Gucci «1955 Horsebit»: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ιστορική τσάντα που διαφήμισε η Έλενα Γαλίφα
©Instagram/ @gucci
Fashion

Gucci «1955 Horsebit»: Η τσάντα - μύθος του Οίκου που τώρα διαφημίζει η Έλενα Γαλύφα

Ποια είναι η ιστορία της και ποιες άλλες fashion experts την έχουν κρατήσει;

Gucci: Το λανσάρισμα της τσάντας «1955 Horsebit» και η συνεργασία του οίκου με την Έλενα Γαλύφα.

Μια Ελληνίδα fashion blogger συζητήθηκε αυτό τον καιρό στα social όταν μαζί με την Chiara Ferragni επιλέχτηκε από τον διάσημο Ιταλικό Οίκο για το λανσάρισμα μιας μυθικής τσάντας. Η Έλενα Γαλύφα,  φωτογραφήθηκε με την περίφημη it-bag με το όνομα «1955 Horsebit» για τη φετινή καμπάνια της Gucci. Mε την ευκαιρία ξαναθυμόμαστε την ιστορία αυτής τσάντας. 

Gucci «1955 Horsebit»: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ιστορική τσάντα που διαφήμισε η Έλενα Γαλίφα

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι σχεδιαστές αντλούν έμπνευση από το παρελθόν. Η μόδα αναγεννά τάσεις, επαναφέρει παλαιότερα trend και αγαπά τη νοσταλγία του vintage. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η ιστορική τσάντα του οίκου Gucci «1955 Horsebit». Ο Alessandro Michele, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου από το 2015 έως και πριν λίγους μήνες , ήταν αυτός που  επαναλάνσαρε την συγκεκριμένη τσάντα σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή. «Αντλώ έμπνευση από το παρελθόν καθώς πιστεύω ότι οι αναμνήσεις είναι κάτι σύγχρονο, η μνήμη μας εξαρτάται από το παρόν» είχε δηλώσει τότε σε συνέντευξή του. 

Πολλά χρόνια πίσω, το 1953, ο Aldo Gucci βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Νέος και έχοντας μόλις αναλάβει τα ηνία μίας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης. Η θέση του αφεντικού έφτασε σε αυτόν μετά το θάνατο του πατέρα του Guccio, τον ίδιο χρόνο. Ο Aldo ήταν αποφασισμένος και έτοιμος να κάνει την κληρονομιά του πατέρα του ακόμα μεγαλύτερη.  
Το ταξίδι του Aldo στη Νέα Υόρκη αποδείχθηκε καθοριστικό, τόσο για την μελλοντική επιτυχία του οίκου, όσο και για ολόκληρο τον κόσμο της μόδας. Ποιά είναι η αληθινή ιστορία πίσω από το Horsebit; Ας ξεκινήσουμε από την αρχή... 
Ο Aldo, ως γνήσιος Ιταλός που αντιλαμβάνεται την αισθητική γύρω του, παρατήρησε τι φορούσαν οι άνθρωποι σε ένα από τα κέντρα του κόσμου. Τα ανδρικά μοκασίνια εκείνη την εποχή είχαν κατακλήσει τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Για τον Aldo αυτό ήταν αρκετό. Ακολούθησε η έμπνευση. Επέτρεψε στην Ιταλία με μία νέα ιδέα, την οποία σύντομα υλοποίησε. Το αντρικό μοκασίνη του οίκου Gucci ήταν πλέον μέρος της νέας κολεξιόν. Το ιδανικό σχέδιο: ένα δερμάτινο παπούτσι εμπνευσμένο από τον κόσμο της ιππασίας, στον οποίο επρόκειτο βασιστούν σχέδια και προιόντα του οίκου.  


Για τον Aldo, όμως, κάτι έλειπε. Ο ίδιος δεν έβλεπε την ταυτότητα της οικογένειας του μέσα από το συγκεκριμένο κομμάτι. Επόμενη κίνηση; Η διακόσμηση. Στο κλασσικό μοκασίνι που ο Aldo γνώρισε στην Αμερική πρόσθεσε μια Ιταλική πινελιά. Πρόκειται για τη χρυσή αγκράφα ( δύο δακτυλίδια ενωμένα με μία ράβδο) που έγινε αμέσως λογότυπο της φίρμας δίπλα στη χαρακτηριστική πράσινη-κόκκινη-πράσινη λωρίδα. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, η αγκράφα Horsebit (ως όρος αναφέρεται στα χαλινάρια του αλόγου) συνεχίζει να στολίζει παπούτσια και αξεσουάρ του οίκου αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και τον κλασικό χαρακτήρα της. 
Πού οφείλεται, όμως, αυτή η τεράστια επιτυχία ενός τόσο κλασικού παπουτσιού; «Το Horsebit κάνει τη διαφορά» είχε δηλώσει η Ellen Goldstein, καθηγήτρια του New York’s Fashion Institute of Technology και ειδική στο σχεδιασμό αξεσουάρ. 
Πίσω από την ιδέα και το σχεδιασμό της χρυσής αγκράφας βρίσκεται ο Guccio, ο οποίος εργάζονταν στο ξενοδοχείο ‘The Savoy’ στην Αγγλία. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ιπασσία, πιο συγκεκριμένα με τον εξοπλισμό και τα αξεσουάρ από τον κόσμο των ιπποδρόμων. Ερωτεύτηκε την πολυτέλεια, την ποιότητα και το αριστοκρατικό ύφος τους. Αποφάσισε ότι αυτά θα αντιπροσώπευε ο οίκος του. Αυτή θα ήταν η ταυτότητά του. 

Το 2013 ο οίκος Gucci έκανε την πρώτη του απόπειρα να κατοχυρώσει το σύμβολο Horsebit ως εμπορικό σήμα του ίδιου. Μετά από χρόνιες προσπάθειες, το σύμβολο αναγνωρίστηκε ως σήμα κατατεθέν του brand, αποτελώντας μια μεγάλη δικαίωση για τον Gucci. Ο Alessandro Michele, σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου ανάμεσα στα πολλά καινοτόμα που λάνσαρε την επανέφερε στις πασαρέλες με διαφορετικά στυλ, μορφές και χρώματα κάνοντας την για άλλη μια φορά ένα από τα πιο ποθητά φετίχ στην ιστορία του Οίκου.

Σήμερα, η τσάντα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε εμφανίσεις των fashion icon, όπως η Alexa Chung ή η Χenia Adonts. Η «1955 Horsebit» αποτελεί ιδανικό κομμάτι για να ολοκληρώσει ένα street σύνολο. Το κλασικό της στυλ, τα ουδέτερα ή πιο σκούρα χρώματά την καθιστούν εύκολη στο styling. Το μεσαίο μέγεθος συνδυάζεται και με βραδινά look. Οι χρυσές λεπτομέρειές της είναι ιδανικές για layering με κοσμήματα σε χρυσές αποχρώσεις.  

Η τσάντα αποτελεί αγαπημένο γυναικείο αξεσουάρ και όχι άδικα. Είναι κομμάτι-κλειδί και η σωστή επιλογή της μπορεί να αναβαθμίσει τα σύνολά μας. Στην περίπτωση, μάλιστα, που αποφασίσουμε να αγοράσουμε μια «1955 Horsebit» επενδύουμε σε ένα κλασικό κομμάτι, μια ιδανική βάση για τις πιο chic εμφανίσεις. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice