Eleonora Manona
Η Ελεονόρα Μανόνα και οι σπουδάστριες στη σχολή μόδας της Ρομίνας Καραμανέα
Fashion

Ένα φόρεμα φτιαγμένο από κομμάτια αγάπης

Η Ελεονόρα Μανόνα και μία ομάδα σχολής σχεδιαστών μόδας «ντύνουν» το τραγούδι «Sunrise»

Η Ελεονόρα Μανόνα μας εξηγεί πώς δημιουργήθηκε το φόρεμα για το τραγούδι «Sunrise» φτιαγμένο από secondhand ρούχα από το kiloshop.

Η Ελεονόρα Μανόνα είναι το κορίτσι που κρύβεται πίσω από το πρότζεκτ Nora’s Cinematic, μία ομάδα που φτιάχνει μουσικές σαν κινηματογραφικές ταινίες και τραγούδια πλούσια σε αγάπη και συναίσθημα. Μετά τον ορχηστρικό “Ταχυδρόμο”, το νέο κομμάτι της Ελεονόρας είναι το “Sunrise” το οποίο έχει μία ιδιαιτερότητα: για χάρη του, φτιάχτηκε ένα φόρεμα συναρμολογημένο, από τις σπουδάστριες μίας σχολής μόδας, με κομμάτια από seconhand ρούχα, σαν να προσθέτει στον ήχο του πολλές διαφορετικές ιστορίες κοριτσιών και γυναικών.

Η Ελεονόρα μας έβαλε στον κόσμο του τραγουδιού της:

Nora's Cinematic - Sunrise (Official Music Video)

«Το "Sunrise" είναι το τραγούδι με το οποίο θα ανοίγει ο νέος μου δίσκος. Είναι η ανατολή μου, η καινούρια αρχή, η στιγμή που ξαναγαπάς τον εαυτό σου και συνειδητοποιείς τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου... Τους στίχους τους έγραψα με την αδερφή μου, τη μουσική εγώ και μέσα υπάρχει και κάτι σημαντικό που μας έλεγε ο πατέρας μας, τον οποίο έχουμε χάσει και στον οποίο χρωστάμε τα πάντα. Μέσα απ΄την ιστορία του τραγουδιού η σκηνοθέτιδα Luna Al Masri εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός φορέματος φτιαγμένο από διαφορετικά υλικά και υφάσματα, που το καθένα αναπαριστά μία ιδιαίτερη στιγμή της ζωής μας. Όταν λοιπόν ενώσουμε τις ‘’πληγές’’, τις στιγμές που μας καθόρισαν, δημιουργείται ο νέος μας, δυνατός εαυτός, αυτός που προχωράει αλλά δείχνει και σε άλλες γυναίκες τον τρόπο να ‘’προχωρήσουν’’. Ακούγοντας το σενάριο αυτό η Marcelle Fivaz, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του πρότζεκτ μας, εμπνεύστηκε με τη σειρά της την υλοποίηση αυτού του φορέματος από μία σχολή μόδας και από μαθητές της σχολής, θέλοντας να προσθέσουμε σε όλο αυτό τη νέα γενιά καλλιτεχνών! Έτσι πήγαμε στη σχολή μόδας της Ρομίνας Καραμανέα! Η Ρομίνα χωρίς να μας ξέρει, άκουσε τις ιδέες μας, πίστεψε σε αυτό και το αγκάλιασε με όλη της την ψυχή. Έκανε τη δημιουργία αυτού του φορέματος πρότζεκτ για τους μαθητές της και αφιέρωσαν κάποιες Κυριακές μόνο για αυτό! Το φόρεμα αυτό δημιουργήθηκε αφιλοκερδώς, από αγάπη για το Sunrise μας! Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για τη Ρομίνα, τις δασκάλες και τους μαθητές της, αλλά και για τη Δανάη Ντανάκα που έχει το kiloshop της Αθήνας, και μόλις της είπαμε τι ετοιμάζουμε μας έκανε δωρεά όλα τα secondhand ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί αυτό το φόρεμα!»

making a dress
© meian.photography

Παρακολούθησες τη διαδικασία δημιουργίας του φορέματος; Συμμετείχες κι εσύ με κάποιο τρόπο;
Ήμουν και εγώ και όλη η ομάδα μου εκεί, και είναι απ’ τις Κυριακές που δεν θα ξεχάσουμε! Εκεί συνειδητοποίησα ότι τα ρούχα διηγούνται ιστορίες, το πόσο ωραίο είναι να ενώνονται άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες για να δημιουργήσουν κάτι κοινό και ότι η διαδικασία του σχεδιασμού και του ραψίματος θυμίζουν τη σύνθεση μουσικής!

Eleonora Manona
Η Ελεωνόρα Μανόνα και οι σπουδάστριες της σχολής μόδας

Είχες ή έχεις σκεφτεί ποτέ να ασχοληθείς με τη μόδα; Παρακολουθείς τη μόδα; Έχεις αγαπημένους σχεδιαστές;
Η πρώτη αγαπημένη μου σχεδιάστρια μόδας που γνώρισα και που είχα τη τύχη να μου φτιάχνει τα παιδικά μου ρούχα ήταν η νονά μου, η Αλεξάνδρα! Από σύγχρονες ελληνίδες σχεδιάστριες θα αναφέρω τη Ρομίνα Καραμανέα και τη Δανάη Ντανάκα που είχα την χαρά να δω από κοντά τη δουλειά τους αλλά και την προσωπικότητά τους! Χρωστάμε πολλά σε γυναίκες σχεδιάστριες που μέσα απ’ το όραμα και τη δράση τους κατάφεραν να αποκτήσει η γυναίκα την ελευθερία να φοράει ό, τι θέλει και να εκφράζεται μέσα από αυτό ισότιμα στην κοινωνία. Από ξένες σχεδιάστριες θα αναφέρω μία τέτοια πρωτοπόρα γυναίκα, την Madeleine Vionnet. Παρακολουθώ τη μόδα αλλά παίρνω στοιχεία από διάφορες εποχές και τάσεις της. Δεν ξέρω αν θα ήθελα να ασχοληθώ με τη μόδα αλλά σίγουρα θα ήθελα να ντύσω μουσικά μια πασαρέλα ή να ακουστεί το Sunrise σε κάποια επίδειξη!

Nora's Cinematic - Sunrise

Το φόρεμα θα μείνει στην γκαρνταρόμπα σου; Θα το φοράς στα live σου ή στην καθημερινότητά σου;
Το φόρεμα μου το χάρισε η σχολή και είναι το πιο ωραίο και φωτεινό μου ρούχο! Σίγουρα θέλω να το βάλω σε συναυλίες μου!

Ποιο είναι το προσωπικό σου στιλ; Πώς ντύνεσαι;
Μου αρέσουν τα χρώματα και τα άνετα ρούχα αλλά συνήθως, ανάλογα με τη διάθεση, επιλέγω τι ακριβώς θα φορέσω . Προτιμώ casual φορέματα με αθλητικά παπούτσια και γενικότερα casual ντύσιμο.

Eleonora Manona
Ελεωνόρα Μανόνα

Για επάνω στη σκηνή τι ντύσιμο προτιμάς;
Ρούχα με κίνηση και άνετα, γιατί αλλάζω μουσικά όργανα στη σκηνή (βιολί, ακορντεόν, πιάνο) και ταιριαστά σε αυτό που θέλω να παρουσιάσω. Προτιμώ ρούχα που δεν θα’ βαζα εύκολα στην καθημερινότητά μου!

Nora' s Cinematic - Ταχυδρόμος (Official Music Video)

Πάμε λίγο πίσω και πες μας ποια είναι η ιστορία σου. Πώς βρέθηκες εδώ σήμερα;
Γεννήθηκα και έζησα στην Πάτρα σ’ ένα γλυκό σπίτι στην εξοχή με γονείς ζωγράφους, μία αδερφή που από μικρή ήθελε να γίνει- και έγινε ηθόποιος, και με πατέρα αυτοδίδακτο πιανίστα!
Το πρώτο μου πιάνο το έφερε ο πατέρας μου μετά από μία επιτυχημένη έκθεση ζωγραφικής και έτσι ξεκίνησα με μαθήματα μουσικής σε ωδείο. Μου άρεσε η κλασική μουσική αλλά σχεδόν όλες μου οι κασέτες είχαν μέσα ποπ. Φανταστείτε ένα παιδί που μελετάει Bach και λατρεύει την Britney Spears και την Aguilera! Στα 19 μου ήρθα στην Αθήνα για να σπουδάσω στο ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής. Παράλληλα συμμετείχα σε διάφορες μπάντες ως τραγουδίστρια και μουσικός μέχρι που έφτιαξα το δικό μου σχήμα, για να μπορώ να παίζω ό,τι θέλω και κυρίως τα δικά μου κομμάτια που άρχισα δειλά δειλά να συνθέτω.

Πώς συνέβη η συνεργασία με την αδερφή σου, Μαρία;
Η αδερφή μου ήταν το πρότυπό μου! Είμαστε πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες αλλά πολύ δεμένες και έχουμε μεγάλη αγάπη για την τέχνη. Η Μαρία είναι ηθοποιός, αλλά έχει και ταλέντο στο να βρίσκει μελωδίες παρόλο που δεν ξέρει κάποιο μουσικό όργανο, και να γράφει στίχους! Τώρα ζει στο Λονδίνο και η συνεργασία μας έγινε εξ’ αποστάσεως. Της έστειλα τη μελωδία και το θέμα και μετά από λίγες ώρες μου έστειλε αυτό που έπρεπε!

Τι ακριβώς είναι το project “Nora’s Cinematic”; 
Οι πρώτες μου συνθέσεις ήταν ορχηστρικές και τις φανταζόμουν σαν μέρος ενός soundtrack μιας ταινίας που δεν είχε ακόμα γυριστεί αλλά την είχα ονειρευτεί! Έψαξα λοιπόν και βρήκα μία ομάδα μουσικών για να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα με κινηματογραφικά θέματα και τραγούδια, αλλά και πρωτότυπα δικά μου. Από το 2017 μέχρι σήμερα έχω συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους μουσικούς που μου έκαναν τη τιμή να είναι μαζί μου είτε στο στούντιο είτε στις συναυλίες.
Το πρώτο μου EP με τίτλο ‘’Somewhere i’’ κυκλοφόρησε το 2017 απ’ την Mlk. Αυτή την περίοδο, παρέα με τον Μάριο Γληγόρη στην παραγωγή, ετοιμάζουμε τον πρώτο μου ολοκληρωμένο δίσκο που ελπίζω να κυκλοφορήσει σύντομα! Έχουν κυκλοφορήσει ήδη 3 κομμάτια απ’ την Minos Emi. Το ‘’Στο Παγκράτι’’ σε συνεργασία με τον Στάθη Δρογώση, ο ‘’Ταχυδρόμος’’ και το ‘’Sunrise’’.

Nora's Cinematic
Nora's Cinematic

Παρακολουθείς κινηματογράφο; Ποια είναι η πιο πρόσφατη αγαπημένη σου ταινία;
Παρακολουθώ αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν βλέπω μία ταινία προσέχω πιο πολύ τη μουσική της και μερικές φορές χάνω τους διαλόγους! Η ταινία που είδα πιο πρόσφατα και μ ‘ άρεσε πολύ είναι πιο παλιά και λέγεται ‘’Η δασκάλα του πιάνου’’ (La pianiste του Μίκαελ Χάνεκε).

Θα ήθελες να γράψεις σάουντρακ; Αν έγραφες ένα σάουντρακ για μία ταινία για την Αθήνα, τι ήχους θα έβαζες μέσα;
Ο δίσκος που ετοιμάζω είναι ένα κόνσεπτ άλμπουμ που αναφέρεται σε μία μεγάλη πόλη και κάποιους χαρακτήρες της που ζουν κρυφά ή φανερά ανάμεσά μας! Θα μπορούσε να είναι και η Αθήνα! Θα χρησιμοποιούσα κελαηδίσματα πουλιών απ΄ τα ελάχιστα πάρκα της ή απ’ τα κλουβιά στα στενά μπαλκόνια της, τον παλιατζή και τους πλανόδιους ακορντεονίστες, τις σειρήνες των περιπολικών και τα κορναρίσματα των γάμων…. Δεν μαρτυρώ άλλα!

*Nora’s Cinematic, τα μέλη του σχήματος
Ελεονόρα Μανόνα - φωνή, ακορντεόν, βιολί
Μάριος Καραμπότης- πιάνο, φωνή
Vago Cuervo- ντραμς
Στέλλα Ζιοπούλου- βιολί, φωνή
Έλσα Παπέλη- τσέλο
Αποστόλης Παρασκευαίδης- κοντραμπάσο

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice