Πέντε ντοκιμαντέρ στο YouTube, για τους θρύλους της μόδας
© EPA PHOTO SIPA LORENVU EPA/LORENVU FRANCE OUT
Fashion

Πέντε ντοκιμαντέρ στο YouTube για τους θρύλους της μόδας

Στιγμές μέσα από backstage πλάνα, ηχογραφήσεις, πασαρέλες and more

Τα πρόσωπα που άλλαξαν τον κόσμο της μόδας συστήνονται ξανά στην οθόνη μας

Πώς έμοιαζε μια απλή μέρα του Karl Lagerfeld και γιατί το Λονδίνο των 80s επηρέασε τόσο έντονα τους σχεδιαστές; Ποιες ήταν οι στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του John Galliano; Τι συμβαίνει τελικά στα backstage των λαμπερών fashion shows και πώς σκοτώθηκε ο σπουδαίος Ιταλός σχεδιαστής, Gianni Versace; Ο κόσμος της μόδας είναι εκκεντρικός, είναι δημιουργικός, είναι ο καθρέφτης όλων όσων συμβαίνουν, και χάρη στην ψηφιακή εποχή μπορούμε να τον ανακαλύψουμε περισσότερο. Ώρα για fashion marathon με πέντε ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις. Πλάνα αρχείου, συζητήσεις και δηλώσεις που ακούγονται για πρώτη φορά, στιγμές μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Πολύχρωμα και ασπρόμαυρα pixels μάς μεταφέρουν στις χρυσές εποχές περασμένων δεκαετιών.

Karl Lagerfeld, Leigh Bowery, Grace Coddington, John Galliano, Maurizio Gucci: Τα ντοκιμαντέρ για τη ζωή τους

Lagerfeld Confidential, σε σκηνοθεσία Rodolphe Marconi

Γεννήθηκε στο Αμβούργο, παιδί εύπορης οικογένειας με έφεση στις ξένες γλώσσες και σπουδές στη ζωγραφική και την ιστορία. Ο Karl Lagerfeld ήταν ένας τιτάνας της μόδας, ένα μυστήριο πρόσωπο που σπάνια αντίκριζες δίχως τα μεγάλα ακριβά μαύρα γυαλιά. Έχει εργαστεί για σπουδαίους οίκους, όμως το όνομά του συνδέθηκε απόλυτα με τον οίκο Channel. Ένας απόμακρος άνδρας, ο οποίος μοιραζόταν επιλεκτικά τις σκέψεις και συναισθήματα του. Το ντοκιμαντέρ «Lagerfeld Confidential» είναι ίσως ό,τι πιο κοντινό στην καθημερινότητα του σπουδαίου αυτού σχεδιαστή. Soundtrack οι τέσσερις εποχές του Βιβάλντι, πρώτο πλάνο ένα σπίτι γεμάτο βιβλία, κοσμήματα και συρτάρια που ξεχειλίζουν από κολαρισμένους λευκούς γιακάδες. Μια ταινία αποκαλύπτει πιο προσωπικές πτυχές του Karl Lagerfeld, φωτίζοντας την παιδική του ηλικία, την πορεία του στον χώρο της μόδας, τις ανασφάλειές του, μια προσπάθεια για ένα πιο ολοκληρωμένο πορτρέτο αυτής της ιδιοφυΐας.

Lagerfeld Confidentiel (Film de 2006)

The Legend of Leigh Bowery, σε σκηνοθεσία Charles Atlas

Σχεδιαστής μόδας, περφόμερ, εκκεντρικός και εντυπωσιακά δημιουργικός. Ένα σύμβολο της Αβάν-Γκαρντ, μια art αλλά ταυτόχρονα anti-art περσόνα, ένα πλάσμα που εκφραζόταν με τον δικό του φαντασμαγορικό τρόπο μέσα από την τέχνη. Ο Leigh Bowery σχεδίαζε μάσκες και ρούχα τα οποία αλλοιώναν την ανθρώπινη σιλουέτα, πλάθοντας νέες απόκοσμες φιγούρες. Ήθελε να εξερευνήσει το σώμα, την σεξουαλικότητα, το φύλο, υπήρξε πρόδρομος του gender-bending. Το ντοκιμαντέρ «The Legend of Leigh Bowery» αποτελείται από συνεντεύξεις φίλων, συνεργατών και καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τον Leigh Bowery, ταξιδεύοντάς μας παράλληλα στο Λονδίνο του 1980, στο κλαμπ Taboo. Το μέρος της underground σκηνής που ήταν συνυφασμένο με τον Leigh Bowery, με το άτομο που διοργάνωνε τα πάρτι και τις παραστάσεις που συζητούσε ο κόσμος της μόδας για καιρό. 

The Legend of Leigh Bowery 2002

Cat Walk, σε σκηνοθεσία Robert Leacock

Η Grace Coddington, η επί χρόνια δημιουργική διευθύντρια του αμερικανικού περιοδικού Vogue, την χαρακτήρισε ως «την πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο». Άνηκε στην γενιά των Supermodels, βίωσε το heroin-chic, και πρωταγωνίστησε σε μεγαλοπρεπή fashion-shows. Το νεαρό μοντέλο Christy Turlington μας βάζει στα παρασκήνια της μόδας, μέσα από το ντοκιμαντέρ «Cat Walk». Ασπρόμαυρα πλάνα για τις δηλώσεις και μια οθόνη που ξαφνικά παίρνει χρώμα μόλις τα καλίγραμμα κορμιά ξεκινούν να διασχίζουν την πασαρέλα. Συζητήσεις ανάμεσα σε μοντέλα και σχεδιαστές, πλάνα από Παρίσι, Μιλάνο και Νέα Υόρκη, πρόβες ξανά και ξανά για το τέλειο αποτέλεσμα. Μια ταινία σαν ημερολόγιο, με την Christy Turlington να μας ξεναγεί στον κόσμο της μόδας.

Cat Walk pt1

Masters of Style: John Galliano, σε σκηνοθεσία Madeline Czigler

Αποφοίτησε από το τμήμα σχεδίου μόδας του Central Saint Martins, υπήρξε βασικός σχεδιαστής του οίκου Givanchy και έβαλε τα λεοπάρ μοτίβα στον κόσμο της μόδας. Ο John Galliano των 90s ήταν ο σχεδιαστής μόδας που λάτρευα οι παπαράτσι και τα περιοδικά, ο γοητευτικός νέος με τα μακριά μαλλιά, το λεπτό μουστάκι και το τέλειο μαυρισμένο σώμα. Ανά διαστήματα οι δηλώσεις του έχουν διχάζει, όπως πίσω στο 2010 που υπό την επήρεια αλκοόλ καταγράφηκε να βρίζει έβριζε μια ομάδα Ιταλίδων στο Παρίσι με αντισημιτικές συκοφαντίες. Παραμένει ωστόσο ένας από τους σχεδιαστές με εντυπωσιακά μεγάλη επιρροή, κυρίως στην βρετανική κουλτούρα, ένας master του στιλ. Στο ντοκιμαντέρ John Galliano Saga, βλέπουμε συνεργάτες και φίλους να περιγράφουν τον ταλαντούχο δημιουργό, ανατρέχουμε σε συνεντεύξεις που είχε δώσει στο παρελθόν και χαζεύουμε τις εντυπωσιακές επιδείξεις. 

Saga John Galliano Part 1

The Gucci's: The Last Fashion Victim, σε σκηνοθεσία Andrew Webb

Ένα έγκλημα που συγκλόνισε την Ιταλία, αναστάτωσε τον κόσμο της μόδας και έφερε στο φως την σκοτεινή πλευρά της υψηλής κοινωνίας. Ο Maurizio Gucci διηύθυνε τον οίκο Gucci, βρέθηκε μπλεγμένος σε οικονομικά σκάνδαλα και ο πατέρας του δεν αποδέχθηκε ποτέ τη σύντροφό του, Patrizia Reggiani, η οποία σε δηλώσεις της στον ιταλικό τύπο είχε πει κάνει σαφή την άποψή της για τη δουλειά: «Δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου και δεν σκοπεύω να ξεκινήσω τώρα». Υποστήριζε πως ήταν ένα πολύ ευτυχισμένο ζευγάρι με τον Maurizio, πως μαζί της ένιωθε πραγματικά ελεύθερος. Τελικά, το 1995 ο Maurizio Gucci δολοφονείται από άτομο που είχε στείλει η Patrizia, η οποία και κατέληξε στη φυλακή. Το ντοκιμαντέρ The Gucci's: The Last Fashion Victim εστιάζει στην δίκη της γυναίκας του Maurizio Gucci, στις τεταμένες και περίπλοκες σχέσεις της οικογένειας, συνδυάζοντας την αίσθηση μυστηρίου με την μόδα. 

The Gucci's: The Last Fashion Victim (Crime Documentary) -

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice