσα στο κεφάλι μας, όταν βλέπουμε γυναίκες με ασημένιες αποχρώσεις στα μαλλιά, είναι αλήθεια, αλλά δεν με νοιάζει, εγώ θέλω να γερνάω, θέλω να μεγαλώνω, κουράστηκα να προσπαθώ να είμαι νέα…» είχε αναφέρει η ηθοποιός σε μια ειλικρινή συζήτηση με την δημοσιογράφο Katie Couric για το πώς αποδέχονται οι γυναίκες την ηλικία τους.

Φαίνεται πως για την Andie το τέλος του ηλικιακού ρατσισμού είναι μια προσωπική μάχη και για αυτό έχει κάνει πολλά για να απενοχοποιήσει τα γκρίζα της μαλλιά. Οι ογκώδεις μελαχρινές μπούκλες ήταν το χαρακτηριστικό της στην εποχή των Four Weddings and a Funeral και όχι μόνο. Παρόλα αυτά αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις βαφές και άρχισε να αφήνει τις φυσικές ασημένιες τρίχες της να αναδειχθούν. «Για να δώσουμε τέλος στον ηλιακό ρατσισμό, πρέπει να διεκδικήσουμε το δικαίωμα της επιλογής να γερνάμε όπως μας αρέσει – μεταξύ άλλων, να βάφουμε ή να μην βάφουμε τα μαλλιά μας. Και οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αφήνουν τα μαλλιά τους να γκριζάρουν φυσικά χωρίς να έρχονται αντιμέτωπες με δημόσια κριτική ή μια προσωπική ηλικιακή κρίση». 

Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία με την Andie MacDowell
© 1994 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.

Από τις κρέμες προσώπου αντιγήρανσης μέχρι τα μιμίδια «OK, boomer», το μήνυμα είναι σαφές: το να αρχίζεις να ανήκεις στην κατηγορία των ηλικιωμένων συνεχίζει να παρουσιάζεται σαν κάτι που πρέπει να αποφύγεις. Αν και θα έπρεπε, ακόμη δεν καταφέραμε να αφήσουμε τον ηλικιακό ρατσισμό στο παρελθόν. Τα ζητήματα γύρω από την ηλικία εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα στην κοινωνία μας και κυρίαρχα στα μέσα ενημέρωσης. Η ηθοποιός επιλέγει να αφήσει τα μαλλιά της στο φυσικό τους γκρίζο γιατί το να τα βάφει σήμαινε για αυτήν μια προσπάθεια να παραμείνει νέα και αυτό ήταν κάτι που θεώρησε σωστό για τον εαυτό της τη δεδομένη στιγμή. Αυτό φυσικά δεν είναι απόλυτο και το να βάφει κάνεις τα μαλλιά του δεν θα είναι κατακριτέο σε οποιαδήποτε ηλικία επειδή η ομορφιά βρίσκεται στην ελευθερία της επιλογής. 

Andie MacDowell
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / GUILLAUME HORCAJUELO

 «Τελικά πρέπει απλά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να γερνάμε, παρά μόνο αυτός που θεωρούμε σωστός για εμάς προσωπικά»

Αν και το φαινόμενο επηρεάζει όλους τους ανθρώπους που μεγαλώνουν και αποκτούν γκρι τρίχες, οι γυναίκες υφίστανται τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Τα πρότυπα ελκυστικότητας σε ένα καταναλωτικό κόσμο καθοδηγούνται από νεανικά χαρακτηριστικά. Mποέμ, αβίαστα και απόλυτα σικάτα, τα γκρίζα μαλλιά έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να είναι τάση για γυναίκες κάθε ηλικίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χτένισμα,  το κούρεμα και το χρώμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πόσο χρονών δείχνουμε, αλλά πολλοί από τους υποτιθέμενους «κανόνες» που υπαγορεύουν τα πρότυπα -από το ιδανικό μήκος μαλλιών για ώριμες γυναίκες μέχρι το πώς να αποφύγουν τα γκρίζα - δεν ισχύουν πλέον.

Η Andie MacDowell παρουσιάζει δημιουργία της στην επίδειξης της L'Oreal στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, 2022
© EPA / CLEMENS BILAN
Η Andie MacDowell και η Rainey Qualley στην 95η απονομή των Academy Awards (2023)
© EPA/CAROLINE BREHMAN

Πριν, λοιπόν, τα κόψετε, πριν βιαστείτε να καλύψετε κάθε ένδειξη γήρανσης, περιποιηθείτε τα μαλλιά σας και όλα τα φυσικά σας χαρακτηριστικά και υστέρα κοιτάξτε στον καθρέφτη πόσο φυσικά όμορφη είστε, ακριβώς όσα όμορφή έδειχνε η Andie MacDowell στα 65 στην πασαρέλα του Παρισιού. «Τελικά πρέπει απλά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να γερνάμε, παρά μόνο αυτός που θεωρούμε σωστός για εμάς προσωπικά».

Η Andie MacDowell στην 75η απονομή του φεστιβάλ των Κανών (2022)
© EPA/CLEMENS BILAN

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice