Lady Dior Art: Καλλιτέχνες εμπνέονται από την εμβληματική τσάντα
Η Lady dior Art που σχεδίασε ο Joël Andrianomearisoa ©MarionBerrin/ Twitter/ STUDIO JOËL ANDRIANOMEARISOA
Fashion

Lady Dior Art: Καλλιτέχνες εμπνέονται από την εμβληματική τσάντα

Η αγαπημένη τσάντα της πριγκίπισσας Νταϊάνας γίνεται έργο τέχνης για τον θεσμό Dior Lady Art

Κάθε χρόνο ο Οίκος Dior δίνει βήμα σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο να παίξουν με την Lady Dior και με την ευκαιρία αυτή θυμόμαστε την ιστορία της.

Lady D for Diana

Αν κλείσεις τα μάτια και σκεφτείς τις πιο iconic τσάντες στην ιστορία της μόδας, σίγουρα η Dior Lady θα ήταν μέσα. Το σήμα κατατεθέν της καπιτονέ δέρμα, τα charms D, I, O, R και τα στρογγυλεμένα χερούλια δίνουν στη συγκεκριμένη τσάντα το βάπτισμα της διαχρονικότητας σε ό,τι αφορά την μόδα. Από το 1995, όταν και σχεδιάστηκε, έγινε πολύ γρήγορα το αντικείμενο του πόθου για τον πλανήτη καθώς η Lady Diana ήταν η πρώτη που την αγάπησε και φωτογραφήθηκε παντού μαζί της. Ήταν Σεπτέμβρης του 1995 όταν η πριγκίπισσα της καρδιάς μας επισκέφθηκε την έκθεση Σεζάν στο Παρίσι και η σύζυγος του Ζακ Σιράκ, Μπερναντέτ, της την έκανε δώρο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως η εμφάνιση της στο Met Gala την επόμενη χρονιά με midnight blue σατέν Dior από την πρώτη συλλογή του John Galliano και βεβαίως ασορτί Lady Dior. To Lady προστέθηκε προς τιμήν της. Μέχρι τότε, η ομάδα του Gianfranco Ferré, που τότε σχεδίαζε για τον Οίκο, ήταν "Chouchou", δηλαδή «αγαπημένη».

Dior με ασορτί τσαντόρ

Η τσάντα αποτελεί με τον τρόπο της φόρο τιμής στον Christian που αγαπούσε τα charms ενώ η καπιτονέ υφή με τις πολλές ραφές είναι μια αναφορά στις καρέκλες Napoleon με το καπιτονέ κάθισμα, στις οποίες κάθονταν οι καλεσμένοι των σόου τον παλιό καλό καιρό στο ατελιέ της Avenue Montaigne. Στα 26 χρόνια που κυκλοφορεί αγαπήθηκε πολύ, πουλήθηκε τρελά και βεβαίως πρωταγωνίστησε σε παπαρατσικά ενσταντανέ, όπως έχουμε δει μαμά και κόρη Jenner, τη Marion Cotillard και τη Rihanna αλλά και κόκκινα χαλιά. Αντιγράφηκε σαν τρελή και έγινε πολλαπλασιαστής στιλ και φινέτσας για πλούσιες και νεόπλουτες από όλον τον κόσμο: από τη Γλυφάδα μέχρι το Άμπου Ντάμπι κι από το Λος Άντζελες μέχρι τη Μόσχα, μια Lady Dior σε σώζει.

Φορέσιμα έργα τέχνης

Τα βήματα παραγωγής της είναι πολλά: από το κόψιμο του φίνου δέρματος, τη δημιουργία με το χέρι των στρογγυλεμένων χερουλιών, το ράψιμο του καπιτονέ καμβά, κάθε στάδιο απαιτεί κι έναν master χειρωνάκτη. Με σεβασμό σε αυτά τα βήματα, καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο πειραματίζονται τα τελευταία πέντε χρόνια με τη Lady Dior για τον θεσμό Lady Dior Art.

#DiorLadyArt 5 with Joël Andrianomearisoa

Η φετινή Lady Dior του Joël Andrianomearisoa, που παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα, φέρει σε κάθε πτυχή της τσάντας το πνεύμα του Dior, τις προσωπικές του αναφορές από τη Μαδαγασκάρη, από όπου και κατάγεται αλλά και την καλλιτεχνική του ταυτότητα: η μαύρη Lady Dior είναι φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος (για τη μεγάλη) και μετάξι Radzimir (για τη μικρή), το οποίο αγαπούσε ιδιαιτέρως ο Dior. Μια τσάντα που μοιάζει με ορυκτό και υπογραμμίζει τη χειροποίητη δημιουργία.

#DiorLadyArt 5 with Judy Chicago

Η Judy Chicago, η φεμινίστρια καλλιτέχνιδα που για περισσότερο από 60 χρόνια υπερμάχεται των δικαιωμάτων της γυναίκας, επιστρέφει στα 80 της, αφού περιθωριοποιήθηκε για πάρα πολλά χρόνια, με μια σειρά από ψυχεδελικές τσάντες, καθεμία από τις οποίες παραπέμπει σ' ένα έργο της.

#DiorLadyArt 5 with Recycle Group

Το δίδυμο καλλιτεχνών από τη Ρωσία Recycle Group Georgy Kuznetsov και Andrey Blokhin έριξε τη Lady Dior σε μια δίνη κι όλες οι γραμμές, ακόμη και τα charms, παραμορφώθηκαν δίνοντας στην τσάντα μια νέα υπόσταση: τη θυμίζει σε όλα αλλά είναι μια άλλη.

#DiorLadyArt 5 with Chris Soal

Μου προκαλεί αμηχανία ότι ο Νοτιοφρικανός καλλιτέχνης Chris Soal σκέφτηκε να κάνει το "Ο" από τα κρεμαστά charms ανοιχτήρι μπύρας, όμως δεν θα σταθώ σ' αυτό αλλά στις τσάντες που δημιούργησε και είναι σαν να βγήκαν από τον βυθό: οι κεντημένες επιφάνειες μοιάζουν με κοχύλια. Όχι, θα σταθώ στο ανοιχτήρι. Μα είναι δυνατόν; Γιατί δεν έκανε και το "I" οδοντογλυφίδα να τσιμπάνε και κάνα κιοφτέ;

#DiorLadyArt 5 with Claire Tabouret

Η ζωγράφος Claire Tabouret ζει στο Λος Άντζελες και η δική της τσάντα έχει έμπνευση από τα βαμπίρ: τα lucky charms μοιάζουν να βγαίνουν από το στόμα που έχει ζωγραφίσει. Passable.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice