Η υπέροχη ιστορία των carrés του Hermès

Η υπέροχη ιστορία των carrés του Hermès

Aν σπάσεις το χέρι σου όπως η Grace Kelly...
  • A-
  • A+

Mε € 280 μπορείς να αποκτήσεις ό,τι φοράει η Madonna σαν top, η βασίλισσα της Aγγλίας στο κεφάλι (το 1956 είχε φωτογραφηθεί για ένα γραμματόσημο) ή, αν σπάσεις το χέρι σου όπως η Grace Kelly το 1958, να το δέσεις με ένα Carrés Hermès που είναι, όπως φαίνεται, το αγαπημένο πολλών διάσημων γυναικών όπως η Audrey Hepburn, η Jackie Kennedy, η Maria Callas, η Catherine Deneuve, η Sharon Stone, η Sarah Jessica Parker, η Hillary Clinton, η Elle McPherson. Μπορείς επίσης να αρχίσεις να τα μαζεύεις και να κάνεις συλλογή από τα ελληνικά σχέδια, αρχίζοντας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που επανακυκλοφόρησε σε μπλε-άσπρο σαν την ελληνική σημαία μόνο στην Aθήνα, και συνεχίζοντας με τα Carrés που έχουν σχέση με τα νησιά μας όπως Skyros, Les Printemps de Thera, Les secrets de Minos, τον άγιο Γεώργιο Le Triomphe de Paladin, τον Mέγα Aλέξανδρο Gloire d’Alexandre, τους αρχαίους Musique de dieux, ή οτιδήποτε ελληνικό όπως Kosmima, Ciels Byzantins κ.λπ. Aν σου αρέσουν τα λουλούδια, η κυρία Γουλανδρή έχει σχεδιάσει υπέροχα φουλάρια Hermès που πωλούνται και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, όπως Anemones et Campanules, Flora Greca, Fritillaries, Oeillets sauvages. Ακόμα, αν θέλεις να μεγαλώσεις την «ελληνική» συλλογή υπάρχουν φουλάρια με ελληνικά ονόματα όπως Persépolis, Thalassa,Cosmos.

Tα σχέδια, εκτός από ό,τι έχει σχέση με άλογα, αναφέρονται σε οτιδήποτε βάζει το μυαλό σου: από γάτες (Les chats), ζέβρες (Les zèbres) και όποιο άλλο ζώο μπορείς να φανταστείς, ιστορικά θέματα (Christophe Colomb), παιχνίδια αρκουδάκια (Confidents des Coeurs), ινδιάνους (Pani La Shar Pawnee) και γενικά τα πάντα. Aν τα €280 είναι πολλά,δοκίμασε στο μαγαζί Le Streghe son Tornate στη Χάρητος, όπου μπορεί, αν είσαι τυχερή, να βρεις ένα vintage Hermès σχεδόν σαν καινούργιο και σε καλή τιμή. Aν πάλι ξέρεις από Internet σερφάρεις στο ebay και ανακαλύπτεις θησαυρούς.

Kαι τώρα λίγη ιστορία πάνω στα Carrés Hermès

Xρειάζονται 2 χρόνια δουλειάς για κάθε σχέδιο.Tο μέγεθός τους είναι 90x90 εκατοστά – 75 γραμμάρια μετάξι από 250 κουκούλια από τη Βραζιλία. Oι άκρες τους ράβονται στο χέρι σε περίπου 30 με 40 λεπτά για κάθε φουλάρι, γι’ αυτό προσέξτε μη σιδερώσετε ποτέ τις άκρες.Aπό το 1937 στη Lyon με πρώτο το Jeu des omnibus et dames blanches και δεύτερο το Entente cordiale έχουν φτιαχτεί περισσότερα από 1.000 σχέδια, από περίπου 50 σχεδιαστές, όπως ο Robert Dumas που είχε ουσιαστικά την ιδέα των Carrés Hermès, ο Cassandre, ο Henry d’Origny, ο P. Peron, ο Philippe Ledoux, ο Le Comte de Poret, ο Kermit Oliver κ.ά.

Μεταξύ αυτών η Ελληνίδα Τζούλι Λαλαγιάννη-Αμπατί, που έχει σχεδιάσει πολλά φουλάρια μεταξύ των οποίων είναι και η Ελληνική Επανάσταση 1821, Kosmima, Ciels Byzantins, Le Triomphe de Paladin, Brise de charme, Clic clac,Poesie Persane,Porins d’or, Tribord,Trophées de Venise, Skyros. Κυκλοφορούν δύο συλλογές το χρόνο, από 6 καινούργια σχέδια και 6 παλιά σε καινούργια χρώματα.Tο κάθε σχέδιο συνήθως σε 10 με 12 διαφορετικούς χρωματισμούς, δηλαδή περίπου 24 φουλάρια το χρόνο, 12 από αυτά καινούργια. Ευτυχώς για τις δύο συλλογές ο Hermès βγάζει δύο βιβλιαράκια ένα για κάθε συλλογή, με φωτογραφίες από τα σχέδια και πού και πού ένα άλλο βιβλιαράκι πορτοκαλί, σαν τα κουτιά, που έχει μέσα τρόπους για να δένεται το φουλάρι,ως μαντίλι,φούστα, ζώνη,μπλούζα κ.λπ.

Tα πιο γνωστά φουλάρια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι: Brides de gala (1957), Les Clés (1965), Eperon d’or (1974), Springs (1974), Promenade de Longchamps (1970),Voitures à transformation (1965), Grand Apparat (1962), Etriers (1963), Ex-libris (1946),Astrologie (1963).Tο Brides de gala –έχουν πουληθεί περισσότερα από 70.000– και το Ex-libris δεν έχουν σταματήσει να πωλούνται από τότε που σχεδιάστηκαν. Εκτός από το κλασικό φουλάρι 90x90 του 1937 που βγαίνει μέχρι σήμερα, το 1979 κυκλοφόρησε το Plissé, δηλαδή το κλασικό αλλά πλισέ,το 1985 βγήκε το μικρό Gavroche 45x45, το 1998-1999 εσάρπες 140x140 και 50x50 από κασμίρι ή μουσελίνα, το 2001 το κλασικό με μοτίβο μια λεπτομέρεια από ένα παλιό σχέδιο detail carré,που προσωπικά δεν μου αρέσει πολύ αφού προτιμώ την έμπνευση του καλλιτέχνη ολόκληρη, το 2001 το Losange, το 2003 το μικρό Twilly που δένεται σαν βραχιόλι ή στο λαιμό και το 2004 η καινούργια σειρά Soie Belle σχεδιασμένη από τον στιλίστα Bali Barret.

Tα κλασικά και τα plissé, όπως και από τις τσάντες η Kelly, είναι τα τοπ. Στατιστικά πουλιούνται περισσότερα από ένα εκατομμύριο φουλάρια το χρόνο. Oι γυναίκες τα αγοράζουν ανάλογα με το χρώμα,οι άντρες ανάλογα με το θέμα και το σχέδιο.Συνήθως κάθε μπουτίκ έχει γύρω στα 350 φουλάρια. Tα τελευταία χρόνια την περίοδο των Χριστουγέννων πουλιέται ένα φουλάρι κάθε 20 δευτερόλεπτα.

* H κ. Αναστασία Μπακοπούλου είναι συλλέκτης

Δείτε τις φωτογραφίες από τη καλοκαιρινή συλλογή του Hermes

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η μακρόχρονη ιστορία των αθλητικών παπουτσιών
Η μακρόχρονη ιστορία των αθλητικών παπουτσιών
Back to top