Η μόδα του φθινοπώρου είναι γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια
Το σχολικό dresscode είναι το πιο απρόβλεπτο trend του 2021
Πίσω στα θρανία, αλλά μόνο στιλιστικά
Κοντές, πλισέ, καρό φουστίτσες, backpacks, loafers, μπλέιζερ είναι μερικά μόνο στοιχεία του σχολικού dresscode που σηματοδοτούν τη μόδα του 2021.
Μια περιδιάβαση στο TikTok ή το instagram, σε πείθει πως κάποιοι τα μαθητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζουν με τίποτα. Σε χιλιάδες ποστ κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι πλισέ φούστες, τα αμάνικα πουλοβεράκια, τα μπλέιζερ και τα loafers. Μπορεί να μη θυμίζουν την μπλε ποδιά του Τσεκλένη που φόρεσαν τα κορίτσι της Generation X στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ οικεία σε όσους φοίτησαν σε σχολεία του εξωτερικού.
Η στολή του σχολείου δίνει ένα απροσδόκητο δυναμικό παρών στα trends του 2021. Το υποχρεωτικό outfit ομοιομορφίας, που θεωρούνταν (και ήταν) ένας περιοριστικός και αποπνικτικός ενδυματολογικός κώδικας και καταργήθηκε στη χώρα μας πανηγυρικά από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα αναβιώνει από τη μόδα και την ποπ κουλτούρα με μια διάθεση νοσταλγίας και ρομαντισμού. Τελικά, τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ’ αλλάζουμε με τίποτα; Ε, μην υπερβάλλουμε κιόλας.
Σύντομα μάθημα ιστορίας: Η ιδέα μιας συγκεκριμένης σχολικής αμφίεσης ανιχνεύεται στην Αγγλία του 13ου αιώνα και στόχευε στην ομοιομορφία της μαθητιώσας νεολαίας. Στη συνέχεια τα διάφορα ιδιωτικά σχολεία άρχισαν να διαφοροποιούνται μεταξύ τους ορίζοντας μια στολή με ιδιαίτερα γιλέκα, φούστες, συγκεκριμένες κάλτσες και παπούτσια, που κατέληξαν να αποτελούν σύμβολα πλούτου και υψηλού κοινωνικού στάτους.
Στην Ελλάδα η σχολική ποδιά επιβλήθηκε επί Καποδίστρια. Διαφοροποιήθηκε ελαφρώς με τα χρόνια, με το μπλε ύφασμα και το λευκό γιακαδάκι να έχει σημαδέψει τις μνήμες εκατομμυρίων μαθητών και μαθητριών. Επιβλήθηκε ώστε να αποτελεί σύμβολο ομαδικότητας και πειθαρχίας αλλά και να εξασφαλίζει, σε καιρούς απόλυτης φτώχιας και εξαθλίωσης, τη στιλιστική ισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ώσπου ήρθε η μόδα και ο Τσεκλένης… Η υποχρεωτικότητά της καταργήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1982, με την υπογραφή του υπουργού Παιδείας Λευτέρη Βερυβάκη. Όσες προλάβαμε να φορέσουμε ποδιά, πανηγυρίσαμε δεόντως την κατάργηση. Όσο κι αν η νοσταλγία για τα νιάτα μας εξωραΐζει τα πράγματα, η ποδιά ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο αυτοέκφρασης, ένα μέσο καταστολής αλλά και τα τελευταία χρόνια εφαρμογής της ένα σύμβολο σεξισμού (τα αγόρια, σε αντίθεση με τα κορίτσια, δεν ήταν στην πράξη υποχρεωμένα να φορούν ποδιά στα τέλη των 70s).
Η ποπ κουλτούρα, που δεν ενστερνίζεται τους προβληματισμούς περί της αμφιλεγόμενης στολής, κατάφερε να τη μετατρέψει σε ένα προϊόν μόδας. Στο σινεμά και την τηλεόραση η σχολική αμφίεση είναι σέξι και σικ. Θυμηθείτε «Το ημερολόγιο μιας πριγκίπισσας», τα «Ερωτικά παιχνίδια» (Cruel Intentions) και τα «Gossip Girls». Οι κοντές φουστίτσες, τα λευκά πουκαμισάκια, οι τρουακάρ κάλτσες, τα μπλέιζερ και τα πουλοβεράκια των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών σχολείων ξεχώριζαν τις μπουρζουά πρωταγωνίστριες από την πλέμπα.
Η ποπ κουλτούρα χρησιμοποίησε ευρέως το σχολικό outfit και στα βιντεοκλίπ, ως φετίχ, ως σύμβολο ρεμπελιάς και επανάστασης, ως αμφίεση ενός «κακού κοριτσιού». Η Μπρίτνεϊ Σπιρς στο βίντεο «…Baby One More Time» είναι μια πικάντικη μαθήτρια που καίει καρδιές.
Και οι Spice Girls έπαιξαν σε φωτογραφήσεις με τη σχολική αμφίεση, σε πόζες που σε έπειθαν πως δεν νοιάζονται ιδιαιτέρως για το πού είναι στα θρησκευτικά.
Σε πολύ μεγάλο βαθμό, η τρεντοποίηση του σχολικού dresscode οφείλεται στην Ανατολή και την K-Pop. Οι μπάντες της, ανεξαρτήτως ηλικίας (έχουν τελειώσει προ πολλού το σχολείο), τιμούν ιδιαιτέρως τον κώδικα και το κόνσεπτ «πριν χτυπήσει το κουδούνι» διαφημίζοντας και τα αντίστοιχα ρούχα και αξεσουάρ. K-Pop, Influencing και διαφήμιση, ένα και το αυτό.
Παραμένοντας στην Ανατολή, οι σχολικές στολές ως στιλιστική πρόταση της καθημερινής ζωής είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς στην Ιαπωνία. Τα κοριτσια της Harajuku του Τόκιο λάνσαραν το στιλ «μίνι φούστα, πεσμένες κάλτσες» συνοδεύοντάς το με χαριτωμένα παιδικά αξεσουάρ, όπως ένα χνουδωτό αρκουδάκι, και έντονο μακιγιάζ.
Οι οίκοι μόδας μυρίστηκαν την τάση και την επανασχεδίασαν στα μέτρα τους. Πρωταθλητής ο Thom Browne, αλλά και η Μαρία Γκράτσια Κιούρι του Dior, η οποία στη συλλογή Φθινόπωρο 2020 του οίκου παρουσίασε μπλέιζερ, πλισέ φούστες, πουλόβερ με λαιμόκοψη V και πουκάμισα με γραβάτες. Άλλωστε η συλλογή βασίστηκε στο «ημερολόγιο της εφηβείας της». Ο Versace το 2018 και ο Balenciaga το 2016 έβγαλαν τους «μαθητές» στον δρόμο παρουσιάζοντας υπερμεγέθη μπλέιζερ και πουκάμισα, πλισέ και καρό φούστες. Το 2013 ο Moschino, εμπνευσμένος από τα σχολεία της Ιαπωνίας, σχεδίασε ανάλογα ταγιέρ.
Στα 2021, με το grunge σε σοσιαλομιντιακή επικράτηση, η μόδα βγάζει το outfit των σχολείων του κάποτε έξω από την αυλή. Κυριαρχούν τα αστεία backpacks, οι κοντές, πλισέ και καρό φούστες, αλλά και τα χαλαρά φούτερ. Με δεδομένο ότι έχω τελειώσει προ πολλού το σχολείο, δεν χρειάζεται να ξυπνάω νωρίς για να προλάβω το κουδούνι, τώρα που δεν πρέπει να αποστηθίζω ή να καρδιοχτυπώ για το αυριανό διαγώνισμα, ξαναντύνομαι μαθήτρια άνετα!