6 συμβουλές για να φτιάξεις ένα αξιοπρεπές βιογραφικό

Προσπάθησε να είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος πριν την αναζήτηση εργασίας

1. Nα είσαι σύντομος

Συνήθως ένα βιογραφικό δεν πρέπει να ξεπερνάει τις δύο σελίδες Α4 καθώς οι εργοδότες αφιερώνουν περίπου οχτώ δευτερόλεπτα του χρόνου τους διαβάζοντάς το και ο μόνος σίγουρος τρόπος να καταλήξεις στον κάδο απορριμάτων είναι να τους έχεις στείλει την ιστορία της ζωής σου. Σιγουρέψου πως είναι περιεκτικό και φύλαξε τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη συνέντευξη.

2. Διαμόρφωσέ το

Όλοι το έχουμε κάνει, επομένως μην αισθάνεσαι άσχημα, αλλά το να δίνεις φωτοτυπίες του ίδιου βιογραφικού σε όλους τους πιθανούς εργοδότες σου δεν είναι η πιο σοφή κίνηση! Προσπάθησε να το αλλάξεις και να το διαμορφώσεις ανάλογα με τη θέση εργασίας που θέλεις να αποκτήσεις. Κάνε την ανάλογη έρευνα για την εταιρεία που θα ήθελες να σε προσλάβει και παρουσίασε τις ικανότητές σου με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να τους αποσπάσεις την προσοχή.

3. Γράψε μία προσωπική δήλωση

Σύντομη όμως! Μην περιμένεις πως το μελλοντικό σου αφεντικό γνωρίζει ήδη για ποιο λόγο είσαι το πιο κατάλληλο άτομο για τη δουλειά. Επομένως, πριν τη λίστα με τις προηγούμενες εργασίες σου, σύνταξε μία προσωπική δήλωση μερικών προτάσεων όπου εξηγείς γιατί θα τους συνέφερε να σου δώσουν μία ευκαιρία. Προσοχή! Η προσωπική δήλωση δεν αντικαθιστά το cover letter το οποίο είναι πολύ πιο λεπτομερές και θα πρέπει να τσεκάρεις αν η εταιρεία ζητάει να το στείλεις μαζί με το βιογραφικό  σου.

4. Μην αφήνεις χρονικά κενά

Eίναι φυσικό στις μέρες μας να υπάρχουν μεγάλα χρονικά κενά ανάμεσα στις εργασίες, όμως αν κάτι τέτοιο είναι εμφανές στο βιογραφικό σου τότε θα βρεθείς αυτομάτως σε μειονεκτική θέση. Προσπάθησε να δώσεις μία θετική χροιά στην κατάσταση αναφέροντας ότι έκανες κάποια σεμινάρια, εθελοντική εργασία, βοήθησες σε κάποια οικογενειακή επιχείρηση και όλο αυτό σε βοήθησε να αναπτύξεις τις ικανότητές σου στην ομαδική εργασία και το management.

5. Φρόντισε να είναι εμφανίσιμο

Ζούμε σε μία εποχή που η εικόνα είναι το πιο διαδεδομένο μέσο επικοινωνίας και προφανώς το ίδιο ισχύει για εσένα και το βιογραφικό σου. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο να σιγουρευτείς πως το έγγραφο που θα σε αντιπροσωπεύσει στην πάλη για τη θέση είναι αισθητικά άρτιο. Μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου graphic designer ή να πάρεις ιδέες από το διαδίκτυο.

6. Οι αριθμοί είναι σημαντικοί

Η υποστήριξη των επιτευγμάτων σου με τους αντίστοιχους αριθμούς κάνει τη διαδικασία της προώθησης του εαυτού σου πολύ πιο εύκολη. Μη γράψεις απλώς ότι στην προηγούμενη δουλειά σου βοήθησες στην αύξηση των πωλήσεων, αλλά ανάφερε πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20%.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice