Τα πιο εμβληματικά «γυμνά φορέματα» στην ιστορία της μόδας
© Getty Images
Fashion

Τα πιο εμβληματικά «γυμνά φορέματα» στην ιστορία της μόδας

Εμβληματικά «γυμνά φορέματα» στην ιστορία της μόδας και της σοου-μπίζ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φορέματος

Naked dress: Τα πιο διάσημα «γυμνά φορέματα» στην ιστορία της σόου-μπιζ

Οι ειδικοί λένε πως το 2023 θα είναι η χρονιά του γυμνού. Και όντως, τόσο οι πασαρέλες όσο και το instagram είναι γεμάτα με σάρκα. Ωστόσο, τα «γυμνά φορέματα» (naked dresses) δεν είναι καθόλου καινούργια ιστορία. Στην πραγματικότητα είναι ιστορία του προηγούμενου αιώνα.

Εκτός από τα trompe-l’œil «παραπλανητικά» σύνολα, είναι πολλές οι σταρ που τόλμησαν κατά καιρούς να αποκαλύψουν τα κάλλη τους φορώντας σύνολα με ελάχιστο ύφασμα και με αλυσίδες ή κρυστάλλους ή φτερά στα επίμαχα σημεία. Δεν είναι η Τζούλια Φοξ ή η Ρίτα Όρα οι πρωτοπόρες. Ας δούμε ποια ήταν τα πιο εμβληματικά «γυμνά φορέματα» στην ιστορία της μόδας και της σοου-μπίζ.

Μέριλιν Μονρόε - 1962
Η «ιεροσυλία» της Κιμ Καρντάσιαν να εμφανιστεί στο MET Gala με το ιστορικό φόρεμα με το οποίο η Μέριλιν Μονρόε τραγούδησε το Happy Birthday στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, θύμησε σε όλους ότι τα naked dresses υπάρχουν ήδη από το 1962. Είναι 19 Μαΐου και ο πρόεδρος γιορτάζει τα 45α γενέθλιά του στο Madison Square Garden ενώπιον 15 χιλιάδων Δημοκρατικών. Εμφανίζεται η Μέριλιν με ένα ρούχο που φτιάχτηκε ειδικά για εκείνη, το σωματότυπο, τις καμπύλες, το ταμπεραμέντο, τη λάμψη της. Σε σχέδιο του Bob Mackie, είναι φτιαγμένο από διάφανο ύφασμα και έχει ραμμένα στο χέρι 6.000 κρύσταλλα. Είναι τόσο στενό, ώστε η Μέριλιν δυσκολεύεται μπει μέσα του, ενώ αναγκάζεται να παραλείψει το εσώρουχο. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κιμ Καρντάσιαν, 60 χρόνια μετά. Για να μπει στο φόρεμα αναγκάζεται να χάσει σε ελάχιστες εβδομάδες 7 κιλά, κόβοντας μαχαίρι ζάχαρη και υδατάνθρακες. 

Η Cher και ο Bob Mackie στο MET Gala του 1974 / © Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images
Η Cher και ο Bob Mackie στο MET Gala του 1974 / © Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

Cher - 1974
Είναι 1974 όταν η (αγνώριστη-άλλος-άνθρωπος) Cher διασχίζει το κόκκινο χαλί του MET Gala με μια see-through δημιουργία του Bob Mackie, του «ενόχου» και στην περίπτωση της Μέριλιν, ο οποίος είναι και ο συνοδός της στο event. Το διάφανο φόρεμα είναι διακοσμημένο με κρύσταλλα και φτερά, αλλά φαίνονται όλα. Η Cher παρελαύνει καμαρωτή. «Δεν πτοήθηκε ποτέ» δηλώνει ο Mackie, ο οποίος της έραψε στη συνέχεια άλλα δύο ανάλογα σύνολα. Το ότι η Cher είναι απτόητη είναι γνωστό τοις πάσι· το είχαμε καταλάβει βλέποντάς την στο βιντεοκλίπ του If I Could Turn Back Time.

Η Τζέιν Μπίρκιν και ο Σερζ Γκενσμπούρ / © Yves LE ROUX/Gamma-Rapho via Getty Images
Η Τζέιν Μπίρκιν και ο Σερζ Γκενσμπούρ στην πρεμιέρα της ταινίας Slogan το 1969/ © Yves LE ROUX/Gamma-Rapho via Getty Images

Τζέιν Μπίρκιν - 1969
Τον Αύγουστο του 1969 στο Παρίσι ο καιρός είναι μάλλον αλλοπρόσαλλος. Στην πρεμιέρα της ταινίας «Slogan», οι πρωταγωνιστές και φρέσκο ζευγάρι στη ζωή Τζέιν Μπίρκιν και Σερζ Γκενσμπούρ (ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα της ταινίας) εμφανίζονται με χειμερινά σύνολα. Τα βλέμματα των παρευρισκομένων αγνοούν το κομψό παλτό του Γκενσμπούρ και το ψάθινο καλάθι της Τζέιν και επικεντρώνονται στο μάλλινο, υπερμίνι αραιοπλεγμένο φόρεμά της (το λες και πουλόβερ). Ή ακριβέστερα, νετάρουν στο στήθος της, που διακρίνεται πεντακάθαρα, και το μαύρο κυλοτάκι της. Αν και Αγγλίδα και κορίτσι του swingin’ London, η Μπίρκιν με την ατρόμητη συγκεκριμένη αμφίεσή της γίνεται icon της γαλλικής κομψότητας. Σύμφωνα με κατοπινές δηλώσεις της, δεν είχε καταλάβει πως το φόρεμά της ήταν διάφανο όταν κοιτάχτηκε στον καθρέφτη του σπιτιού της. Έγινε αποκαλυπτικό όταν άστραψαν πάνω του τα φλας των φωτογράφων, που λειτούργησαν ως X-ray. Μικρό υστερόγραφο: Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και για μια εικοσαετία η Τζέιν Μπίρκιν δεν αποχωρίστηκε ποτέ το ψάθινο καλάθι-τσάντα που βλέπετε στη φωτογραφία. Ώσπου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο πρώην σύζυγός της Jacques Doillon -ίσως γιατί θέλησε να πάρει εκδίκηση για τη «χυλόπιτα», ίσως γιατί βαρέθηκε να τη βλέπει με την καλαθούνα- έκανε όπισθεν με το αυτοκίνητό του και τσαλαπάτησε το λατρεμένο αξεσουάρ της κάποτε αγαπημένης του. Επίτηδες!

Κέιτ Μος και Ναόμι Κάμπελ / © Dave Benett/Getty Images
Κέιτ Μος και Ναόμι Κάμπελ στο πάρτι του πρακτορείου μοντέλων Elite το 1993/ © Dave Benett/Getty Images

Κέιτ Μος - 1993
Είναι nineties και η φάση είναι «όπου πάρτι και χαρά, η Κέιτ πρώτη». Εκείνη τη νύχτα δίνει το παρών στο πάρτι του πρακτορείου μοντέλων Elite με μια δημιουργία της νεοϋορκέζας σχεδιάστριας Liza Bruce. Είναι ένα slip dress, μάξι, διάφανο, σε χρώμα ασημογρασιδί. Η Κέιτ περιφέρει το heroin chic της με ένα τσιγάρο στο χέρι και ένα υπέροχο χαμόγελο στα χείλη. Φήμες λένε πως το φόρεμα το δανείστηκε από έναν στιλίστα με την υποχρέωση να το επιστρέψει την επόμενη μέρα άθικτο. Σε κατοπινές της δηλώσεις η Κέιτ ισχυρίστηκε ό,τι και η Μπίρκιν. Ότι δηλαδή στο σκοτεινό διαμέρισμα της φωτογράφου Κορίν Ντέι στο Σόχο, όπου ντύθηκε και στολίστηκε, το φόρεμα φαινόταν μια χαρά αδιαφανές.

Μέριλιν Μάνσον και Ρόουζ ΜακΓκόουεν / ©Jeff Kravitz/FilmMagic
Μέριλιν Μάνσον και Ρόουζ ΜακΓκόουεν στα βραβεία του VMA το 1998 / ©Jeff Kravitz/FilmMagic

Ρόουζ ΜακΓκάουεν - 1998
Το 1998 η ηθοποιός σκάει στα βραβεία του VMA με… κάτι που δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία, όπως λέει και το κλισέ. Πάνω από ένα λεοπάρ στρινγκ έχει ρίξει ένα δίχτυ διακοσμημένο με κρύσταλλα. Η εμφάνιση της ΜακΓκάουεν είναι μελετημένη και με ιδεολογικό υπόβαθρο. Έναν χρόνο πριν έχει καταγγείλει τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό, με τον κόσμο να την αντιμετωπίζει με καχυποψία και να επιδίδεται σε ανελέητο slut shaming. Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση, έναν χρόνο αργότερα, αποφασίζει να βροντοφωνάξει με το ιδιαίτερο ρούχο της σχεδιάστριας Maja Hanson: «Αυτό θέλετε λοιπόν;». Σε συνέντευξή της πολλά χρόνια αργότερα, θα εξηγήσει: «Δεν φόρεσα κάτι σαν αυτό ούτε πριν ούτε μετά. Ήταν μια πολιτική δήλωση. Τότε, δεν υπήρχε ούτε Twitter ούτε Instagram, για να μιλήσεις για σένα». Λεπτομέρεια: Η ΜακΓκάουεν βρέθηκε στο ατελιέ της Maja Hanson, προκειμένου να ντυθεί ο τότε σύντροφός της Μέριλιν Μάνσον. Όσο εκείνος δοκίμαζε ρούχα, η ηθοποιός εντόπισε το φόρεμα και παρακάλεσε τη σχεδιάστρια να της το δανείσει. Τα υπόλοιπα είναι #MeToo ιστορία. 

Η Rihanna στα CFDA Fashion Awards το 2014 / © Larry Busacca/Getty Images
Η Rihanna στα CFDA Fashion Awards το 2014 / © Larry Busacca/Getty Images

Rihanna - 2014
Στα CFDA Fashion Awards η Ριάνα είναι υποψήφια για το βραβείο Style Icon. Το κερδίζει το βραβείο και το παραλαμβάνει με ένα αρχετυπικό naked dress που φέρει την υπογραφή του Adam Selman. Είναι ένα διχτυωτό διάφανο φόρεμα που έχει πάνω του 200.000 κρύσταλλα Swarovski, με ασορτί γάντια και καλπάκι. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται της τρελής! Δυο χρόνια αργότερα η Ριάνα ομολογεί ότι εκείνη τη βραδιά έχει κάνει ένα φάουλ: ναι μεν, δεν έβαλε σουτιέν και έδειξε το στήθος της, φόρεσε όμως κυλοτάκι στο χρώμα του δέρματος· θα έπρεπε να το παραλείψει.

H Beyonce στο MET Gala του 2015 / © EPA/JUSTIN LANE
H Beyonce στο MET Gala του 2015 / © EPA/JUSTIN LANE

Beyonce - 2015
Στα MET Gala η Beyoncé το διασκεδάζει: εμφανίζεται τελευταία και κλέβει τα ουάου όλων. Το 2015 επιλέγει να παραστεί με ένα naked dress του Givenchy. Πρόκειται για ένα τούλινο φόρεμα με πετράδια τοποθετημένα σε «στρατηγικά» σημεία. Το πιο σεμνό γυμνό σε σχέση με όλα τα προηγούμενα. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice