O Tom Ford.
© Franco Origlia/GC Images / Getty Images
Fashion

Γιατί πούλησε ο Tom Ford τον οίκο του στην Estée Lauder;

Με ένα από τα μεγαλύτερα deals στην ιστορία της μόδας, ο σχεδιαστής Tom Ford πούλησε τον οίκο του στον κολοσσό Estée Lauder.

Tom Ford: Οι λόγοι που ο σχεδιαστής πούλησε τον οίκο του στην Estée Lauder

Το 2004 ο Tom Ford άφηνε πίσω τη θριαμβευτική του διαδρομή στον οίκο Gucci και YSL για να προχωρήσει στο επόμενό του βήμα: τη γέννηση του δικού του brand name. Ενδεχομένως το «άφηνε πίσω» να μην είναι σωστό διότι ο Αμερικανός σχεδιαστής κεφαλαιοποίησε την τεράστια παρακαταθήκη που δημιούργησε. Έφερε τσουνάμι ανανέωσης, το σέξι που ευαγγελιζόταν δεν ήταν ποτέ χυδαίο και το προβοκατόρικο που διακονούσε δεν ήταν ποτέ φτηνό. Tο WWD τον αποκαλούσε «απινιδωτή της μόδας» διότι με το μαγικό του άγγιγμα έσωσε τον προηγούμενο αιώνα τον Gucci. Μάλιστα, χρειάστηκαν πολλά χρόνια, μέχρι τον ερχομό του Alessandro Michele (που πριν λίγο καιρό έγινε κι αυτός παρελθόν)  για να επανέλθει ο ιταλικός κολοσσός στις πωλήσεις και το coolness του τότε με πολλή camp αισθητική.

Σήμερα πια ο Tom Ford είναι δισεκατομμυριούχος. Το περιοδικό Forbes υπολογίζει ότι από το mega deal με την Estée Lauder ο ίδιος ο Ford θα λάβει 1,1 δις δολάρια αφού κατείχε το 64% των μετοχών. Ένα 15% κατείχε ο οίκος Zegna και 11% ο συνέταιρός του Ford, Domenico De Sole. Μαζί είχαν φύγει το 2004 από το Group Gucci, μαζί προχώρησαν στο χτίσιμο του brand Tom Ford.

Πρόκειται για ένα από τα πολύ μεγάλα deal στον κόσμο της μόδας. Για παράδειγμα, ο όμιλος Moët Hennessy Louis Vuitton αγόρασε τον Tiffany&Co έναντι 15,8 δις δολάρια, έναν οίκο με ιστορία από το 1837 κι ένας Θεός ξέρει πόσα διαμάντια στα σεντούκια του.

H Aerin Lauder και ο Tom Ford.
H Aerin Lauder και ο Tom Ford. © Liewig Christian/Corbis /Getty Images

Ο Tom Ford ήταν πάντα πρωταγωνιστής. Τώρα φαίνεται πώς θέλει να αποτραβηχτεί. Με μία τρομερά επωφελή συμφωνία και με την προϋπόθεση να παραμένει στη θέση του το πολύ μέχρι το τέλος του 2023, φαίνεται να εγκαταλείπει τη δουλειά που τόσο αγάπησε. «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχής από αυτήν την εξαγορά», δήλωσε στα Μέσα ο σχεδιαστής. «Ήταν εξαιρετικοί συνεργάτες από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της εταιρείας μου», συνεχίζει. «Η Estée Lauder διαχειριζόταν, δημιουργούσε και πουλούσε τα προϊόντα ομορφιάς Tom Ford (αρώματα, καλλυντικά). Είμαι ενθουσιασμένος που τους βλέπω να γίνονται οι θεματοφύλακες πολυτελείας σε αυτό το επόμενο κεφάλαιο του brand Tom Ford». Ένα brand που σημειωτέον είχε 96 εκατομμύρια κέρδη το 2021 σε πωλήσεις 1,7 δις. Όλα πια περνούν στην ιδιοκτησία της Estée Lauder.

Ζωή μυθιστορηματική, ταλέντο αδιανόητο και οξυδέρκεια. Εικονοκλάστης και γενναίος. Από τα πρώτα δωρικά φορέματα στον Gucci με τα cutouts που έκοβαν την ανάσα, στο προσωπικό του γούστο με τα κρουστά λευκά πουκάμισα και τα φίνα σακάκια, κάθε δημιουργία του απέπνεε ερωτισμό και πολυτέλεια. «Ένας απίστευτα σκληρά εργαζόμενος άνδρας με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ και ο πιο καλός και πιστός φίλος», θα πει για εκείνον η πάπισσα Anna Wintour. Παραιτήθηκε και από τη θέση του προέδρου του CFDA, του σωματείου Αμερικανών σχεδιαστών και τη θέση του παίρνει ο Thom Browne.

O Tom Ford και η Julianne Moore.
O Tom Ford και η Julianne Moore. Instagram / Tom Ford

Σας μοιάζει με exit plan; Είναι ένας άνθρωπος που τα έζησε όλα: σκηνοθέτησε ταινίες στον κινηματογράφο που ξεχώρισαν, βραβεύτηκαν κι ενέπνευσαν. Έχτισε μια αυτοκρατορία, έγραψε ιστορία, έζησε μια φαντασμαγορική εποποιία. Τον Νοέμβριο του 2016 είχε προβλέψει στους Financial Times και τον δημοσιογράφο Jo Ellison ότι η αξία της εταιρείας του θα φτάσει τα 3 δις μέχρι το 2025. Δεν έπεσε έξω. Γιατί όμως να θέλει να τα αφήσει όλα αυτά ένας δημιουργικός άνθρωπος στην ηλικία των 60; Έχουμε στο νου μας σχεδιαστές όπως ο Lagerfeld ή ο Miyake που δεν σταμάτησαν τη δουλειά πριν ο θάνατος τους σταματήσει. Ο Tom είναι από άλλο υλικό.

Πριν έναν χρόνο έγραφα εδώ«το 1986 ο άγνωστος τότε 25χρονος Τομ Φορντ παρακολουθεί μια επίδειξη στη Νέα Υόρκη. Θυμάται ο σύντροφός του: “Έλειπα τρισήμιση χρόνια στο Παρίσι και τέσσερις μέρες αφότου έφτασα στη Νέα Υόρκη –για να αναλάβει το περιοδικό Scene–, πήγα στην επίδειξη του σχεδιαστή David Cameron. Τότε τον είδα πρώτη φορά. Όταν τελείωσε το σόου, είδα με την άκρη του ματιού μου το καμηλό παλτό του. Έτρεξα πίσω του. Καθώς περπατούσαμε, του χαμογελούσα. Το ίδιο κι εκείνος. Μόλις βγήκαμε στον δρόμο, εκείνος έφυγε τρέχοντας. Δέκα μέρες μετά, στην ταράτσα του Fair child building για μια φωτογράφηση του WWD, με ρωτά ο art director αν έχω σχέση. Του είπα ότι δεν έχω χρόνο κι όταν με ρώτησε αν μου αρέσει κάποιος του είπα για εκείνον τον νέο που εξαφανίστηκε. Δυο λεπτά μετά, ο Τομ εμφανίστηκε στην ταράτσα για να πάρει την Cathy Hardwick. "Αυτός είναι!", είπα», διηγείτο στο OUT ο σύντροφος του Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ.

Από τότε πέρασαν τριάντα πέντε χρόνια μαζί. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Μπάκλεϊ πέθανε. «Είναι πολύ σκληρό να μένεις μόνος μετά από 35 χρόνια», θα πει στο περιοδικό της Wall Street Journal περιγράφοντας τη νέα του καθημερινότητα με τον γιο τους. Ίσως εκεί να κρύβεται η απάντηση: όταν η ζωή σου αλλάζει θεμελιωδώς παρά τη θέλησή σου, παίρνεις την τράπουλα και ξαναμοιράζεις. Στην περίπτωση του Tom Ford δε, και με κέντα χρώμα. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice