Αποκλειστικές εικόνες από το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο, έπειτα από δεκαετίες, παραδίδεται
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Celia Kritharioti: Ανταπόκριση από το Παρίσι για τη λαμπερή επίδειξη Άνοιξη-Καλοκαίρι ‘23 της Ελληνίδας σχεδιάστριας
Η Anna dello Russo, o Jean-Charles de Castelbajac, η ιδιοκτήτρια του Numero Babeth' Djian ανάμεσα στους καλεσμένους.
Ubuntu στη γλώσσα Nguni, τη γλώσσα των Ζουλού, θα πει «υπάρχω επειδή υπάρχουμε». Είναι μια φιλοσοφία, είναι τρόπος ζωής. Αγγίζει την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που δουλεύουμε. Η υψηλή ραπτική, όπως οποιαδήποτε άλλης μορφής τέχνης, θέλει ιδέα κι έμπνευση όμως θέλει και δεξιοτεχνία από χέρια πολλά: κεντήστρες, μοδίστρες, ανθρώπους που φτιάχνουν καπέλα και φτερά και αξεσουάρ. Η Σίλια Κριθαριώτη, η οποία παρουσίασε τη συλλογή Άνοιξη/ Καλοκαίρι 2023 στον ιστορικό χώρο Pavillon Cambon Capucines, έφερε την καρδιά της Αφρικής στο πρώτο arrondissement του Παρισιού.
Ήταν η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής, μια εβδομάδα που στο Παρίσι, όπως ανέφεραν τα Μέσα, δεν υπήρξε ούτε ένα λεπτό ηλιοφάνειας κι όμως οι λαμπεροί κίτρινοι, πορτοκαλί και κόκκινοι ταφτάδες, και τα ζωγραφισμένα στα χέρια γαλάζια υφάσματα φώτισαν την μεγάλη αίθουσα. Υπερμεγέθη φτερά και animal prints σε μακριά φορέματα με υπέροχους όγκους, σε mini dresses, σε καφτάνια έδιναν το στίγμα του ταξιδιού. Χρυσό, μαύρο, καφέ και πράσινο συμπλήρωναν την παλέτα της συλλογής- φόρο τιμής στην ήπειρο των μεγάλων αντιθέσεων και της μεγάλης ομορφιάς. Οι χάντρες, τα κοράλια και οι πολύτιμοι λίθοι που κεντήθηκαν σε περίτεχνα ρούχα κι έγιναν μοναδικά αξεσουάρ απέδειξαν για μια ακόμη φορά την παρακαταθήκη του ιστορικού ατελιέ της Ελλάδας. Κάθε ρούχο είχε να διηγηθεί τη δική του ιστορία, που συνδέει πολιτισμούς και τεχνικές, ραφιναρισμένα από το ταλέντο και το όραμα της Σίλιας.
Όπως σημείωσε και η ίδια «Κάθε ταξίδι ξεκινά από μέσα μας και δεν έχει να κάνει με τον προορισμό αλλά με την αφετηρία και την επιθυμία μας». Το Pavillon Campbon Capucines είχε μετατραπεί σε τροπικό δάσος για τις ανάγκες του σόου με πυκνή βλάστηση και μεγάλα δέντρα να ορίζουν το catwalk. Εκεί, περισσότεροι από 350 καλεσμένοι ανάμεσα τους η Anna dello Russo, o Jean-Charles de Castelbajac, η ιδιοκτήτρια του “Numero”, Babeth' Djian, η deputy editor της βρετανικής “Vogue”, Sarah Harris, ο εκδότης του “Tatler”, Richard Dennan, ο στυλίστας της Zendaya, Law Roach μαζί με την αφρόκρεμα της κοσμικής Αθήνας απόλαυσαν το σόου. Σε κάθε θέση ένα κουτάκι φίνα σοκολατάκια από τη Γκάνα υπενθύμιζαν σε όλους την ανάγκη να υποστηρίξουμε το Tema Ghana Charity Foundation,την υπέροχη πρωτοβουλία που στόχο έχει να αλλάξει τη μοίρα των παιδιών της Γκάνας. «Κάθε παιδί αξίζει να έχει εκπαίδευση», σημειωνόταν στο πρόγραμμα.
Στο παρασκήνιο, εκεί αποδεικνύεται έμπρακτα το ubuntu. Μοντέλα από όλον τον κόσμο αφήνονταν στα έμπειρα χέρια της Μαρίας Νικολουδάκη που σχεδίασε το make up του σόου και την ομάδα Sobeauty Foushi που το εκτέλεσε, την ομάδα Neville Hair And Beauty που ταξίδεψε από το Λονδίνο για να φτιάξει τα μαλλιά, στη Zeina Baya που έδεσε τα τιρμπάν, στην ομάδα του Nikolas Frangos Handmade Jewelry που βοήθησε στα κοσμήματα και τις κατασκευές του σόου. Στην ομάδα που έντυσε τα κορίτσια, που έδεσε τα Artisti Romani παπούτσια. Αυτή είναι η μαγεία των σόου: η προετοιμασία μπορεί να διαρκεί μήνες, όμως το σόου μόνο μερικά λεπτά. Η ανάμνησή τους όμως για πάντα και χάρη στο Instagram live το παρακολούθησαν περισσότεροι από 30.000 θεατές από όλον τον κόσμο.
Το ταξίδι είναι πάντα η αφορμή. Αυτά τα ταξίδια τα απολαμβάνω πάντα: πώς μια ιδέα γίνεται ένα σόου. Πώς μια αναφορά μετατρέπεται σε κάτι φορέσιμο, πώς μια έμπνευση γίνεται ρούχο. Απολαμβάνω όμως και το πραγματικό ταξίδι στο Παρίσι με την ομάδα που στέκεται δίπλα στη σχεδιάστρια και την προστατεύουν: η Βάσια, ο Χρήστος, η Χριστιάνα, η Παυλίνα, η Ιωάννα, η Λόρι. «Υπάρχει μια ενότητα στο σύμπαν, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς σεβασμό, χωρίς ενσυναίσθηση και ταπεινότητα. Μαζί, μπορούμε να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η πιο βαθιά εκδήλωση της ανθρωπισμού, μια δήλωση αγάπης», σημείωσε η ίδια.
Δειτε περισσοτερα
Η σειρά ξεχωριστών posters που παρουσιάζονται λίγο πριν από κάθε ευρωπαϊκή αναμέτρηση
Τα Fresh Voices επέστρεψαν για τον Νοέμβριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και ήμασταν όλοι εκεί.
Ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια για ταινίες και θρυλικά εξώφυλλα δίσκων
Μια μαγική μουσική βραδιά με συζητήσεις και live στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζα Γουλανδρή
Με αφορμή την Ωκεανίδα 2024, γνωστοί καλλιτέχνες δίνουν νέα μορφή σε σανίδες που έχουν ήδη «δαμάσει» τα κύματα