Μάθε το μωρό σου στο (web) radio

Η γονεϊκότητα σαρώνει το διαδίκτυο

Απόγευμα καθημερινής, 17:30

Το μικρό σας έχει ξυπνήσει ροδαλό κι ορεξάτο από το μεσημεριανό του ύπνο, εσείς νομίζετε ότι έχετε βγάλει το πρόγραμμα δύο ημερών αλλά για εκείνο μια λαμπρή –υπόλοιπη– μέρα μόλις ξεκινά! Να το στήσετε στην τηλεόραση είναι εκτός συζήτησης, να παίξετε μαζί ξέρετε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να «καβαλήσει» τη μία ώρα, στην καλύτερη. Αυτό που χρειάζεστε κι οι δύο –ειδικά αν έχετε ήδη κάνει μια χορταστική πρωινή βόλτα– είναι λίγη συντροφιά, μια καλή παρέα, έναν τρίτο «παίχτη» που με την παρουσία του θα γεμίσει το σπίτι χαρά. Εμφανίζεται ένα συννεφάκι πάνω από το κεφάλι σας και μέσα του αναγράφεται: «Αν θες να τη βγάλετε καθαρή άνοιξε το web radio».

Πριν από μερικούς μήνες έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο το πρώτο ιντερνετικό ραδιόφωνο για παιδιά (και γονείς), ifeelkid.gr. Η διαδικασία απλή: ανοίγεις το smartphone, το tablet, το laptop, τον υπολογιστή ή τη smart tv και πέφτεις πάνω στο επικό «Πτήση 201 για Βουδαπέστη, 200 μπλε φωτάκια κι ένα πορτοκαλί και τα 201 με φέρνουνε σε σένα που με περιμένεις πίσω από το γυαλί». Και κάπως έτσι βρίσκεσαι να χορεύεις ξέφρενα στο σαλόνι. Παρατηρείς το μωρό να μαγεύεται με την εξωπραγματική φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου – κι είσαι σίγουρη ότι κάτι θα αφήνουν μέσα του κι οι στίχοι της Μαριανίνας Κριεζή. Μετά ακολουθεί μια συνέντευξη με τη Sadahzinia –μαμά, μουσικός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων– να μιλάει για την ευεργετική σημασία των λαθών στη ζωή των παιδιών ή την Όλια Λαζαρίδου να εξυμνεί την εμμονή της πίστης στην αγάπη.

Ύστερα, μαθαίνεις ότι μερικοί παραγωγοί που μπορείς να ακούσεις στο πλούσιο πρόγραμμα του ifeelkid.gr είναι η Νόνη Δούνια (μιλάει με ειδικούς για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών), η Χριστίνα Αλεξανιάν (κάνει focus στο χώρο του θεάτρου), η Ναταλία Δραγούμη (θέμα της οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών), η πολύ αγαπημένη blogger Άσπα Τσαμαδή (Aspa Online) και πολλοί άλλοι.

Όσοι πρωταγωνιστούν στο έργο «Είμαστε Νέοι Γονείς κι Είμαστε Καλά» απολαμβάνουν στο έπακρο τη μεγάλη έκρηξη που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι έχει να κάνει σχέση με τη γονεϊκότητα.

n

Εκτός από το free press γονιών και παιδιών, το Talk, υπάρχουν τα site για γονείς τα οποία πολλαπλασιάζονται αδιάκοπα (π.χ mikroimegaloi.gr), όπως και τα μαμαδosite-blog (π.χ. notjustmoms.blogspot) με διαφορετικά αντικείμενα το καθένα (όπως την πρωορότητα στις αναίτιες καισαρικές, οι οποίες μάλιστα έγιναν και το θέμα πρόσφατων «Πρωταγωνιστών» του Σταύρου Θεοδωράκη). Και βέβαια, υπάρχουν θέατρα και χώροι από άκρη σε άκρη της πόλης που σέρνουν το γαϊτανάκι των εκδηλώσεων αποκλειστικά για παιδιά – ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και γνωρίζουν μεγάλες πιένες.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αλλά και μετά από αυτή οι σημερινές γυναίκες παρακολουθούν φανατικά όλα τα παραπάνω. Άλλωστε, για τη νέα κυβερνομαμά ο παιδίατρος, η μαμά της κι η πεθερά έχουν σταματήσει τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία να είναι οι αποκλειστικοί γκουρού της. Τώρα μπορεί να έχει όποιον ειδικό θέλει μέσα από την οθόνη της και να ανταλλάσσει γνώμες κι εμπειρίες με άλλες…συνάδελφους στα forums.

Οπότε, ένα web radio με «μενού» που περιλαμβάνει από συνεντεύξεις με ανθρώπους που ασχολούνται με τα παιδιά –καλλιτέχνες, παιδαγωγοί, αθλητές– μέχρι γνωριμία με τις ξένες γλώσσες, διαπαιδαγώγηση, ψυχολογία, διατροφή, τέχνες, ζωντανά μαθήματα μουσικής, extreme sports και πολύχρωμη μουσική μπορεί να ενημερώνει, να χαλαρώνει και να διασκεδάζει εξίσου γονείς και παιδιά. Όπως δήλωσε και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο εμπνευστής του σταθμού Κωνσταντίνος Ρομπόρας: «Η ιδέα ξεκίνησε από την επιθυμία ενός γονιού να προσφέρει στα παιδιά του τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία του ραδιοφώνου».

Με δύο λόγια: ιδανικός συνδυασμός ενός μαγικού και παραδοσιακού μέσου (ραδιόφωνο) με την αδιαμφισβήτητη παντοκρατορία του διαδικτύου – εκεί όπου μάλλον βρίσκεται και το μέλλον των media. Για τα σημερινά παιδιά τα οποία εισέρχονται σε αυτή την παντοκρατορία, συχνά γεμάτη κακοτοπιές και νάρκες, ήδη από το νηπιαγωγείο, το ζητούμενο για μια όσο το δυνατόν δημιουργικότερη χρήση του internet είναι κομβικό.

image

Καλή ακρόαση σε όλη τη φαμίλια!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice