Revenge fashion: Τι είναι η «μόδα της εκδίκησης»;
© Princess Diana Archive/Getty Images
Fashion

Revenge fashion: Τι είναι η «μόδα της εκδίκησης»;

Τα πιο διάσημα φορέματα εκδίκησης, οι νέες τάσεις σύμφωνα με το TikTok και το instagram

Revenge fashion: Η «μόδα της εκδίκησης», τα πιο διάσημα ανάλογα σύνολα, οι νέες προτάσεις του TikTok και του instagram.

Με τον πέμπτο κύκλο της σειράς The Crown στον αέρα και με αφορμή το διάσημο «φόρεμα εκδίκησης» της Νταϊάνα στις οθόνες, επανέρχεται η συζήτηση για το «ντύσιμο της εκδίκησης». Για όσους δεν γνωρίζουν ποιο είναι το πιο εμβληματικό revenge dress, να πούμε πως είναι το φόρεμα που φόρεσε το 1994 η πριγκίπισσα Νταϊάνα, την ημέρα που ο ίδιος ο Κάρολος επισημοποίησε τη σχέση του με την Καμίλα.

Συμβόλιζε ταυτόχρονα το οριστικό τέλος του γάμου της, την απομάκρυνσή της από το παλάτι και την αναγέννησή της ως δυναμικής ανεξάρτητης γυναίκας. Ήταν στενό, κοντό, με αβυσσαλέο ντεκολτέ και έφερε την υπογραφή της σχεδιάστριας Christina Stambolian. Με το μικρό μαύρο revenge dress της η Νταϊάνα ξαναβρήκε τη φωνή της αλλά και τη θέση της ως fashion icon. 

Ακολούθησαν και άλλα φορέματα εκδίκησης από celebrities πρώτης γραμμής. Το 1997 η Μαράια Κάρεϊ βροντοφώναξε με το μαύρο αποκαλυπτικό της φόρεμα στα βραβεία του MTV τα καθέκαστα στον κύριο Sony, που της είχε πει το «άντε γεια». Αλλά και η Τζένιφερ Λόπεζ, όταν χώρισε από τον Άφλεκ, του γύρισε οριστικά την πλάτη με μια κίτρινη ξώπλατη, ξώβυζη, πλισέ τουαλέτα του Michael Kors. 

Το ίδιο με Versace έκανε η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ μετά τον χωρισμό της από τον Χιου Γκραντ, η Τζένιφερ Γκάρνερ δυο μέρες αφότου ανακοινώθηκε το διαζύγιό της με τον Μπεν Άφλεκ, η Μπέλα Χαντίντ όταν τα έσπασε με τον Weeknd κι αυτός βρήκε παρηγοριά στη Σελένα Γκόμεζ. Η φρεσκοχωρισμένη Ζόε Κράβιτς το έκανε διπλά επώδυνο για τον πρώην της Καρλ Γκλούσμαν: Πήγε στο Met Gala με φόρεμα - μεταλλικό δίχτυ και συνοδευόμενη από τον Τσάνιγκ Τατούμ. Πιο πρόσφατη προσθήκη στην πινακοθήκη της εκδίκησης η Τζούλια Φοξ, που είπε το οριστικό αντίο στον Κάνιε Γουέστ με LaQuan Smith σύνολο που προκάλεσε μεγάλο σούσουρο.

Το εμβληματικό φόρεμα της Νταϊάνα επηρέασε γενιές και γενιές και γέννησε ένα ολόκληρο είδος μόδας, τη μόδα της ρεβάνς. Το ντύσιμο της εκδίκησης δεν περιορίζεται στη λογική «και βάφω τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσες», που τραγουδούσε ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Μητροπάνος. Δηλαδή, δε σημαίνει αποκλειστικά και μόνο «φορώ ό,τι δεν σου άρεσε», που παίζει κι αυτό, αλλά έχει και πιο ευρεία και δημιουργική έκφανση. 

Η μόδα της εκδίκησης δεν έχει συγκεκριμένους στιλιστικούς κανόνες ούτε συγκεκριμένη μορφή. Απλώς σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στους πρώην, ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το στιλ του, ποικίλει και από εποχή σε εποχή. Στα 90s και μάλλον και για πάντα είναι τα όμοια με το revenge dress της πριγκίπισσας και τα ψηλοτάκουνα. Το 2021, όταν μετά τις καραντίνες οι χωρισμοί αυξήθηκαν παγκοσμίως σημαντικά, οι αναζητήσεις στο ίντερνετ για μίνι φορέματα και γόβες αυξήθηκαν αλματωδώς, ενώ και οι λιανοπωλητές είδαν να ανθίζουν «οι αγορές εκδίκησης».

Το TikTok δίνει νέες ιδέες. Revenge fashion είναι τα στενά δερμάτινα φορέματα, τα γάντια της όπερας, οι μπότες μέχρι ψηλά στους μηρούς, τα ξώπλατα φορέματα, τα ντίσκο φορέματα, τα γάντια της όπερας, οι κορσέδες.

Πάντως τα μαύρα, σέξι και αποκαλυπτικά ρούχα είναι κυρίαρχα στο στιλ της εκδίκησης. Η «μόδα της εκδίκησης» πάντα αποπνέει αυτοπεποίθηση, σιγουριά και δύναμη. Συμβολίζει μια μεγάλη επανεκκίνηση, μια ρεβάνς κι ένα «περνώ και μόνη μου καλά, τα καταφέρνω μια χαρά, δε σ’ έχω ανάγκη ευτυχώς, μου είσαι πλέον περιττός», που τραγουδούσε και η Δέσποινα Βανδή. Άλλωστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη εκδίκηση από το να δείχνεις υπέροχ@. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice