Το νυφικό της Νταϊάνα επιστρέφει στο Παλάτι του Κένσινγκτον
Fox Photos/Getty Images
Fashion

Το νυφικό της Νταϊάνα επιστρέφει στο Παλάτι του Κένσινγκτον

Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, παρουσιάζεται σε έκθεση με θέμα τη βασιλική μόδα

Royal Style in the Making: Μια έκθεση με θέμα τη μόδα και τη βρετανική βασιλική οικογένεια - Τα καλύτερα ενδύματα που φόρεσαν ποτέ τα μέλη της.

Οι τυχεροί που θα επισκεφτούν το Παλάτι του Κένσινγκτον μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2022 θα μπορέσουν να δουν από κοντά και να μελετήσουν ένα από τα πιο διάσημα ενδύματα της ιστορίας, το περιβόητο νυφικό της Νταϊάνα, ένα ρούχο με μεγάλη ιστορία και πολύ ύφασμα. 

Το νυφικό επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια στο Παλάτι του Κένσινγκτον, στην κατοικία της πριγκίπισσας Νταϊάνας μέχρι τον θάνατό της, για να εκτεθεί μαζί με άλλα ρούχα που φόρεσαν κατά καιρούς τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Είναι ρούχα που κίνησαν το ενδιαφέρον του κοινού και των ανθρώπων της μόδας και τελικά έμειναν στην ιστορία. Γουίλιαμ και Χάρι ήταν αυτοί που δάνεισαν τόσο το νυφικό όσο και άλλα ρούχα της αείμνηστης μητέρας τους προκειμένου να παρουσιαστούν στην έκθεση «Royal Style in the Making» που φιλοξενείται στην αίθουσα Orangery του παλατιού.

Το ταφταδένιο νυφικό της Ντι φέρει την υπογραφή του ζεύγους Εμάνουελ και έχει ουρά 7 μέτρων και 62 εκατοστών, τη μεγαλύτερη στην ιστορία των βασιλικών γάμων. Επίσης έχει βέλο με τούλι 14 μέτρων. Οι σχεδιαστές Ντέιβιντ και η Ελίζαμπεθ Εμάνουελ έμειναν εμβρόντητοι όταν τους τηλεφώνησε η ίδια η Νταϊάνα και τους ζήτησε να ράψουν το νυφικό της.

Για μήνες ήταν το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της μόδας μέχρι που το φόρεσε η πριγκίπισσα της Ουαλίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως  ο Ντέιβιντ και η Ελίζαμπεθ κλείδωσαν το νυφικό την παραμονή του γάμου, για να εκλείψει ο κίνδυνος είτε να κλαπεί είτε να διαρρεύσουν φωτογραφίες του. Μάλιστα το ζευγάρι φρόντισε να ρίξει στους κάδους του ατελιέ άκυρα υφάσματα, σε περίπτωση που κάποιος έψαχνε τα απορρίματα προσπαθώντας να βγάλει άκρη για το τι θα φορούσε η Νταϊάνα.

gettyimages-1321281780.jpg
© Tim P. Whitby/Getty Images

Στην έκθεση παρουσιάζονται και άλλα διάσημα βασιλικά φορέματα που φτιάχτηκαν ειδικά για τις γυναίκες του παλατιού, όπως η Ελισάβετ ΙΙ, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και η βασιλομήτωρ, και δεν εκτέθηκαν ποτέ στο κοινό. Ανάμεσα σε αυτό και η τουαλέτα που φορούσε η μητέρα της Ελισάβετ και σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου του 6ου το 1937.

Στόχος της έκθεσης είναι να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ σχεδιαστών και royal πελατών καθώς και να γίνει γνωστή η ιστορία πίσω από τη δημιουργία σημαντικών βασιλικών κομματιών.

Φυσικά, όπως αφηγείται και ο τίτλος της έκθεσης, «Royal Style in the Making», αλλά και τα σκίτσα, τα δείγματα υφασμάτων και οι ανέκδοτες φωτογραφίες, η έκθεση δείχνει πώς κάθε ένας σχεδιαστής υψηλής ραπτικής που εργάστηκε για τους γαλαζοαίματους έφερε το στιλ και την κλάση στις βασιλικές ντουλάπες.

Royal Style in the Making at Kensington Palace | Exhibition Trailer

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice