Η ιστορία πίσω από το μυθικό νυφικό της Τζάκι Κένεντι

Η άγνωστη δημιουργός που το σχεδίασε τελευταία στιγμή  

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1953 το πρωτοσέλιδο των New York Timesείναι αφιερωμένο στο γάμο του John F. Kennedy και της JacquelineBouvier. Το ρεπορτάζ συνοδεύουν φωτογραφίες της νύφης με λεπτομερή περιγραφή του εντυπωσιακού ιβουάρ ταφταδένιου νυφικού. Το μόνο που δεν αναφερόταν πουθενά ήταν το όνομα της γυναίκας που το σχεδίασε, η οποία είχε μόνο 10 μέρες στη διάθεσή της για να φτιάξει ένα νυφικό που έμελλε να γίνει κομμάτι της Αμερικανικής ιστορίας.

Η Jacqueline Bouvier παντρευόταν σε 10 μέρες τον γερουσιαστή  - τότε, και μετέπειτα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών – John F.Kennedy και βρισκόταν ξαφνικά χωρίς νυφικό. Σύμφωνα με τηνNew York Post, 10 από τις 15 νυφικές τουαλέτες - συμπεριλαμβανομένης της δικής της, που χρειάστηκαν δυο μήνες για να φτιαχτεί, καταστράφηκαν όταν το στούντιο της Λεωφόρου Μάντισον στο οποίο φυλάσσονταν πλημμύρισε. Η 55χρονη τότε AnnLowe προσλήφθηκε να «σώσει την κατάσταση». Την πρότεινε η μητέρα της Jackie, Janet Auchincloss, η οποία της είχε εμπιστευτεί και το δικό της νυφικό όταν παντρεύτηκε τον Hugh D. Auchincloss, το 1942.

 1960, Collection of the Smithsonian National Museum of African American History and Culture, Gift of the Black Fashion Museum founded by Lois K. Alexander-Lane 

Η Ann Lowe μεγαλούργησε σε μια Αμερική που βίωνε έντονες ρατσιστικές διακρίσεις. Ήταν η πρώτη αφρο-αμερικανίδα «ράφτρα» της υψηλής κοινωνίας της Αμερικής του ’20 και μέχρι και τη δεκαετία του ’60 παρέμενε το καλύτερα κρυμμένο «κοινό μυστικό» της νεοϋορκέζικης ελίτ. Γεννήθηκε στην Αλαμπάμα το 1898 και κληρονόμησε το ταλέντο της από τη μητέρα και τη γιαγιά της.

Η ιστορία πίσω από το μυθικό νυφικό της Τζάκι Κένεντι

Το 2004, το πολυκατάστημα Marshall Field’s στο Σικάγο ζήτησε από τη Βελγίδα καλλιτέχνιδα Isabelle de Borchgrave και τη συνεργάτιδά της Rita Brown να δημιουργήσουν ένα ακριβές αντίγραφο του νυφικού της Jackie Kennedy, από χαρτί. Η DeBorchgrave μεταχειρίστηκε και έβαψε με τέτοιο τρόπο το χαρτί ώστε να «μιμείται» την υφή και το χρώμα του αυθεντικού μεταξένιου ταφτά. Η Brown δίπλωσε, κόλλησε με κόλλα και σύρραψε το χαρτί δημιουργώντας μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, το πιστό αντίγραφο του αυθεντικού νυφικού. Πριν ξεκινήσουν το έργο τους οι δυο γυναίκες επισκέφθηκαν το Ίδρυμα JFK Library για να δουν, να εξετάσουν κάθε λεπτομέρεια και να μετρήσουν κάθε ίντσα της ιστορικής τουαλέτας.

Το 1917 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και γράφτηκε στη σχολή S.T. Taylor Design School, στην οποία, ως «έγχρωμη», παρακολουθούσε τα μαθήματα σε ξεχωριστή τάξη, μόνη της. Το 1920 άνοιξε το πρώτο της ατελιέ στη Φλόριντα, με το όνομα «Annie Cohen». Το ταλέντο της εκτιμήθηκε γρήγορα από την εύπορη τάξη και συγκεντρώνοντας αρκετά χρήματα, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη το 1928 για να εργαστεί «κατά παραγγελία» για γνωστά καταστήματα όπως το Henri Bendel, Chez Sonia, Neiman Marcus, και το Saks Fifth Avenue. 

Το 1946 σχεδίασε το φόρεμα που φόρεσε η Ολίβια ντε Χάβιλαντ στην απονομή των βραβείων Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού, για την ερμηνεία της στην ταινία «To Each His Own», αν και η ταμπελίτσα στο φουστάνι έγραφε Sonia Rosenberg. Το 1950 αποφάσισε να ανοίξει νέο ατελιέ με το όνομα Ann Lowe’s Gowns, στη Νέα Υόρκη, στη λεωφόρο Lexington. Μοναδικές δημιουργίες φτιαγμένες από τα καλύτερα υφάσματα. Η Ann Lowe όμως δεν ήταν «επιχειρηματίας», αρκεί να σκεφτεί κανείς πως χρέωσε τη Jackieμόλις 500 δολάρια για το νυφικό – για το οποίο ένας ανταγωνιστής θα χρέωνε τουλάχιστον τα τριπλάσια. Πλήρωνε το προσωπικό της, αλλά σπάνια έβγαζε κέρδος.

1958, το φόρεσε η Patricia Schieffer

Στο αποκορύφωμα της καριέρας της ακροπατούσε στα όρια της χρεοκοπίας. Το 1962 έχασε το ατελιέ της στη Νέα Υόρκη λόγω φορολογικών χρεών. Την ίδια χρονιά έχασε και την όρασή της από το δεξί της μάτι εξαιτίας γλαυκώματος.

Η σχεδιάστρια Ann Lowe 

Ένας παλιός καλός φίλος πλήρωσε τα χρέη της όσο εκείνη ανάρρωνε και τη βοήθησε να ξεκινήσει και πάλι, ανοίγοντας ένα νέο μαγαζί το 1968 στη λεωφόρο Madison. Αποσύρθηκε το 1971. Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, χωρίς να έχει κάνει περιουσία.

Η Ann Lowe θα μείνει στην ιστορία ως η γυναίκα που απέδειξε πως το «μαύρο» ήταν το απόλυτο χρώμα της μόδας, σε μια περίοδο που τόσο η κοινωνία όσο και η ίδια η μόδα δεν είχαν χώρο για έγχρωμες γυναίκες. 

 

Το αυθεντικό νυφικό ανήκει σήμερα στη μόνιμη συλλογή του JFKPresidential Museum and Library. Άλλες εμβληματικές δημιουργίες της Ann Lowe εκτίθενται στο νέο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής-Αμερικανικής Ιστορίας και Κουλτούρας  στην Ουάσινγκτον (NationalMuseum of African American History & Culture), παράρτημα του Ινστιτούτου Smithsonian.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice