Ο Marc Jacobs μεταμορφώνει τα ρούχα εργασίας σε υψηλή ραπτική

Τι ιδιαίτερο έδειξε στο νέο του σόου (βίντεο)

Marc jacobs: Η νέα συλλογή του σχεδιαστή βασίζεται σε ρούχα εργασίας, που ανακατασκευασμένα, γίνονται κομμάτια haute couture.

Οι 100 καλεσμένοι που κατάφεραν να μπουν στο κατάμαυρο οπλοστάσιο Παρκ Άβενιου (η Λούρδη Λεόν, κόρη της Madonna, έφαγε πόρτα) έβλεπαν μόλις έναν διάδρομο φωτισμένο. Η βιολίστρια Τζένιφερ Κοχ μπροστά στο αναλόγιό της άρχισε να ερμηνεύει τη σύνθεση «Einstein on the Beach: Knee Play 2» του Φίλιπ Γκλας, που ενίσχυε την αίσθηση του απόκοσμου του σκηνικού. Από το βάθος άρχισαν να βγαίνουν τα μοντέλα. Όλο το σόου διήρκεσε 12 λεπτά. Μέσα σε αυτό το 12λεπτο περπάτησαν 45 μοντέλα, με τα χέρια σταυρωμένα, τα πρόσωπα βλοσυρά και με πέρλες στον λαιμό. Φορούσαν υπερμεγέθεις μπότες Kiki από τη νεανική σειρά του σχεδιαστή με την ούγια Heaven και τη νέα συλλογή του Μαρκ Τζέικομπς για το Φθινόπωρο / Χειμώνας 2023. 

Στο σημείωμα που δόθηκε στους καλεσμένους περιλαμβανόταν και μια ρήση της αείμνηστης Βίβιαν Γουέστγουντ: «Η μόδα εμπλουτίζει τη ζωή, και αυτό θεωρώ πως είναι κάτι υπέροχο και γενναιόδωρο που μπορείς να δώσεις στους ανθρώπους». 

Από το πρώτο έως και το τελευταίο του σύνολο, ο σχεδιαστής διατράνωσε την άποψή του ότι το απλό και ταπεινό μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολυτελές. Η τελευταία τρέλα του είναι τα ρούχα εργασίας, τα οποία ανακατασκευάζει προσθέτοντάς τους ποιότητες υψηλής ραπτικής. Μπουφάν αεροπόρου, καπιτονέ παλτό, μακριές φούστες, ψεύτικο δέρμα και ψεύτικες γούνες, μεγάλες τσέπες, υφάσματα «περιχυμένα» με κρύσταλλα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συλλογές. Μέσα στις πολυάριθμες στρώσεις υφάσματος οι σιλουέτες έχαναν το παραδοσιακό περίγραμμά τους και αποκτούσαν νέο. 

© Marc Jacobs

Στην υπόκλιση ο Μαρκ Τζέικομπς, φορώντας μαύρη φούστα, μαύρο πουλόβερ, μαύρες μπότες και μια σειρά λευκές πέρλες για να σπάζουν τη μαυρίλα, εισέπραξε ένα θερμό χειροκρότημα. Οι θεατές δεν είχαν παρακολουθήσει ένα θεαματικό σόου με υπερμοντέλα και celebrities καλεσμένους. Είχαν δει μια μυσταγωγική τελετή και μια συλλογή που έδινε βαρύτητα όχι στα επικοινωνιακά φληναφήματα αλλά στην ουσία της τέχνης.

© Marc Jacobs

Ο Τζέικομπς είναι μάλλον από τους λίγους σχεδιαστές που δεν κυνηγάει τις πωλήσεις και το χρήμα· για τις βιοποριστικές του ανάγκες έχει τη Heaven, που η «μαμά» LVMH χαρακτήρισε την απόδοσή της για το 2022 «εξαιρετική». Τα σόου του και οι δουλειές του ως Marc Jacobs είναι η ευκαιρία του να αλλάξει τη μόδα κουνώντας την έστω και κατά ένα τσικ. Και αυτό θα το γράψει η ιστορία.