Μεγάλες επαναστάσεις στη μόδα: Τυπωμένα Υφάσματα!

Ας ταξιδέψουμε στο χρόνο με τις φωτογραφίες των πρώτων τυπωμένων υφασμάτων

Πριν σκεφτείς πόσο cool είναι να τυπώσεις μπλουζάκια με τις φωτογραφίες των φίλων σου ή δικές σου που μόλις έχεις ανεβάσει στο Instagram με το κινητό σου, σκέψου ότι υπήρχε μία εποχή που αυτό ήταν αδιανόητο. Η (προ)γιαγιά σου μπορεί να τη θυμάται. Τον Δεκέμβριο του 1947, το περιοδικό LIFE βγήκε με έναν αισιόδοξο αέρα «νέας εποχής» (ήταν άλλωστε το μεταπολεμικό κλίμα τέτοιο) και ανήγγειλε στους αναγνώστες του ότι «ένα επίσημο φόρεμα με τυπωμένες επάνω του, φωτογραφίες σε φυσικό μέγεθος της κυρίας που το φοράει, δεν είναι πλέον κάτι αδύνατο.»

Και όχι μόνο ένα καλό φόρεμα για δείπνο αλλά, το περιοδικό, μαζί με ένα θεαματικό φωτογραφικό άλμπουμ «αποδείξεων», ανήγγειλε ότι θα μπορούσαν να τυπώνουν τα πάντα επάνω στα πάντα – από φωτογραφία του αγαπημένου τους pet επάνω σε υφάσματα επιπλώσεων, μέχρι τη φωτογραφία μίας σειράς από πέρλες επάνω σε ό,τι ύφασμα θα ήθελαν: για μαξιλάρια, γραβάτες, μαγιό, νυχτικά, κουρτίνες… Όλα πλέον θα μπορούσαν να γίνουν prints.

Η εποχή είχε φτάσει. Η τέχνη της φωτογραφίας είχε πλέον εξελιχθεί και τα παραδείγματα είναι πολλά. Εξαιρετικοί φωτογράφοι είχαν αρχίσει πλέον να δημιουργούν πραγματική τέχνη (κάτι που είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα το LIFE κι έτσι απέκτησε την μεγάλη ιστορία με τα υπέροχα φωτογραφικά του εξώφυλλα). Οι κινηματογραφικές ταινίες είχαν αρχίσει να αποκτούν τον τέλειο φωτισμό του ασπρόμαυρου φιλμ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εκείνη την περίοδο αναπτύχθηκε και το κλασικό κινηματογραφικό είδος του φιλμ νουάρ.

Τώρα πλέον, σειρά είχε η καθημερινότητα – ο τρόπος ζωής και η μόδα.

Αυτό που κανένας μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί, το έκαναν δύο εταιρείες στη Νέα Υόρκη: άρχισαν να τυπώνουν φωτογραφίες επάνω σε υφάσματα – με έναν διαφορετικό τρόπο η κάθε μία. Οι δύο μέθοδοι (Foto-Fab και Photone) που είχαν να κάνουν με χημικά ήταν φυσικά «μυστικές». Και η μεγάλη είδηση έκλεινε με μία προοπτική: ήδη εργάζονταν επάνω στη δυνατότητα τυπώματος έγχρωμων φωτογραφιών επάνω σε ύφασμα!

Η συνέχεια ήταν θυελλώδης και επηρέασε την αισθητική και την οικονομία όχι μόνο του κόσμου της μόδας αλλά και κάθε πλευράς της ζωής των ανθρώπων. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του LIFE, προσπαθούμε να βρούμε την διαφορά, ανάμεσα στο τότε και στο τώρα. Σίγουρα δεν μας εντυπωσιάζει μία αρχαία κολώνα τυπωμένη επάνω σε μία κουρτίνα σαλονιού.

Αυτό όμως που φαίνεται διάχυτο στις φωτογραφίες είναι ο ενθουσιασμός και η ορμητικότητα της έμπνευσης –πολλές φορές ατυχής, είναι η αλήθεια- των ανθρώπων μπροστά σε κάθε νέο τεχνολογικό «θαύμα». Κάτι ανάλογο με τον τρόπο που εμείς σήμερα αντιμετωπίζουμε μία νέα εφαρμογή στα υπερ-έξυπνα κινητά μας, ή ποιος ξέρει τι άλλο μας περιμένει στη στροφή της νέας εποχής…

Ας ταξιδέψουμε στο χρόνο με τις φωτογραφίες των πρώτων τυπωμένων υφασμάτων. Νέα Υόρκη 1947…

n

Το μοντέλο Νόρμα Ρίχτερ με μια ντουζίνα ακόμα Νόρμες τυπωμένες στο φόρεμά της. Σε μία χορευτική στροφή θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε οφθαλμαπάτη.


image

Φοξ τεριέ σε εσάρπα και φοξ τεριέ σε αληθινό.


image  

Βλέπω τη Χέντι Λαμάρ στον ύπνο μου. Εϊναι σοβαρό γιατρέ μου;

(Λεπτομέρεια: το πρόσωπο της σταρ είναι τυπωμένο σε μέγεθος διπλάσιο του κανονικού).


image

Κουρτίνα ειδικά κατασκευασμένη για την αίθουσα συμβουλίων της Τηλεφωνικής και Τηλεγραφικής Εταιρείας Αμερικής, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ελπίζουμε να μην μπούνε ιδέες στη ΔΕΗ…


image

Γραβάτα με τον ουρανοξύστη της Chrysler. Φεστιβάλ σημειολογίας.


image

Τεράστια τόπια από ύφασμα ρεγιόν με τη φωτογραφία του Φρανκ Σινάτρα, προορισμένα για μαξιλάρια («κοιμάμαι με τον Φράνκι») και για ο,τιδήποτε θα μπορούσε να καταναλώσει η φανατική λαοθάλασσα των θαυμαστριών bobby-soxers («τα κοντά καλτσάκια»).


image16

Μικρό Μαύρο Φόρεμα Με Τριαντάφυλλο του Οίκου Martini . Τιμή: 70 δολάρια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice