pre_exp_2_untitled-35.jpg
© The Laundrettes
Fashion

Οι Laundrettes βάζουν τον έρωτα στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα

Ένα αθηναϊκό fashion / art project με ξεχωριστό αισθητικό αποτύπωμα

Πίσω από το project The Laundrettes βρίσκονται η Τζοαννα Λόκα και η Κωνσταντίνα Παπακωνσταντινου. Η Τζοάννα ασχολείται με την φωτογραφία και τo social media management και η Κωνσταντίνα παράλληλα τρέχει με τον αδερφό της το brand ρούχων DxD. Έχουν δουλέψει και οι δύο για video clips και ταινίες μικρού μήκους ως ενδυματολόγοι και σκηνογράφοι.

pre_exp_untitled-5.jpg
© The Laundrettes

To Τhe Laundrettes project ξεκινά δύο χρόνια πριν με τα την γνωριμία τους στη σχολή μόδας που φοίτησαν. Αρχικά θέλησαν να ασχοληθούν με το styling δημιουργώντας ένα διαδικτυακό portfolio που στόχο είχε να αναδείξει την αισθητική τους. Στη συνέχεια προέκυψε και η παραγωγή κάποιων δικών τους ρούχων και αξεσουάρ. Η αισθητική τους έχει ένα πολύ ξεχωριστό και μοναδικό αποτύπωμα και σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά το γεγονός ότι δημιουργούν το portfolio αυτό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αναλογικά μέσα.

pre_exp_untitled-11.jpg

«Η ιδέα ξεκίνησε όταν σε ένα πάρτι έπεσε στα χέρια μας μια κάμερα μιας χρήσης. Όταν είδαμε τις φωτογραφίες συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό ήταν το μέσο με το οποίο θέλαμε να αναδείξουμε την αισθητική μας. Καθώς το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ελεγχόμενο, σε αντίθεση με το ψηφιακό μέσο στο οποίο βλέπεις πιο άμεσα το αποτέλεσμα της δουλειάς σου και δίνει περιθώριο αλλαγών και διορθώσεων. Συνεπώς τα μέσα τα όποια επιλέγουμε να δουλεύουμε είναι αυτά τα οποία μας προσφέρουν τον αυθορμητισμό τον οποίο θέλουμε να εκπέμπει η δουλειά μας».

img-b8fab3c174d817ee988f17cc771770db-v.jpg
© The Laundrettes

Η millennial αισθητική, ειδικά όπως αυτή αποτυπώνεται σε κοινωνικά και παραδοσιακά media, χαρακτηρίζεται από τη νοσταλγία για περασμένες δεκαετίες και τη χρήση outdated οπτικών μέσων, κάτι που στην πραγματικότητα μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τις στιλιζαρισμένες εικόνες της digital εποχής, στην αλήθεια και την ελευθερία εκείνων της αναλογικής. Ωστόσο, η ταμπέλα “millennial”, συγκεκριμένα για την παρελθοντολαγνεία και την απόρριψη κάθε τι σύγχρονου, έχει πάρει και κάποιο αρνητικό πρόσημο (σαφώς από τις μεγαλύτερες γενιές).

Αν κάποιος χαρακτήριζε το The Laundrettes project millennial, η Τζοάννα και η Κωνσταντίνα δεν θα ενοχλούνταν. Θεωρούν ότι αυτή η αισθητική είναι ένα κομμάτι της εποχής τους, συνεπώς έχουν επιρροές από αυτή, χωρίς όμως να είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους. «Επιστρέφουμε στο παρελθόν ίσως γιατί είναι οι πρώτες μας αναφορές και δεν φεύγουν από μέσα μας», λένε.

pre_exp_2_untitled-28.jpg

Το τελευταίο τους project ονομάζεται "Sensitive Program" και όπως όλα τα υπόλοιπα έχει πάρει το όνομά του προγράμματα πλυντηρίων. Παράλληλα αποτελεί την πρώτη τους σειρά ρούχων. Το concept έχει ως επιρροή «το φτερωτό αγγελάκι του έρωτα», όπως αναφέρουν. Tα κομμάτια της συλλογής είναι t-shirt, crewneck, κάλτσες και μία handmade αλυσίδα με 4 παραλλαγές. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που τα κορίτσια μετουσιώνουν το The Laundrettes project σε ρούχα, καθώς έχουν συνεργαστεί με διαφορά ελληνικά brand όπως τα DxD, Mohxa, Brainshot, Somf. Η φύση του project τους λένε, είναι η θέληση για συνεργασία με δημιουργικούς ανθρώπους.

pre_exp_untitled-1.jpg
© The Laundrettes

Η απεικόνιση της Αθήνας μέσα από το The Laundrettes Project είναι σύγχρονη, “wild”, αναδίδει νεανικότητα και εξωστρέφεια. Είναι για την Τζοάννα και την Κωνσταντίνα πραγματικά έτσι η πόλη μας; Αυτός είναι ο τρόπος που τη βλέπουν ή μήπως εντοπίζουν κάποιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο μέσα στη φαινομενική εξέλιξή της; «Προσπαθούμε να αντικατοπτρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και ζούμε την Αθήνα στις εικόνες μας. Η Αθήνα για μας είναι μια αστείρευτη πηγή ενέργειας. Παρόλα αυτά, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, ενώ υπάρχει θέληση να γίνουν κάποια πράγματα δυστυχώς υπάρχει το στοιχείο της επανάληψης λόγω της έλλειψης πόρων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι παύουν να γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα».

pre_exp_untitled-2.jpg
© The Laundrettes

Μέσα από τις εικόνες που δημιουργούν οι Laundrettes λαμβάνει κανείς μία έντονη girl power αίσθηση, αλλά και μία queer προσέγγιση. Πόσο σημαντική είναι για τα κορίτσια η γυναικεία ενδυνάμωση και η κατάκτηση δικαιωμάτων για την γυναίκα, αλλά φυσικά και για την LGBTQI+ κοινότητα; «Αντιλαμβανόμαστε τις Laundrettes σαν ένα προσωπικό project το οποίο περισσότερο αφορά την ανίχνευση και την έκφραση των επιθυμιών μας οι οποίες συνδέονται αυτό το χρονικό διάστημα με την συγκεκριμένη αισθητική. Πάντα όμως στα πλαίσια του empowerment ασχέτως φύλου. Το empowerment που έχει να κάνει με το πως συνειδητοποίει κάνεις και εκφράζει με έναν καλλιτεχνικό ή όχι τρόπο τις επιθυμίες του και κινείται προς τα εκεί. Αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι αφορά, όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά όλους τους ανθρώπους.

received_269163727355236.jpeg
© The Laundrettes

»Έτσι και εμείς με τις Laundrettes θέλουμε να βρούμε μια πλατφόρμα, μια φόρμουλα μέσα στην οποία θα δουλεύουμε κάθε φορά ως προς το να αντιληφθούμε ποιες είναι οι επιθυμίες σχετικά με την έκφραση τη συγκεκριμένη περίοδο και να πηγαίνουμε προς τα εκεί χωρίς να σημαίνει ότι δεσμευόμαστε από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που την έχουμε σαν δόγμα και την ακολουθούμε παντού και πάντα. Και αυτό πιστεύουμε ότι γενικά κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, σε όποιο τομέα και να βρίσκεται οφείλει να κάνει. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε εμείς το empowerment».

pre_exp_2_untitled-32.jpg
© The Laundrettes

Το επόμενο project των The Laundrettes βρίσκεται ήδη in the making. Ονομάζεται "Delicate spin" και θα αποτελεί τη δεύτερη σειρά ρούχων τους. Αρχές καλοκαιριού θα είναι διαθέσιμη σε ένα νέο χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice