Υψηλή ραπτική Elsa Schiaparelli

Μετά τη μεγάλη ρετροσπεκτίβα του Thierry Mugler, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι φιλοξενεί τις δημιουργίες της Elsa Schiaparelli

Τάνια Δελή |

Schiaparelli, η εμβληματική σχεδιάστρια και η έκθεση στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι.

Το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών, δίπλα στο Λούβρο, έχει ήδη φιλοξενήσει μεγάλες εκθέσεις μόδας και ντιζάιν: μεταξύ άλλων, για την ιστορία του παπουτσιού, για τον Βέλγο σχεδιαστή Martin Margiela και τη συνεργασία του με τον οίκο Hermès, για τον Thierry Mugler, για τον Christian Dior. Τώρα, μέχρι 22 Ιανουαρίου 2023, φιλοξενεί την haute couture της Elsa Schiaparelli με τίτλο "Shocking!"

Aν και γεννήθηκε στη Ρώμη (το 1890), η Schiaparelli πολιτογραφήθηκε Παριζιάνα και η αντιζηλία της με την Coco Chanel άφησε εποχή. H διασημότητα και το επαναστατικό στιλ μοδιστρικής την έφερε αντιμέτωπη με τη λίγο μεγαλύτερή της Chanel η οποία είχε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και ύφος: ενώ η Chanel πρότεινε απλότητα και αυστηρότητα, η Schiaparelli πρότεινε φαντασία και παιχνίδι.

Η επονομαζόμενη βασίλισσα της Μόδας επαναστάτησε κατά της αριστοκρατικής της οικογένειας, γλίτωσε παρά τρίχα το μοναστήρι και έφυγε για το Λονδίνο όπου παντρεύτηκε τον κόμη William de Wendt de Kerlor με τον οποίο εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Το έργο της επηρεάστηκε από τους ντανταϊστές, κυρίως από τον Picabia, τον Man Ray και τον Marcel Duchamp. Όταν ο γάμος της διαλύθηκε, πήγε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε στη βιομηχανία της μόδας και το 1927 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα. Η πρώτη συλλογή της, μια σειρά πουλόβερ με σουρεαλιστικές εικόνες ―η οποία εκτίθεται στο Μουσείο― προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου της μόδας και ιδιαίτερα της γαλλικής Vogue.

Ακολούθησε μια συλλογή μαγιό και ρούχων για σκι, καθώς και η διάσημη ζιπ κιλότ, μια πρώιμη μορφή γυναικείου σορτς. Το 1931, αυτή τη ζιπ κιλότ φόρεσε η πρωταθλήτρια του τέννις Lili González-Álvarez στο τουρνουά του Γουίμπλεντον. Την ίδια χρονιά, η «Σκιαπ», όπως ήταν πλέον γνωστή, άρχισε να σχεδιάζει βραδινά ενδύματα εμπνευσμένα από τη ζωγραφική των σουρεαλιστών. Δημιουργίες της έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 30 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες είναι το ’’Every Day's a Holiday’’ με πρωταγωνίστριες τη Μέι Γουέστ και τη Ζα Ζα Γκαμπόρ, το «Δέκα μέρες στο Παρίσι» με τον Ρεξ Χάρισον, «Οι δεσποινίδες του δάσους της Βουλόνης» του Ρομπέρ Μπρεσόν.

Η Σκιαπ δεν έγινε απλώς διάσημη: έγινε σελέμπριτι. Ο Σαλβαντόρ Νταλί και ο Αλμπέρτο Τζακομέτι ήταν συχνοί καλεσμένοι στο σπίτι της στην οδό de la Paix. Η έκθεση στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών περιλαμβάνει ιστορικά φορέματα όπως το «Δάκρυα», το «Αστακός» ―που φόρεσε η Wallis Simpson σε περίφημη φωτογράφιση του Cecil Beaton στο Château de Candé― το βραδινό του 1948 που βρίσκεται στο Μετροπολικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το «Σκελετός», διάφορες εκδοχές του λεγόμενου shocking pink και φορέματα που πέρασαν στην ιστορία επειδή τα φόρεσαν σταρ όπως η Γκρέτα Γκάρμπο και η Lady Gaga. Eπίσης, εκτίθενται φωτογραφίες από τη ζωή της κι από τις επιδείξεις μόδας, εξώφυλλα περιοδικών, μπουκάλια από τη σειρά των αρωμάτων της, αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες και από τηλεοπτικές εκπομπές.