Τρόποι για να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα που διαλέγεις
5 τρόποι για μια πιο βιώσιμη βιομηχανία μόδας το 2024
Η Desigual πειραματίζεται με το μοντέλο made-to-order, ενώ η σειρά Nike X Billie Eilish έχει κατασκευαστεί με βαφές από φύκια
Βιώσιμες τάσεις στη μόδα που αναμένεται να επικρατήσουν το 2024
Η βιωσιμότητα είναι της «μόδας». Συναντάται όμως στη μόδα; Ως επί το πλείστον, η μόδα εξακολουθεί να μην είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Μια πρόσφατη έκθεση της Stand.Earth διαπίστωσε ότι από 14 μεγάλα brands μόνο 4 έχουν προγραμματίσει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το ποσό που απαιτείται για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Τα καλά νέα είναι ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον στην εν λόγω βιομηχανία. Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη νέα νομοθεσία για τον οικολογικό σχεδιασμό, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την απαγόρευση της καταστροφής μη πωληθέντων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων και απαιτήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της κυκλικότητας των προϊόντων. Εν τω μεταξύ, αξιόλογες καινοτομίες, όπως φιλικές προς το περιβάλλον βαφές ή νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης, φαίνεται να συμβάλουν στην παροχή ορισμένων από τις απαιτούμενες λύσεις. Αναλυτικότερα:
Πέντε τάσεις βιωσιμότητας που αναμένεται να εδραιωθούν το 2024
Νέα νομοθεσία για μια πιο βιώσιμη μόδα
Οι αγωνιστές μιλούσαν για την ανάγκη θέσπισης νομοθεσίας εδώ και χρόνια, και τώρα (επιτέλους!) έγιναν σημαντικά βήματα. Η ΕΕ ενέκρινε νέα νομοθεσία για τον οικολογικό σχεδιασμό, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει επίσημα στις αρχές του 2024. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, θα υπάρξει απαγόρευση της καταστροφής των μη πωληθέντων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων, απαιτήσεις γύρω από την ανθεκτικότητα, την επαναχρησιμοποίηση και την επισκευασιμότητα των προϊόντων, καθώς και η εισαγωγή ψηφιακών διαβατηρίων προϊόντων που θα συμβάλλουν στην προσφορά μεγαλύτερης διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.
Η μόδα κατά παραγγελία (fashion on demand) θα αυξηθεί
Η υπερπαραγωγή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη βιομηχανία της μόδας, καθώς εκτιμάται ότι το 10 έως 45% όλων των ρούχων δεν έχουν φτάσει ποτέ έως την πώληση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επί του παρόντος το μοντέλο βασίζεται σε λιανοπωλητές που προβλέπουν τι θα αγοράσουν οι πελάτες. Και εδώ έρχεται η κατασκευή κατά παραγγελία να αλλάξει τα δεδομένα. Μάρκες όπως η Weekday και η Desigual έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με το μοντέλο made-to-order, ενώ η Unspun -η οποία συνεργάστηκε με την Eckhaus Latta για την ανοιξιάτικη συλλογή 2024- παρέχει τεχνολογία 3D που μπορεί να κατασκευάσει ρούχα κατά παραγγελία, απευθείας από το νήμα.
Οι βαφές γίνονται πιο φιλικές προς το περιβάλλον
Επί του παρόντος, η βαφή είναι μια εξαιρετικά ρυπογόνος διαδικασία - με τα ποτάμια σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Κίνα να έχουν αλλάξει τελείως το χρώμα τους από την απόρριψη χημικών ουσιών. Ευτυχώς, υπάρχει ένα νέο κύμα καινοτομιών, όπως το Colorifix (βακτηριακές βαφές που χρησιμοποιούνται από την Pangaia)- το Living Ink (βαφές με βάση τα φύκια, που χρησιμοποιήθηκαν σε μια πρόσφατη συνεργασία Nike x Billie Eilish)- και το Air-Ink (που μετατρέπει τη ρύπανση σε βαφές).
Τα φύκια είναι το It fashion υλικό
Ενώ τα δέρματα με βάση τα μανιτάρια συζητιούνται εδώ και καιρό, τα φύκια παρέμειναν σχετικά κάτω από το ραντάρ - μέχρι τώρα. Η Stella McCartney παρουσίασε στην πασαρέλα για την άνοιξη 2024 ένα νέο νήμα με βάση τα φύκια, το Kelsun, ενώ μάρκες όπως η Another Tomorrow συνεργάστηκαν με τη SeaCell, η οποία δημιουργεί ύφασμα από την υπεύθυνη συγκομιδή φυκιών από τα φιόρδ της Ισλανδίας.
Η νέα τεχνολογία μπορεί να ανακυκλώσει τα μικτά υφάσματα
Η ανακύκλωση παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, καθώς λιγότερο από το 1% των χρησιμοποιημένων ενδυμάτων μετατρέπεται σήμερα σε νέα ρούχα. Ένα εμπόδιο ήταν η δυσκολία διαχωρισμού των αναμεμειγμένων υλικών - και εδώ έρχεται η Circ. Η καινοτόμα αυτή τεχνολογία διασπά τα πολύ βαμβακερά υλικά σε ίνες πολυεστέρα και lyocell (μια ημισυνθετική ίνα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή υφασμάτων για ρούχα και άλλους σκοπούς) που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για νέα ενδύματα. Τον Οκτώβριο, η Mara Hoffman ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που παρουσίασε ένα φόρεμα με την τεχνολογία του Circ.