sarah-brown-oa7pqzmmhua-unsplash_1.jpg
© Sarah Brown
Fashion

Swishing: Ο δρόμος προς μία πιο «πράσινη» ντουλάπα

Βοηθάς το περιβάλλον και συγχρόνως κάνεις καλό στην τσέπη σου

Το swishing, ή ανταλλαγή ρούχων, είναι η τάση που κάνει πιο οικολογικό τον χώρο της μόδας και την ντουλάπα μας

Η βιομηχανία της μόδας είναι μία από τις πιο ρυπογόνες του πλανήτη. Όσο, βέβαια, κι αν θέλουμε να ρίξουμε όλο το φταίξιμο στις μεγάλες εταιρείες και τους οίκους, η αλήθεια είναι ότι έχουμε βάλει κι εμείς το χεράκι μας στην όλη κατάσταση.  

Σύμφωνα με τη The Guardian, πρόσφατη έρευνα της Αρχής Απορριμμάτων του Βόρειου Λονδίνου (NLWA) έδειξε ότι μόνο στη Βρετανία το 83% των πολιτών έχει τουλάχιστον έξι ρούχα που δεν φόρεσε τον τελευταίο ένα χρόνο, ενώ για κάποιους ο αριθμός αυτών των ρούχων ακουμπά τα 200. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το 25% των ρούχων που κατέχουμε, αγοράζεται με μοναδικό σκοπό να φορεθεί σε ένα μόνο γεγονός, όπως σε κάποιον γάμο ή πάρτι, με τον καταναλωτή να γνωρίζει εξαρχής ότι δεν πρόκειται να το φορέσει ξανά.  

Το αποτέλεσμα; Ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο πετάγονται στα σκουπίδια περισσότεροι από 300.000 τόνοι ρούχων, τα οποία έμειναν στην εκάστοτε ντουλάπα δύο χρόνια και τρεις μήνες κατά μέσο όρο. Το χρονικό διάστημα έχει σημασία, καθώς μία έρευνα της WRAP διαπίστωσε ότι, αν αυτά τα ρούχα συνέχιζαν να χρησιμοποιούνται για έστω και μόνο εννέα ακόμα μήνες, το αποτύπωμά τους στον πλανήτη ως προς τον άνθρακα, την δαπάνη νερού και τα απόβλητα θα μειωνόταν κατά 30%. 

Ποια μπορεί να είναι η λύση; Ο πρόεδρος της NLWA, Clyde Loakes, αναφέρει: «Ζητάμε από τους ανθρώπους να ξεθάψουν τα ανεπιθύμητα ρούχα τους και να τα ανταλλάξουν με κάτι που θα φορέσουν. Μία πιο προσεκτική κατανάλωση της μόδας δίνει τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων και θα βοηθήσει στον περιορισμό της κλιματικής κρίσης».  

Με άλλα λόγια, ο Loakes προτείνει το swishing. Πρόκειται για ανταλλαγή ρούχων, που αν και ως μέθοδος υπάρχει εδώ και χρόνια, σήμερα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε διεθνές επίπεδο. Η ίδια η Anna Wintour, σε συνέντευξή της στο Reuters τον Νοέμβριο, κάλεσε τους καταναλωτές να τιμήσουν πραγματικά τα ρούχα τους όχι μόνο φορώντας τα ξανά και ξανά, αλλά και περνώντας τα στα παιδιά τους, όταν πλέον οι ίδιοι δεν θα τα ήθελαν ή δεν θα τους έκαναν.  

Το swishing ξεφεύγει από την περιορισμένη λογική της ανακύκλωσης εντός του κλειστού οικογενειακού και φιλικού μας κύκλου. Υπάρχουν χώροι-καταστήματα, που χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο γίνονται καθημερινά κέντρα ανταλλαγής ρούχων - και όχι μόνο -. Πιο δημοφιλή, βέβαια, είναι τα πάρτι ανταλλαγής ρούχων, ενώ πλέον την πρωτοκαθεδρία έχουν αρχίσει να παίρνουν εφαρμογές, όπως το Rehash, που με μία φιλοσοφία παρόμοια των εφαρμογών γνωριμιών, επιτρέπουν στους χρήστες να ανεβάσουν τα ρούχα που θέλουν να ανταλλάξουν, αναζητώντας το ιδανικό τους «ταίρι», το ρούχο δηλαδή που θέλουν να πάρουν στη θέση του.  

Επιπλέον λόγος να επιλέξετε το swishing; Η ανταλλαγή δεν βασίζεται στη χρηματική αξία του εκάστοτε κομματιού. Κάποιος μπορεί να μην έχει κανένα πρόβλημα να ανταλλάξει ένα ρούχο αξίας 150€, για ένα αξίας 35€, που ξέρει ότι πραγματικά θα εκμεταλλευτεί και θα φορέσει.   

*Στην Αθήνα μπορείς να ανταλλάξεις τα ρούχα σου στον χώρο του Σκόρου (Ζωοδόχου Πηγής & Ερεσσού, Εξάρχεια / 6985868544 / skoroscc.espivblogs.net).   

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice