Θεσσαλονίκη: Deconstructing Jeans

Σκίσε και μαγάρισε, κατάστρεψε, και μπράβο!

Κορμιά σε αποδόμηση, ντένιμ σε αναδόμηση. Και τούμπαλιν, μιας και η έκθεση «Deconstructing Jeans», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, ντεκονστρακτάρει και σημειολογεί ασύστολα, αλλάζοντας τα φώτα, τα κουμπιά, τις τσέπες και τα χρώματα, τις ίνες και τα ρεβέρ, στο πιο youth and rebellion στοιχείο της ποπ κουλτούρας. Το τζιν παντελόνι ανατινάζεται, πετσοκόβεται και αναπλάθεται, μέσα από τη ματιά και το έργο των παιδιών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

image

Με γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους τον κλάδο Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης και με 650 φοιτητές ενεργούς από την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, η σχολή μελετά και προάγει οτιδήποτε σε τεχνικό ή αισθητικό επίπεδο αφορά την κουλτούρα της μόδας σε θέματα τεχνολογίας αλλά και αειφόρου ανάπτυξης. Και με την έκθεση αυτή, που θα έκανε τον πατέρα της αποδόμησης Μποντριγιάρ να ανακράζει «σκίστε τα και αλλάξετέ τους και τον ράφτη», οι φοιτητές προσεγγίζουν το ντένιμ ανατινάζοντας την εικόνα αλλά και το λειτουργικό του αποτέλεσμα, καταργώντας έννοιες όπως fits you και «πώς σου πάν’ καλέ τα τζιν», αμφισβητώντας τα όρια και τις τεχνοτροπίες.

image

Έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου, θα μειδιούσαν σαρδόνια οι Ρέι Καβακούμπο και Μαρτίν Μαρτζιελά του deconstruct κινήματος της Αμβέρσας, που πρώτοι επέβαλαν την «καταστροφή της φόρμας» ως μανιφέστο πρωτοποριακού στιλ και αμφισβήτησης των παραδοσιακών μορφών στιλιστικής αφήγησης του ντένιμ.

image

Από το κλασικό λουκ του φαρ ουέστ και της εργατικής τάξης, το τζιν πέρασε μέσω της beat και της hippy generation ως το απόλυτο εφηβικό ένδυμα - κώδικας αξιών. Το πανκ ροκ το «παραμάναρε», οι γιάπηδες προσπάθησαν να το γκλαμουράρουν φορώντας του πανάκριβες ταμπέλες και σινιέ υπογραφές, η γενιά του grunge το ξέσκισε για άλλη μια φορά, και σήμερα πάλι προς τη δόξα τραβά, μιας και δεν τελειώνει το παιχνίδι, ούτε της αποδόμησης, ούτε της ανανέωσης του κώδικα.

image

Να τι βλέπουμε στο Τελλόγλειο: πειραματισμός στα ίχνη της Καβακούμπο, αναταραχή στα όρια του Μαρτζιελά, ανατροπή προτύπων ομορφιάς ή καλολογικού lifestyle κανόνα, διαδικασίες νέας φόρμας και μια εικαστική χαρά διάχυτη να παίζει, να βγάζει γλώσσα και να κροπάρει στο τζιν σήμερα. Jeanious και μπράβο τους!

image

Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Σεπτεμβρίου 2016

Επιμέλεια: Βενετία Κουτσού (ενδυματολόγος, σχεδιάστρια μόδας, καθηγήτρια Εφαρμογών του τμήματος), Ελευθερία Στόικου (visual artist, εργαστηριακός συνεργάτης του τμήματος), Δρ. Θέμις Βελένη (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια)

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ: Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310991610 • www.teloglion.gr

imageimage

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice