Γιατί η Taylor Swift είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες

Το είδωλο της ποπ κουλτούρας γράφει ιστορία αλλά μόνο με τους δικούς της όρους

Taylor Swift: Πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό TIME - Γιορτάζει τα 33α γενέθλιά της ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη

Γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1989. Τη χρονιά του 2019 ήταν η πρώτη καλλιτέχνιδα που έλαβε το βραβείο Woman of the Decade από το περιοδικό Billboard. Τον Οκτώβριο του 2023 γίνεται δισεκατομμυριούχος και τον Δεκέμβριο, κατακτά την πέμπτη θέση στη λίστα Forbes. Δεν είναι τυχαίο που θα διδαχθεί ως μάθημα στο πανεπιστήμιο του Harvard. Το είδωλο της ποπ κουλτούρας γράφει ιστορία, αλλά μόνο με τους δικούς της όρους.

Δεν πρόκειται για δείγμα ναρκισσισμού, αλλά για τον τρόπο διεκδίκησης όλων όσων της ανήκουν. Αν περιπλανιέστε συχνά στο Spotify, σίγουρα έχετε παρατηρήσει τίτλους τραγουδιών της, συνοδευόμενα με τις λέξεις Taylor’s Version σε παρένθεση. Η μουσική περιπέτεια ξεκίνησε το 2019, με την ερμηνεύτρια να βρίσκεται σε έντονη διαμάχη με τον Scooter Braun (διευθυντής της δισκογραφικής που ανήκε η Taylor Swift μέχρι και το 2019), στον οποίο πουλήθηκαν παρά τη θέλησή της τα πρώτα έξι άλμπουμ της. Η Taylor Swift βίωνε επισήμως το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ο Braun, που την εκφόβιζε χρόνια σύμφωνα με ανάρτηση της στο Tumblr, είχε στα χέρια του τα δικαιώματα των τραγουδιών της. Η Taylor αποφάσισε να ηχογραφήσει από την αρχή τα άλμπουμ, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της. «O λόγος που ηχογραφώ ξανά την μουσική μου, είναι επειδή θέλω να συνεχίσει να υπάρχει. Θέλω να είναι σε ταινίες, θέλω να είναι σε διαφημίσεις. Αλλά το θέλω, μόνο αν ανήκει σε εμένα», δήλωσε σε συνέντευξη του Billboard.

Η πιο πρόσφατη αναδημιουργία του άλμπουμ «1989 (Taylor’s Version)», ήταν μια ιστορική αναδρομή της καλλιτέχνιδος, μέσω της οποίας αναγεννήθηκε μουσικά, αλλά και προσωπικά. Ήρθε σε επαφή με αγαπημένες της στιγμές, ανανέωσε κάποιους στίχους και κυρίως, ανέκτησε τον έλεγχο. Όσοι παρακολουθείτε τα βήματά της, γνωρίζετε πως πρόκειται για μια γυναίκα που μάχεται συνεχώς για τα δικαιώματα των μουσικών. Αρκεί να ανατρέξετε στο 2015, την χρονιά που η Apple Music δεν ήθελε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα, κατά τη διάρκεια της δωρεάν δοκιμής των χρηστών. Σε ανοιχτή επιστολή, η Taylor κατέκρινε την πολιτική αυτή, αναγκάζοντας την εταιρεία μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο να την αλλάξει.

TAYLOR SWIFT | THE ERAS TOUR (EXTENDED VERSION) | Rent On December 13 | Prime Video

The Eras Tour: Πώς η Taylor Swift επικοινώνησε τις διαφορετικές φάσεις της ζωής της

Ο τίτλος The Eras Tour, γεννιέται από τις διαφορετικές φάσεις ζωής της Taylor, τα διαφορετικά eras που βίωσε και επικοινώνησε μουσικά στο κοινό της. Πρόκειται για την περιοδεία των 151 shows, των ρεκόρ πωλήσεων και των εισπράξεων εκατομμυρίων. Το φαινόμενο Taylor Swift κατάφερε σε μια εποχή, που η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν ρουφήξει τα πάντα, να παρακινήσει τον κόσμο να ταξιδέψει. Γέμισε στάδια και ξενοδοχεία σε πέντε διαφορετικές ηπείρους αποφέροντας απρόσμενα υψηλά έσοδα, όπως και πληρότητα μέσα σε ελάχιστες μέρες.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο για όλους, όσο φανατικοί και αν είναι, να βρεθούν σε ένα τέτοιο show. Για αυτό και η περιοδεία προβλήθηκε και ως ταινία, φτάνοντας μέχρι τους ελληνικούς κινηματογράφους. Οι σκοτεινές αίθουσες γέμισαν με τη λάμψη και τα χρώματα των Swifties, δίνοντας το παρόν με ενδυμασίες εμπνευσμένες από το αγαπημένο τους era. Η ταινία κυκλοφόρησε στις 13 Οκτωβρίου, παρόλο που σύμφωνα με το Insider, είχε σχεδιαστεί να προβληθεί τέσσερις εβδομάδες μετά. Η απρόσμενη αυτή αλλαγή τρομοκράτησε τον κόσμο του σινεμά, με αποτέλεσμα να αλλάξουν ημερομηνίες πρεμιέρας ταινιών, ώστε να μη χαθούν στη σκιά της Taylor.

Γιατί η Taylor Swift είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες

Η Taylor Switft, τα κέρδη δισεκατομμυρίων και η λίστα Forbes

Χάρη στο The Eras Tour και την αναδημιουργία των άλμπουμ, η καλλιτέχνιδα γίνεται επισήμως δισεκατομμυριούχος τον Οκτώβριο του 2023, ενώ δύο μήνες μετά, συμπεριλαμβάνεται στην λίστα Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Η φετινή λίστα παρουσίασε ποικιλομορφία, καθώς θέλησε να προσεγγίσει διάφορες πτυχές της δημόσιας σφαίρας, όπως την pop σκηνή αλλά φυσικά και την πολιτική. Christine Lagard, Kamala Harris και Taylor Swift, βρίσκουν μια θέση στο πάνθεον του Top 10. Η δύναμη της Taylor έγκειται στη μαγική της ικανότητα, όχι μόνο να ξεσηκώνει τα πλήθη, αλλά και να επηρεάζει τα κοινωνικά ρεύματα. Πρόκειται για τη γυναίκα με την περισσότερη δύναμη στη βιομηχανία του θεάματος, ενισχύοντας μέσω των συναυλιών της την οικονομία των ΗΠΑ, κατά περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γιατί η Taylor Swift είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες

Το μάθημα για την Taylor Swift που θα διδαχθεί στο πανεπιστήμιο Harvard

Taylor Swift and Her World, English 183. Αυτός είναι ο τίτλος του μαθήματος που θα διδαχθεί στο πανεπιστήμιο του Harvard, μέσω του οποίου σπουδαστές και σπουδάστριες θα προσεγγίσουν με ένα διαφορετικό τρόπο την αγγλική λογοτεχνία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του μαθήματος, Stephanie Burt, οι στίχοι της Taylor έχουν συχνά επιρροές από τη λογοτεχνία. Για παράδειγμα, στο τραγούδι «The Lakes» γίνεται έμμεση αναφορά στον Άγγλο ρομαντικό ποιητή, William Wordsworth, μέσω ενός λογοπαιγνίου. Η Burt μίλησε στο περιοδικό The Harvard Crimson’s, υποστηρίζοντας πως θα ήταν σχεδόν παράλογο να μην μελετάται η πιο διάσημη και ταυτόχρονα πιο σημαντική καλλιτέχνιδα της εποχής μας.

Γιατί η Taylor Swift είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες

Το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού TIME, είναι γυναίκα

Στις 6 Δεκεμβρίου, το περιοδικό Time ανακηρύσσει την Taylor Swift ως το πρόσωπο της χρονιάς, κάνοντάς την ταυτόχρονα την πρώτη γυναίκα που κερδίζει αυτόν τον τίτλο για δεύτερη φορά. Η πλειοψηφία των εξωφύλλων με θεματικές όπως δύναμη και επιρροή, συνοδεύονται συνήθως από αντρικές φιγούρες πολιτικού υποβάθρου. Το να πρωταγωνιστεί γυναίκα και μάλιστα από τον καλλιτεχνικό χώρο, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Η Taylor είναι μια εντυπωσιακή περσόνα επί σκηνής, εμφανίζεται σαν από μηχανής θεά, με τα ξανθά μαλλιά και τα υπέρλαμπρα ρούχα της.

Γιατί η Taylor Swift είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες

Αυτό όμως που πραγματικά την ξεχωρίζει, είναι η αυθεντικότητα της. Η σχεδόν κλοπή των άλμπουμ της υπήρξε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της, χάρη όμως σε αυτήν, κατάφερε να δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν επιτρέπεται σε κανέναν να την εκμεταλλευτεί. Κατάφερε μέσα από αυτή την έντονη διαμάχη, όχι μόνο να βγει νικήτρια, αλλά να αγκαλιάσει το παρελθόν της και να διαμορφώσει, όπως επιθυμεί, το παρόν της. Δεν έχασε ποτέ επαφή με τους θαυμαστές της, πάντοτε έβρισκε τρόπο να επικοινωνεί μαζί τους. Μην ξεχνάτε άλλωστε τα περίφημα easter eggs, τα μικρά στοιχεία που αφήνει κάθε φορά η Taylor, προετοιμάζοντας τις/τους Swifties για το τι πρόκειται να συμβεί.

Γιατί η Taylor Swift είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες

Αν κάτι μας δίδαξε η Taylor όλα αυτά τα χρόνια, ήταν πως η ζωή μονίμως σε εκπλήσσει με απρόοπτα γεγονότα. Άλλοτε ευχάριστα, άλλοτε δυσάρεστα. Θα υπάρχουν εκείνοι που θα προσπαθούν μονίμως να βρουν το λάθος πάνω σου, αλλά και εκείνοι που θα είναι δίπλα σου σε ό,τι και αν συμβεί. Αν είσαι από του τυχερούς που δεν έχουν αλλεργία στις γάτες, θα έχεις και ένα χνουδωτό σύμμαχο στα συνεχή σκαμπανεβάσματα. Το θέμα είναι να μην χάσεις τον εαυτό σου για χάρη των άλλων. Φτιάξε τη δική σου εκδοχή, όπως εσύ θες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice