Ο καλλιτέχνης Urs Fischer συνεργάζεται με τον Louis Vuitton

Ο καλλιτέχνης Urs Fischer συνεργάζεται με τον Louis Vuitton

Η τέχνη μπορεί να είναι φορέσιμη. Ο Ελβετός καλλιτέχνης υπογράφει μια σειρά από συλλεκτικές τσάντες για τον ιστορικό Οίκο.
  • A-
  • A+
Ο σύγχρονος καλλιτέχνης Urs Fischer φιλοτεχνεί μια σειρά από τσάντες του Οίκου Louis Vuitton αποδεικνύοντας ότι η τέχνη μπορεί να είναι φορέσιμη.

Το 2018 ο Ελβετός καλλιτέχνης Urs Fischer είχε φιλοτεχνήσει ένα έργο από κερί το οποίο κοσμούσε τη βιτρίνα της Gagosian στο Λονδίνο. Ήταν το, σε φυσικό μέγεθος, ομοίωμα της όμορφης Dasha Zhukova, πρώην συζύγου του Roman Abramovic και τότε συντρόφου του Σταύρου Νιάρχου και μετέπειτα συζύγου του. Η Dasha είναι ιδιοκτήτρια της γκαλερί Garage στη Μόσχα και εκδότρια του ομώνυμου περιοδικού για την τέχνη. Το ομοίωμα είχε καεί μέχρι το τέλος της διάρκειας της έκθεσης και από τότε, το μακρινό 2018, η Dasha είναι έγκυος στο παιδί του Σταύρου, εμείς ζήσαμε δυο καραντίνες, ο Urs έφτιαξε και τον Leonardo Dicaprio από παραφίνη και ο Οίκος Louis Vuitton που όσο κανείς άλλος μας προδιαθέτει για ταξίδια που τόσο μας λείπουν, ανέθεσε στον Urs να σχεδιάσει μια Συλλογή παίζοντας με το μονόγραμμα, τα χαρακτηριστικά μοτίφ του Louis Vuitton και τις πιο εμβληματικές τσάντες του.

Η έκφραση της τέχνης μέσα από τη μόδα 

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης τα αποκαλεί «memory sketches», σκίτσα που ανακάλεσε από τη μνήμη του, σχέδια που ετοίμασε από καρδιάς για μια ολοκληρωμένη Συλλογή που παίζει με τους συνδυασμούς χρωμάτων λευκό με μαύρο και κόκκινο με μαύρο. «Σκέφτηκα πώς θα αντλούσε ένα παιδί το λογότυπο από τη μνήμη του, με πολύ ακατέργαστο τρόπο», λέει στη Wall Street Journal, «σχεδόν σαν μια ζωγραφική σπηλαίου: το θεώρησα ως ένα είδος προϊστορίας σε αυτό το πολύ εκλεπτυσμένο αντικείμενο. Η τέχνη είναι τόσο δυσκίνητη και όσο περισσότερο δουλεύω, νομίζω ότι πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους που μπορεί να λειτουργήσει», συνεχίζει. Η νέα συνεργασία,  η οποία περιλαμβάνει και τη δημιουργία των βιτρινών καταστημάτων Louis Vuitton σε όλον τον κόσμο, συνάδει απολύτως με αυτό.

Ενα λούτρινο χάδι σε κάθε τσάντα 

Τα σχέδιά του αναπτύχθηκαν σε κομμάτια της ready to wear Συλλογής, όπως φορέματα, t shirt, φόρμες, πασμίνες, παρκά και sneakers. Υπέγραψε όμως και επτά  special edition τσάντες, (μια Keepall, μια Cabas, μια Onthego, δυο Neverfull, μια Speedys, μια Pochettes Accessoires). Το εμβληματικό μονόγραμμα βρίσκει τον δρόμο του με επιμέλεια σε κάθε καμβά ενώ με την μέθοδο tuffetage αποκτά μια τρισδιάστατη υπόσταση.«Είναι ανάγλυφη η επιφάνεια, γίνεται αντικείμενο που μοιάζει περισσότερο με γλυπτό», θα πει ο καλλιτέχνης παρομοιάζοντας την αίσθηση με εκείνου του τεχνητού γκαζόν ή ενός λούτρινου. «Δεν είναι τέχνη. Δεν πρόκειται όμως και για μόδα. «Δεν προέρχομαι από έναν κόσμο που οδηγείται από τα trends αλλά περισσότερο από αυτό που μου αρέσει». Η φαντασία του Fischer και η τεχνογνωσία του Οίκου και των ανθρώπων του αντανακλώνται σε κάθε ραφή. Η σειρά Louis Vuitton x Urs Fischer είναι ένας νέος δημιουργικός καμβάς για τον υπέροχο κόσμο του Urs αλλά και ένα ακόμη κεφάλαιο στη δέσμευση του Louis Vuitton όχι να υποστηρίζει απλώς τους καλλιτέχνες αλλά να δίνει βήμα στους καλλιτέχνες, όπως η Yayoi Kusama, ο Jeff Koons, ο Damien Hirst.

Η σειρά κυκλοφορεί ήδη.

Louis Vuitton X Urs Fischer| LOUIS VUITTON

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φέτος ντυνόμαστε σκακιέρες
Ματ στο στιλ
Back to top