Αντίο φακοί επαφής! Τα γυαλιά οράσεως είναι το πιο hot αξεσουάρ της σεζόν

Συνταγογραφούμενα ή ψεύτικα, θα φορεθούν πολύ

Bayonetta glasses: Η Gen Z επαναφέρει τα «nerdy» γυαλιά οράσεως, ενθουσιάζοντας την μόδα με την sexy «office-siren» αισθητική τους

Όποιος φοράει γυαλιά γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να βρεί τον κατάλληλο σκελετό. Για πολλούς, όπως για παράδειγμα το αείμνηστο style icon Iris Apfel, τα γυαλιά oράσεως αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους. Και φυσικά, τα στιλ και τα σχήματα των γυαλιών δεν απέχουν από τους ιδιότροπους κύκλους που κάνει η μόδα. Έχουμε δει αρκετά trends στους σκελετούς γυαλιών να έρχονται και να φεύγουν κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, από τα κομψά cat-eyes των 50s μέχρι και τα «χιπστεράδικα» wayfarers του 2010.

Οι τάσεις στα γυαλιά οράσεως το 2024

Για αρκετό καιρό παρ’ όλα αυτά, κανένα στιλ δεν φαινόταν να βασιλεύει και η χρήση των φακών επαφής άρχισε να γίνεται μια safe επιλογή. Τελευταία, ωστόσο, φαίνεται να εισερχόμαστε σε ένα νέο «στιλιστικό κύμα», με την εμφάνιση της «corprate chic» και «office siren» αισθητικής με τα μικρά γυαλιά οράσεως, με το παραλληλόγραμμο σχήμα να κυριεύουν τις πασαρέλες, το street style και τα social media.

Για όσους τυχαίνει να παρακολουθούν τα τελευταία fashion trends του TikTok, τα συγκεκριμένα γυαλιά είναι γνωστά ως «Bayonetta glasses». Το όνομά τους προέρχεται από την ομώνυμη πολεμίστρια του cult ιαπωνικού video game, η οποία φοράει τα ιδίου τύπου γυαλιά και ένα sexy δερμάτινο bodysuit καθώς σκοτώνει τους εχθρούς της.

Για τους dedicated fashionistas όμως, είναι τα iconic γυαλιά που φόρεσε η Gisele Bündchen στην ταινία «Ο διάβολος φοράει Prada».

Η Kate Moss στην καμπάνια του Calvin Klein Eyewear το 1997.

Και η Megan Fox στο peak της καριέρας στα 00ς.

Λίγο αργότερα και για άγνωστους λόγους, τα μίνι ορθογώνια γυαλιά «αμαυρώθηκαν» με την καθόλου κολακευτική φήμη του «geek», του «φυτού» ή σε κάτι που θα φορούσε μόνο μια συντηρητική βιβλιοθηκάριος. Με λίγα λόγια, αν τα φορούσες στο σχολείο, το πιο πιθανό ήταν να έτρωγες bullying. Σήμερα,ωστόσο, χάρη στη gen Z γενιά, τα ίδια γυαλιά που τόσο αντιπαθήσαμε, έχουν ανακτηθεί στο απόλυτο αξεσουάρ της σεζόν, με το hashtag #bayonettaglasses να συγκεντρώνει πάνω από 50 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Και το επακόλουθο όπως πάντα είναι όλα τα It-girls όπως η Emma Chamberlain, η Julia Fox, η Doja Cat και η Bella Hadid να έχουν τουλάχιστον ένα ζευγάρι στην κατοχή τους.

Τα γυαλιά Βayonetta ήταν έντονα δημοφιλή και στις πασαρέλες, με την Miu Miu (η οποία βρίσκεται στη λίστα με τα πιο hot brand του 23-24) να φοράει στα μοντέλα της τα συγκεκριμένα γυαλιά, ως ένα κομμάτι-κλειδί που ολοκλήρωνε τα σέξι-σοφιστικέ looks της A/W 23 αλλά και της S/S24 συλλογής της.

Το σουηδικό brand Hodakova πρότεινε επίσης τα αυστηρά, λεπτεπίλεπτα γυαλιά οράσεως για τις Spring/Summer εμφανίσεις του 2024.

Hodakova
© Hodakova

Ακόμα, μια από τις πιο περιζήτητες (και ακόμα sold out) συνεργασίες για φέτος, ήταν αυτή με την εταιρεία γυαλιών Gentle Monster και του γαλλικού οίκου κοσμημάτων D’heygere.

Οπότε, όπως καταλάβατε, για το προσεχές διάστημα, τον συγκεκριμένο σκελετό θα τον δούμε πολύ, ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν μυωπία. Αν επιθυμείτε και εσείς να δώσετε μια πιο «bossy» θηλυκότητα στο στιλ σας, αφήνοντας τις παλιακές αντιλήψεις που έχουν να κάνουν με τα γυαλιά οράσεως, ρίξτε μια μάτια στους πιο hot «bayonetta» σκελετούς αυτή τη στιγμή:

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice