Cara Delevigne, Rihanna, Kendall Jenner, Isabelle Huppert, Winnie Harlow, Kaia Gerber
Cara Delevigne, Rihanna, Kendall Jenner, Isabelle Huppert, Winnie Harlow, Kaia Gerber ©Instagram
Fashion

MET Gala: Ποιοι έμειναν ΜΕΤεξεταστέοι & ποιοι πέρασαν ΜΕΤ επαίνων

Η μεγάλη νικήτρια Ντέμπι Χάρι, η ανώνυμη Κιμ και άλλες ιστορίες μόδας στο πιο εστέτ κόκκινο χαλί του κόσμου

MET Gala 2021: Όλες οι εμφανίσεις που εντυπωσίασαν φωτογράφους και κοινό.

Το γρανάζι της μόδας καλολαδώθηκε και να ξαναγυρίζει. Δεν εννοώ του basicwear, των φούτερ και των ρούχων κουμπάραςπου προσφάτως έχουν ζήτηση περισσή. Εννοώ τη θεματική, θεαματική και θεσπέσια μόδα των κόκκινων χαλιών, όπως του Φεστιβάλ Βενετίας και των βραβείων Emmy που έρχεται στις 18 Σεπτεμβρίου, των Fashion Weeks σε Μιλάνο και Νέα Υόρκη. Ο κόσμος άλλαξε τα δυο τελευταία χρόνια αλλάζοντας τα πάντα, εκτός από τη θέληση να βρισκόμαστε. Πατήθηκε το restart.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε το MET Gala στο Μητροπολιτικό Μουσείο της πόλης που δεν εφησηχάζει ποτέ. Ντόπιοι, νέοι, εμβολιασμένοι και αρκετοί digital αστέρες πάτησαν το πόδι τους στο μπεζ χαλί για τα εγκαίνια της έκθεσης «In America: A Lexicon of Fashion» του Costume Institute και για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους σκοπούς του. Διαβάζω στους New York Times ότι η κάθε θέση στοίχισε 35.000 δολάρια. Στη φετινή, εξ αναβολής, φιέστα, οικοδεσπότες ήταν η χαρά της νεολαγνείας: ο 25χρονος Τimothee Chalamet με Haider Ackerman, Rick Owens και All Star, η 19χρονη Billie Eilish με Oscar de la Renta, η 23χρονη τενίστρια Naomi Osaka με Louis Vuitton και η αναδυόμενη ποιήτρια που γνωρίσαμε στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, Amanda Gorman με Vera Wang. Μαζί τους, η πάντα πρόεδρος Anna Wintour (η οποία φόρεσε φλοράλ Oscar de la Renta) με τιμώμενα μέλη τον Tom Ford και τον επικεφαλής του χορηγού της βραδιάς Instagram, Adam Mosseri, με BODE κοστούμι, ενός ethical αμερικανικού brand. Μετεξεταστέος με καλή πρόθεση.

«Παραδοσιακά, το αμερικανικό στυλ είχε να κάνει με την απλότητα, την λειτουργικότητα και την πρακτικότητα και τοποθετήθηκε πολλές φορές απέναντι στη ρητορική της Ευρωπαϊκής μόδας, της υψηλής ραπτικής και της ιστορίας της», δήλωσε ο Andrew Bolton, επιμελητής της έκθεσης. Η προσπάθειά του μέσα από την έκθεση είναι να παρουσιάσει το λεξικό της αμερικανικής μόδας μέσα από τους παλιούς και νέους σχεδιαστές και να υποδείξει έναν νέο βηματισμό. Κι εδώ έρχονται οι σελέμπριτιζ, όπου ο καθένας, μαζί με την πολυμελή ομάδα του, έκανε τη δική του μετάφραση. Τι δύσκολο πράγμα να ισορροπήσεις άποψη, γνώση και μόδα σε μια εμφάνιση χωρίς να είσαι καρικατούρα. Να φοράς την αστερόεσσα αλλά να μην μοιάζεις με τη Wonder Woman.

Θα μπορούσα να διακρίνω τέσσερις βασικές θεματικές: της επιθετικής μόδας με συνθήματα πρόδηλα και υπονοούμενα, εικόνες εμπνευσμένες από την Αμερική, τα σύμβολα και τα χρώματά της και τις εικόνες που ήταν βγαλμένες από τον κινηματογράφο, μια από τις πιο μεγάλες βιομηχανίες των ΗΠΑ και τις ασφαλείς επιλογές που σε βγάζουν λάδι: όπως της Κendall Jenner, που ήταν κούκλα με Givenchy αλλά θα μπορούσε να είναι κάλλιστα καλεσμένη σε πάρτι των Όσκαρ. Θα μου πεις, προτιμούσες τους γελαδάρηδες Jennifer Lopez με Ralph Lauren και Maluma με Versace; Όχι, επειδή δεν μου άρεσαν αυτό που έβλεπα παρόλο που, ναι, ήταν μέσα στη θεματική, στην πιο απλοϊκή της μετάφραση.

Isabelle Huppert στο MET Gala 2021 με Balenciaga
Isabelle Huppert με Balenciaga ©Courtesy of Balenciaga

Debbie Harry στο MET Gala 2021
Debbie Harry ©Getty Images/ Theo Wargo

Kim Kardashian στο MET Gala 2021 με Balenciaga
Kim Kardashian με Balenciaga ©Courtesy of Balenciaga

Η νικήτρια της βραδιάς ήταν η Debbie Harry, το διαχρονικό σύμβολο της μόδας που δεν χρειάστηκε να πει κουβέντα για να εξηγήσει και για να εξηγηθεί: το κρινολίνο της χάιδευε μια καπνισμένη αμερικανική σημαία και το τζιν τζάκετ υπογράμμιζε τη συνεισφορά των ΗΠΑ στη μόδα (Zac Posen). Όπως και η Iman με δημιουργία του αμερικανού Harris Reed σε συνεργασία με τους Dolce & Gabbana που αντλούσε την έμπνευσή του από τη χρυσή περίοδο των ΗΠΑ, από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα 70s. Στην ίδια θεματική, η Amanda Gorman με Vera Wang και πρόθεση Άγαλμα Ελευθερίας έμοιαζε με ντεμπιντάντ του Gossip Girl: ΜΕΤεξεταστέα. Ο Hamish Bowles της Vogue δίδαξε με Thom Browne και υπέροχη αναφορά στο Άγαλμα της Ελευθερίας. Το κόκκινο της σημαίας τίμησε η Karlie Kloss με Carolina Herera και η Megan Fox, η Ella Emhoff με Stella McCartney και η Isabelle Huppert με Balenciaga ενώ η Lupita Nyong’o με τζιν τουαλετάρα και Swarovski (Versace) ανέβηκε κι εκείνη στο βάθρο ΜΕΤ’ επαίνων για το υπαινικτικό σχόλιο της.

Την ίδια ώρα που ξετυλιγόταν το μπεζ χαλί στα σκαλιά του ΜΕΤ, διαδηλωτές με κύριο αίτημα το Black lives matters απωθούνταν με βία. Στο Gala, η Cara Delevigne με Dior αλεξίσφαιρο και σύνθημα «Peg the Patriarchy», η γερουσιαστής του Κονγκρέσου Carolyn Maloney με σύνθημα «Equal rights for Women» στο Antonios Couture φόρεμά της και η επίσης γερουσιαστής Alexandria Ocasio-Cortez με Brother Vellies λευκό φόρεμα με σύνθημα «Τax the rich» έφεραν στα φλας των φωτογράφων άποψη και θέση για την κοινωνία που αλλάζει. Όπως και το clutch της Megan Rapinoe με το σύνθημα «Ιn gays we trust». Κάπου εκεί ήταν και δεν ήταν η Kim Kardashian. Χωρίς εκατοστό δέρματος να φαίνεται κάτω από το Balenciaga ρούχο και τον σχεδιαστή Demna Gvasalia στο πλάι της (τον οποίο πολλοί μπέρδεψαν με τον πρώην της, Kanye), ξεσήκωσε φασιονίστας και όχι μόνο: η ιέρεια της εικόνας ήταν εκεί χωρίς να είναι εκεί. Είκοσι χρόνια μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων και την πρόσφατη (άτακτη) αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν, μια ανώνυμη γυναίκα με μια couture μπούρκα βάζει φωτιά στα φλας. Διαλέγετε όποιο αφήγημα θέλετε, η Kim θα σας ευχαριστήσει.

Η Hailey Bieber με Saint Laurent, η Billie Eilish με Oscar de la Renta ως θολωμένη Μέριλιν Μονρό και η Joan Smalls με Ralph Lauren επέλεξαν το old Hollywood glamour για οδηγό. Οι υπέροχες εμφανίσεις της κόρης της Andy McDowell, Margaret Qualley με Chanel, της Emily Blunt με Miu Miu, η Lily Rose Depp με Chanel, η Rita Ora με Prada, η Sienna Miller με Gucci και η Zoe Kravitz και με Saint Laurent ακούμπησαν στη Great Gatsby εκδοχή της αμερικανικής ιστορίας ενώ η Gigi Hadid με Prada, η Irina Shayk με Moschino, η Kaia Gerber με Oscar de la Renta, η Winnie Harlow με Ιris Van Herpen και η Kate Hudson με Michael Kors ήταν φανταστικές αλλά από άλλο έργο. ΜΕΤεξαταστέες.

Τι περίμενε κάποιος από ένα κόκκινο χαλί δύο χρόνια μετά; Έναν επαναπροσδιορισμό να δούμε που πάει ο κόσμος: Ο κόσμος της μόδας, της αποδοχής, της συμπεριληπτικότητας. Κόσμος έφυγε, σκάνδαλα ξέσπασαν, η κλιματική αλλαγή χτυπάει πόλεις και χωριά. O Lil Nas X, απελευθερωμένος και απενοχοποιημένος με μια εμφάνιση Versace που θύμισε Rihanna και Lady Gaga, ξεδιπλώθηκε μπροστά μας σε 3 φάσεις: από την κάπα στην R2-D2 ρομποτική αναφορά στο ολόσωμο κεντημένο ποίημα. Ήταν μια μεγάλη γιορτή ακόμη κι αν ο μέσος όρος ηλικίας ήταν εμφανώς χαμηλός. Ο Elliot Page με κοστούμι Balenciaga, η Christian Dior αναφορά της Yara Shahidi στην Josephine Baker, o Thom Browne και τα δυνατά του statements. Σ΄αυτό το κόκκινο χαλί που εφέτος ήταν μπεζ, χωρούσαν όλοι.

Lil Nas X στο MET Gala 2021 με Versace
Lil Nas X με Versace ©Instagram/ Versace

Elliot Page στο MET Gala 2021 με Balenciaga
Elliot Page με Balenciaga ©Courtesy of Balenciaga

Rihanna στο MET Gala 2021 με Balenciaga
Rihanna με Balenciaga ©Courtesy of Balenciaga

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice