10 τάσεις της μόδας για το 2023
© Courtesy of Blumarine / Courtesy of KENZO / Celia Kritharioti
Fashion

10 τάσεις της μόδας για το 2023

Από μίνι φορέματα, δαντέλες και κρόσσια, μέχρι denim, καλοραμμένα κοστούμια και μπλε

Διαλέξαμε δέκα από τις τάσεις της μόδας που έχει φανεί ότι θα παίξουν δυνατά μέσα στο 2023

Το 2023 θεωρείται μία αισιόδοξη χρονιά – τουλάχιστον ας την ξεκινήσουμε έτσι και ελπίζουμε να παραμείνει και στην πορεία. Πάντα η Μόδα βλέπει την καλή πλευρά των πραγμάτων, έτσι και οι τάσεις της, όσες δεν προκαθορίζονται από τη βιομηχανία της Μόδας και βασικά τη βιομηχανία των υλικών, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δείχνουν μια αισιόδοξη στρατιά ανθρώπων που θα φορέσουν δυναμικά και μοντέρνα ρούχα, αφήνοντας πάντα έναν (μεγάλο) χώρο στον ρομαντισμό. Μερικές από τις τάσεις που φάνηκαν να υπερισχύουν είναι οι παρακάτω:

1. Καλοραμμένα κοστούμια
Χαλαρά, μαλακά, υπερμεγέθη μπλέιζερ που κρεμάνε στο κορμί, με τέλεια ραφή και φοριούνται για πρωινά, δυναμικά outfit ή βραδινές urban εξόδους. Τα προτείνει ο Valentino ενώ ακόμη και η Chanel έδειξε χαλαρές εκδόσεις των γνωστών, μπουκλέ σακακιών της σε παιχνιδιάρικα ροζ. Αν είστε πιο σκληροπυρηνικός χαρακτήρας, η Victoria Beckham προτείνει μπλέιζερ με απλή γραμμή που λειτουργούσαν ως μίνι φορέματα.

Fashion trend καλοραμμένα κουστούμια
© Courtesy of ΚΕΝΖΟ / Courtesy of Chanel

2. Μίνι φορέματα
Είτε ως μπλέιζερ είτε ως μικρά, αεράτα, τα μίνι φορέματα επέστρεψαν για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023 με διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την υφή. Η πολυτελής εκδοχή τους έρχεται στου Givenchy όπου τα κάνουν layers με διαφάνειες και πέρλες ραμμένες επάνω τους, ενώ η Chanel προτείνει το Μικρό Μαύρο Φόρεμα με ζώνη. Πιο νεανικά τα γυαλιστερά μοβ μεταλλικά του Versace.

Fashion trend μίνι φορέματα
© Courtesy of ΚΕΝΖΟ / Courtesy of Chanel

3. Δαντέλες
Η ρομαντική δαντέλα θα κυριαρχήσει όλη τη χρονιά, με πολλούς σχεδιαστές να προτιμούν τα σαρωτικά μάξι φορέματα με μοντέρνα κοπή. Απαλά παστέλ χρώματα όπως το powder baby blue σε κομμάτια εμπνευσμένα από εσώρουχα παρουσιάστηκαν στου Burberry στο Λονδίνο, ενώ τόσο ο Dior όσο και ο Versace έδωσαν απλόχερα γοτθική αίγλη με σκούρα μοβ και μαύρα αεράτα κομμάτια.

Fashion trend δαντέλα
© Courtesy of Chanel

4. Κρόσια
Ὀ,τι και να γίνει, όσες παραλλαγές κι αν υπάρξουν, πάντα τα κρόσσια θα έχουν μία μακρινή -ή όχι- ανάμνηση καουμπόισας. Αυτό αναιρείται όταν τα κρόσσια συνδυαστούν με δαντέλα σε βουτυρένιες αποχρώσεις όπως κάνει ο Versace, ενώ η Victoria Beckham έχει εντυπωσιακά ra-ra μίνι φορέματα με τα κρόσσια στη θέση των πλισέ ή κανονικά πλισέ (σε βουτυρένιες αποχρώσεις) που κινούνται σαν κρόσια.

Fashion trend κρόσια
© Courtesy of JONATHAN SIMKHAI

5. Σκισίματα μέχρι τον μηρό
Αφού το Χόλιγουντ τα έχει λατρέψει από την εποχή της “Βαβυλώνας” του μέχρι επίμονα, κάθε χρόνο, στα κόκκινα χαλιά, τώρα το δραματικό σκίσιμο μέχρι τον μηρό μπαίνει επίσημα στη λίστα των must του 2023. Στου Givenchy το προτείνουν σε μεταξένια, μοντέρνα slip φορέματα ενώ τα πολύχρωμα φλοράλ στου Dries Van Noten και τα γυαλιστερά μίντι στην Prada δείχνουν ακριβώς ποιο είναι το ύψος του σκισίματος. Λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω, το κάνουν κακόγουστο ή αδέξιο, αντίστοιχα.

Fashion trend φορέματα με κοψίματα και ανοίγματα
© Courtesy of Missoni / Courtesy of Chanel

6. Ντένιμ
Το ντένιμ ξαναέγινε σέξι για το 2023, ενώ “ο δρόμος” συνεχίζει ακόμα να φοράει τα τόσο-πασέ-που-είναι-πάλι-μόδα σκισμένα τζιν. Οι σχεδιαστές τα φέρνουν, για τη νέα χρονιά, με ασύμμετρα εφαρμοστά πουκάμισα σε συνδυασμό με κοτλέ σε απαλά καφέ χρώματα που είναι σαφής αναφορά στο χίπικο γκλαμ, ή σε τόταλ ντένιμ ντύσιμο πόλης ενώ στου Givenchy δίνουν καουμπόικο (και πάλι) χρώμα με ντενιμ chaps και σουτιέν με αγκράφα τη φίρμα, για έξτρα χότνες.

Fashion trend denim
© Courtesy of KENZO

7. Φορέματα με κοψίματα και ανοίγματα
Τα κομμένα φορέματα είναι ό,τι πιο μεγάλο, αυτή τη στιγμή στη μόδα, και όπως φαίνεται θα μείνουν. Τα γεωμετρικά cut-outs είναι ιδανικά για φορέματα με υφάσματα με ελαστικότητα που συγκρατούν απολύτως τη φόρμα και τη θέση του κοψίματος όπως αυτά που σχεδιάζουν στο Poster Girl ενώ οι Andreādamo, Valentino και A.W.A.K.E, όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο μεγαλώνουν τις αναλογίες των cut-outs.

8. Μπλε
Αν και το χρώμα του 2023 (είπε η Pantone ότι) είναι το Viva Magenta, το οποίο ήδη έχει φορεθεί κατά κόρον, το κουλ μπλε που παίζει φέτος θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Είτε το πείτε κυανό, βαθύ γαλάζιο, ελληνικό μπλε ή το Μπλε του Yves Klein, αυτό το γλυκό μπλε του ουρανού λειτουργεί σαν μία πιο σοφιστικές πρόταση απέναντι στην υστερία του ματζέντα και λιγότερο του παστέλ ροζ που επίσης παίζει πολύ για το ‘23. Είτε σε δαντέλα, είτε σε βινίλ, είτε σε σιφόν, ταιριάζει ιδανικά ή σε τόταλ λουκ (σκεφθείτε το σε παλτό) ή σε συνδυασμό με το βαθύ, νυχτερινό μαύρο.

Fashion trend μπλε
© Courtesy of Dion Lee / Courtesy of Missoni / Courtesy of John Rogers

9. Animal print
Kάποια συντάκτρια μόδας είπε “Όλοι έχουν άποψη για το animal print” και έχει δίκιο. Είναι σαν τη μαρμίτα που έπεσαν όλοι μέσα όταν ήταν μικροί ή, έστω, σε κάποια φάση της ζωής τους. Όλοι κρύβουν ένα τουλάχιστον animal print στη ντουλάπα τους – και έρχονται στιγμές που το φοράει. Ακόμα κι αν σας έχουν κουράσει τα λεοπάρ, δύσκολα μπορεί να πει κανείς όχι σε ένα ασπρόμαυρο πριντ ζέβρας και γενικά, δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουκ από ένα αέρινο μικρό φόρεμα με “πατημασιές”της πανίδας επάνω του.

10. Μιλιτέρ και εργατικό look
Ένα λουκ που ο καθένας το μεταφράζει όπως θέλει. Το glam utility είναι ένα στιλ που έπαιξε πριν πολλά χρόνια, στο γύρισμα του αιώνα όταν όλοι νόμιζαν ότι η γη θα καταστραφεί και αυτό έπρεπε να μας βρει να φοράμε μιλιτέρ, έτοιμοι για επιβίωση. Για το ‘23, έρχεται και σε πολλές άλλες εκδοχές, όπως χακί, σατέν φόρμες και στρατιωτικό gear, διάφανα cargo παντελόνια και φούστες με χαμηλή ζώνη (το λατρεύουν στη Miu Miu αυτό), ολόσωμες boiler φόρμες με το φερμουάρ κατεβασμένο μέχρι τον αφαλό και πάντα ένα ζευγάρι γόβες-δολοφόνους.

Fashion trend μιλιτέρ και εργατικό look
© Courtesy of Βlumarine

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice