8 διάσημοι fashion designers που δεν πήραν ποτέ πτυχίο στη μόδα

Το ταλέντο δεν χρειάζεται πάντα πιστοποίηση

Miuccia Prada, Giorgio Armani, Virgil Abloh, Coco Chanel, Raf Simons, Christian Dior, Donatella Versace και Jean Paul Gaultier είναι οι διάσημοι σχεδιαστές χωρίς σπουδές 

Το όνομα τους είναι ευρέως αναγνωρισμένο και απόλυτα ταυτισμένο με την μόδα. Κάποιοι από αυτούς άνοιξαν έναν δρόμο μέσω του έργου τους, διαμορφώνοντας μια για πάντα το γυναικείο ντύσιμο. Κάποιοι άλλοι, χτίζουν αυτή την στιγμή την αυτοκρατορία τους, καθιερώνοντας νέες τάσεις και οπτικές.

Μεγάλοι σχεδιαστές μόδας όπως η Coco Chanel, ο Virgil Abloh και η Miuccia Prada,μπορεί να μην έχουν παρόμοια αισθητική, μοιράζονται όμως δύο ενδιαφέροντα κοινά στοιχεία: Είχαν όραμα και δεν κατέκτησαν ποτέ κάποιο πτυχίο στο σχέδιο μόδας.

Διάβασε παρακάτω τα 8 ενδιαφέροντα fashion bios, με τις απαραίτητες πληροφορίες, που αποδεικνύουν ακράδαντα πως το ταλέντο δεν χρειάζεται πάντα πιστοποίηση.

Miuccia Prada 

Η Miuccia Prada. © EPA/MATTEO BAZZI

Η Miuccia Prada, η σημερινή head designer του οίκου Prada και ιδρυτής της θυγατρικής Miu Miu, είναι η εγγονή του Mario Prada. Το 1978, την εποχή που η Miuccia ανέλαβε την εταιρεία, κρατούσε στα χέρια της το διδακτορικό της στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου, καθώς κατείχε και μια εκπαίδευση από το Teatro Picollo, για να γίνει μίμος. Παρόλα αυτά, η έλλειψη κάποιας επίσημης εκπαίδευσης σχετικά με τη μόδα δεν στάθηκε εμπόδιο, καθώς ανέλαβε την μικρή τότε οικογενειακή επιχείρηση δερμάτινων ειδών, μετατρέποντάς την σε ένα από τα πιο περιζήτητα luxury brands παγκοσμίως. 

Giorgio Armani

Ο Giorgio Armani. © EPA /Mourad Balti Touati

Ο Giorgio Armani φιλοδοξούσε να ακολουθήσει μια καριέρα ως γιατρός στα νιάτα του. Ακολουθώντας το όνειρό του, παρέμεινε για τρία χρόνια στο τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου του Μιλάνου, εφόσον μετά έπρεπε να καταταχθεί στο στρατό. Ύστερα, αφού τέλεσε την θητεία του, φαίνεται να άλλαξε γνώμη για τους στόχους του, καθώς επέλεξε να εργαστεί για το στήσιμο των βιτρινών ενός πολυκαταστήματος στο Μιλάνο. Η θέση του τον οδήγησε να εξερευνήσει το ανδρικό ένδυμα και το marketing μόδας. Δούλεψε για τον Nino Cerruti και έκανε freelancing για πολλά αξιόλογα brands, πριν δημιουργήσει τον δικό του οίκο. 

Virgil Abloh

O Virgil Abloh στο MET Gala, Νέα Υόρκη, Σεπτέμβριος 2021 © EPA/JUSTIN LANE

Ένας ακόμα υπερταλαντούχος σχεδιαστής που δεν είχε ούτε ένα τυπικό υπόβαθρο στον χώρο της μόδας, ήταν ο Virgil Abloh. Αρχικά ξεκίνησε ως πολιτικός μηχανικός και μετέπειτα απέκτησε το μεταπτυχιακό του στην αρχιτεκτονική,στο ινστιτούτο τεχνολογίας του Ιλινόι. Το ταλέντο του με τη μόδα αποκαλύφθηκε το 2008, όταν εισχώρησε μαζί με τον Kanye West στον οίκο Fendi,τελώντας πρακτική εργασία. Στη συνέχεια,η καριέρα του πήρε μπρος με την ίδρυση του προσωπικού του οίκου Off-White και δυστυχώς τελείωσε νωρίς, καθώς μεγαλουργούσεως καλλιτεχνικός διευθυντής για το menswear του Louis Vuitton.

Coco Chanel 

Coco Chanel © Από το διαφημιστικό booklet για το άρωμα Chanel No5 (1993)

Η Γαλλίδα σχεδιάστρια Coco Chanel,πέρασε τα εφηβικά της χρόνια σε ένα μοναστήρι. Εκεί, διδάχτηκε από τις καλόγριες που την μεγάλωσαν, κάποιες βασικές γνώσεις για το πως να ράβει και να μοντάρει τα ρούχα. Λίγο αργότερα, στην ηλικία των 18 ετών, άφησε για πάντα το σχολείο, και χρησιμοποιώντας τις ικανότητες της στο ράψιμο έγινε μοδίστρα. Στη συνέχεια, άνοιξε το δικό της κατάστημα με καπέλα, και γύρω στα 20 της, γνώρισε δυο άντρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μεγαλειώδη καριέρα της στη μόδα.

Raf Simons 

O Raf Simons. © EPA/KENA BETANCUR

Είναι ευρέως γνωστός από την θέση του ως co-creative director για τον οίκο Prada, και φυσικά, από το ομώνυμο προσωπικό του brand Raf Simons. Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο και σχέδιο επίπλων στο Βέλγιο και η δουλειά του, του έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους της μόδας. Στην μετέπειτα πορεία του, δούλεψε για τον Βέλγο σχεδιαστή Walter Van Beirendonck, ο οποίος πήρε τον Simons και πήγαν να παρακολουθήσουν μαζί, την εβδομάδα μόδας του Παρισιού. Ύστερα από αυτό,αποφάσισε να ασχοληθεί πραγματικά με την μόδα, μαθαίνοντας μόνος του πως να σχεδιάζει και να ράβει ανδρικά ρούχα. Κυκλοφόρησε το πρώτο του label το 1995.

Christian Dior 

O Christian Dior και η μούσα του Alla Ilchun στα '50s. © Wikimedia

Αρχικά ονειρευόταν μια καριέρα στην αρχιτεκτονική. Ωστόσο, οι γονείς του νεαρού Christian Dior, δεν ήθελαν καμία ανάμειξη του γιού τους με τα καλλιτεχνικά, έτσι τον έστειλαν να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Το πάθος του για την τέχνη όμως, δεν τον άφηνε ήσυχο και αργότερα άνοιξε την δίκη του γκαλερί τέχνης με την βοήθεια του πατέρα του. Ο όρος ήταν να μην φαίνεται πουθενά το όνομα Dior. Αργότερα, στα τέλη των 20s, συνεργάστηκε με τον Jacques Bonjean, ανοίγοντας στο Παρίσι μια γκαλερί, που δυστυχώς αργότερα έκλεισε λόγω οικονομικής κρίσης. Τότε, ο Christian Dior ξεκίνησε να σκιτσάρει ρούχα και σύντομα απέκτησε το δικό του κοινό και αρκετές συνεργασίες. Ο οίκος Dior γεννήθηκε το 1946 και μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει λεπτό την δυναμική του. 

Donatella Versace 

H Donatella Versace. © EPA/CLEMENS BILAN

Η Donatella Versace είναι η σχεδιάστρια και διευθύνων σύμβουλος του οίκου Versace. Σπούδασε λογοτεχνία στην Φλωρεντία, και πριν γίνει η παγκοσμίου φήμης σχεδιάστρια και fashion persona που είναι σήμερα, στέκονταν διακριτικά, δίπλα στο πλευρό του αδερφού της και ιδρυτή του οίκου, Gianni Versace. Αρχικά εντάχθηκε στην επιχείρηση, συμμετέχοντας στο τμήμα δημοσίων σχέσεων. Ωστόσο,αργότερα αποδείχθηκε ότι η παρουσία της ήταν πιο πολύτιμη γι’ αυτόν. Μετά τον θάνατο του Gianni, η Donatella ανέλαβε τον οίκο, και έναν χρόνο από την ημέρα που ο Gianni έφυγε από την ζωή, δημιούργησε την πρώτη της επίδειξη υψηλής ραπτικής για το atelier Versace.

Jean Paul Gaultier 

Ζαν Πολ Γκοτιέ © EPA/CAROLINE BLUMBERG

Καθώς μεγάλωνε σε ένα προάστιο του Παρισιού, ο Jean Paul Gautier, άρχισε να στέλνει από νεαρή ηλικία τα σχέδιά του σε διάσημους οίκους μόδας. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία απολύτως επίσημη εκπαίδευση στη μόδα, ο Pierre Cardin εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο του νεαρού Gautier και τον προσέλαβε ως βοηθό του το 1970. Ύστερα,ακολούθησαν κάποιες ακόμα συνεργασίες και 6 χρόνια αργότερα,δημιούργησε την πρώτη του προσωπική συλλογή.