Yπάρχει Διεθνής Ημέρα Γραβάτας και είναι σήμερα

14 πράγματα που δεν ξέρεις για τις γραβάτες

Οι γραβάτες είναι μάλλον το πιο συνηθισμένο δώρο για άνδρα. Πάνε παντού. Στα γενέθλια, στην επέτειο, στην προαγωγή, στην ημέρα του πατέρα και γενικώς σε κάθε πιθανή συγκυρία και αφορμή. Ο μόνος που δε θα εκτιμήσει σίγουρα μία γραβάτα ως δώρο είναι μάλλον ο πρωθυπουργός, οπότε αν σκέφτεστε να του πάρετε κάτι θα πρέπει να γίνετε λίγο πιο ευρηματικοί στοχεύοντας σε κάτι πιο πρωτότυπο. Παρόλα αυτά οι γραβάτες παραμένουν δημοφιλή και πρακτικά δώρα και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γραβάτας, ψάξαμε παντού και βρήκαμε χρήσιμες και άχρηστες πληροφορίες για τη χρήση και την προέλευσή του απόλυτου ανδρικού αξεσουάρ.

1. Η σύγχρονη γραβάτα στην πραγματικότητα προήλθε από ένα μεταξωτό μαντήλι που φορούσαν Κροάτες στρατιώτες και έγινε γνωστό ως cravat. Ωστόσο, όσον αφορά στην προέλευσή της η ιστορία πάει πολύ πίσω, στο 210 π.Χ, αφού ένα τέτοιο ένδυμα-αξεσουάρ έχει φορέσει πρώτος ο Κινέζος αυτοκράτορας Shih Huang Ti.

2. Η Cravat λειτούργησε ως ένας τρόπος αναγνώρισης για τους στρατιώτες, για να εντοπίζουν ο ένας τον άλλον στην μάχη.

3. Πριν από 300 χρόνια η αγγλική γραβάτα ήταν τόσο χοντρή που μπορούσε να σταματήσει ένα χτύπημα από σπαθί.

4. Οι ρίγες στην αγγλική γραβάτα  συνήθως έχουν φορά από πάνω αριστερά προς κάτω δεξιά, ενώ οι ρίγες στην αμερικανική από πάνω δεξιά προς κάτω αριστερά.

5. Γύρω στο 1800, ένα άγγιγμα στον κόμπο της γραβάτας ενός άνδρα ήταν αιτία για μονομαχία.

6. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο για γραβάτες.

7. Μια καλής ποιότητας μεταξωτή γραβάτα χρειάζεται περίπου 110 κουκούλια μεταξοσκώληκα.

8. Η πόλη Shengzhou της Κίνας είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γραβάτας στον κόσμου, με 200 εκατομμύρια γραβάτες ετησίως.

9. Αυτός που κάνει συλλογή από γραβάτες ονομάζεται Grabatologist (γραβατολόγος).

10. Η BolaTie είναι η επίσημη γραβάτα της Αριζόνα των ΗΠΑ.

Διεθνής Ημέρα Γραβάτας, γραβάτα

11. Το Ιράν απαγόρευσε την πώληση γραβατών μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, θεωρώντας ότι είναι ένα σύμβολο της δυτικής παρακμής.

12. Η πιο ακριβή γραβάτα που έγινε ποτέ κοστίζει 250.000 δολάρια και είναι σχεδιασμένη από το Satya Paul Design Studio. Μη σας παραξενεύει η τιμή, αφού έχει 271 διαμάντια και 150 γραμμάρια χρυσού.

13. Η γραβάτα είναι ικανή να σταματήσει μια σφαίρα 9 χιλιοστών. (Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα, κ. Τσίπρα).

14. Ο Mikael Vejdemo-Johansson, ένας hardcore μαθηματικός στη Στοκχόλμη, πήρε το δρόμο της επιστήμης και μαζί με μια ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 177.147 τρόποι να δέσεις μια γραβάτα.

Πηγές: Swaggerandswoon, Buzzfeed, Mensxp

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice