Workleisure: Το νέο υβριδικό εργασιακό dress code είναι εδώ

Ο νέος ενδυματολογικός εργασιακός κώδικας, μετά την πανδημία, θέλει ρούχα ευέλικτα για όλες τις περιστάσεις

Workleisure: το νέο εργασιακό dress code, που αναδύθηκε μετά την πανδημία. Τι σημαίνει στην πράξη, ποιες ανάγκες καλύπτει.

Μέσα σε δύο χρόνια, από τα πρώτα αυστηρά λοκντάουν του 2020 μέχρι σήμερα, η συνήθης εργασιακή κουλτούρα έχει ανατραπεί. Τηλεργασία, υβριδικές μορφές εργασίας (λίγο σπίτι, λίγο γραφείο), η υποχρεωτική μάσκα, άρα και το ελάχιστο μακιγιάζ, το κίνημα του workation και της Μεγάλης Παραίτησης έχουν αλλάξει όσα ξέραμε για τη συνθήκη «μέρα στο γραφείο» και το σχετικό dress code. 

Είναι τέτοια η αβεβαιότητα για το μέλλον, ώστε οι εργαζόμενοι για το τελευταίο για το οποίο ανησυχούν είναι για το τι θα φορέσουν στη δουλειά. Και μόνο που υφίσταται «δουλειά», είναι μια μεγάλη νίκη για εργοδότες και εργαζόμενους! 

Η βιομηχανία της μόδας, που οσμίστηκε τη νέα ανάγκη (ή τη νέα ελευθερία), έχει εφεύρει μια νεόφαντη κατηγορία ρούχων που συνδυάζει τον επαγγελματισμό του εργασιακού look με την άνεση που όλοι είχαμε συνηθίσει όταν εργαζόμασταν εξ αποστάσεως. Το μάρκετινγκ έσπευσε να ονοματοδοτήσει αυτή τη νέα προσέγγιση στο εργασιακό στιλ με τρεις όρους: «power casual» (δυναμικό κάζουαλ), «business comfort» (εργασιακή άνεση) και «workleisure», κατ’ αναλογία με την προηγούμενη κυρίαρχη τάση του «athleisure».

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία online πώλησης ρούχων και προϊόντων στάιλινγκ Stitch Fix, τα συμπεράσματα σε Αμερική και Βρετανία είναι εντυπωσιακά. Το 68% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προσέρχονται στον εργασιακό τους χώρο με πιο χαλαρό ντύσιμο σε σχέση με προ πανδημίας εποχές. Περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι πλέον φορούν τις καθημερινές στη δουλειά και τα σαββατοκύριακα τα ίδια ρούχα. Η νέα στιλιστική απαίτηση, επομένως, είναι κομμάτια που είναι αρκετά «επίσημα» για την εργασία και την ίδια στιγμή αρκετά άνετα για τον ελεύθερο χρόνο, κομμάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο τις ώρες του κάματου όσο και της τεμπελιάς. 

Workleisure σημαίνει στιλιστική ευελιξία. Είναι ο ενδυματολογικός κώδικας που σου επιτρέπει να μην αλλάξεις πηγαίνοντας από το γραφείο στη γιόγκα. Είναι το παλιό, καλό, τιμημένο casual chic με το οποίο έφευγες για ένα μακρινό αεροπορικό ταξίδι: κομψό και ξεκούραστο. Για να μην το κουράζουμε, στην πράξη είναι τα κολάν, τα φορέματα, τα φαρδιά παντελόνια, οι παντελόνες, οι φόρμες, οι ποδηλατικές βερμούδες, τα oversized (ξεκούμπωτα) πουκάμισα. Είναι, επίσης, τα ελαστικά υφάσματα, οι φαρδιές σιλουέτες, τα αθλητικά παπούτσια.

Workleisure είναι η νέα στιλιστική αφήγηση ανάμεσα σε συναδέλφους που πέρασαν μια μεγάλη περιπέτεια, αξιολόγησαν εκ νέου τις προτεραιότητές τους και πλέον, τώρα που πέρασε η καταιγίδα νιώθουν πιο άνετα μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή είναι μια νέα πρόταση που περιορίζει την υπερκατανάλωση αλλά και τη σπατάλη χρόνου μπροστά σε μια ανοιχτή ντουλάπα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruti (@ruti)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice