Η ηθοποιός Ellen Pompeo ανέβασε σχετικό post στο Instagram
Αυτο-καραντίνα: Πώς θα διατηρήσεις την ψυχική υγεία σου
Για να μην καταλήξεις με νεύρα και κακή διάθεση
Τρόποι να αποφύγεις της αρνητικές συνέπειες της αυτο-καραντίνας στην ψυχολογία και τη διάθεση σου
Το να μείνουμε στο σπίτι μας είναι η ξεκάθαρα σωστή επιλογή αυτές τις μέρες, όχι μόνο για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους γύρω μας. Ωστόσο, η αυτο-καραντίνα μπορεί να έχει αρκετά αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας, αφού μάς βγάζει σε μεγάλο βαθμό εκτός των κανονικών μας ρυθμών και αλλάζει τη ρουτίνα μας. Προφανώς, αυτό δεν το θέλουμε.
Πώς θα διατηρήσουμε την ψυχική υγεία μας, ενώ μένουμε στο σπίτι;
1. Δημιούργησε τον χώρο εργασίας σου
Αν αυτές τις μέρες δουλεύεις από το σπίτι, επίλεξε ένα σημείο/χώρο όπου θα εργάζεσαι. Εκεί δεν πρέπει υπάρχουν περισπασμοί, που δεν θα συναντούσες στο κανονικό σου γραφείο, οπότε φρόντισε να ενημερώσεις τους όποιους συγκατοίκους σου ότι όσο βρίσκεσαι εκεί δεν πρέπει να σε ενοχλούν.
2. Μην αλλάξεις το πρόγραμμα ύπνου σου
Με τόσο χρόνο ελεύθερο, είναι εύκολο να κοιμηθείς περισσότερες ώρες και φορές από το κανονικό, αλλά και να μείνεις ξύπνιος υπερβολικά πολλές ώρες. Θα καταφέρεις μόνο να «ταράξεις» τον οργανισμό σου και να αισθάνεσαι περισσότερο κουρασμένος. Βάλε, λοιπόν, ξυπνητήρι ακόμα κι αν δεν έχεις κάτι να κάνεις το πρωί.
3. Προγραμμάτισε την επόμενη μέρα
Δεν χρειάζεται να έχεις σημαντικά πράγματα να κάνεις. Όρισε πότε θα μαγειρέψεις, πότε θα πλύνεις τα πιάτα, ακόμα και τι ταινία θα δεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις να ξοδέψεις τη μέρα σου στον καναπέ, κοιτώντας το ταβάνι, και θα σου δώσει μία αίσθηση ελέγχου.
4. Ακολούθησε την συνηθισμένη πρωινή ρουτίνα σου
Όλα αυτά που γενικά βαριέσαι, τώρα θα αρχίσουν να σου λείπουν. Μπορεί να μην πηγαίνεις το πρωί στο γραφείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις το πρωινό σου ντους, να φορέσεις κάτι άλλο πέρα από φόρμες, ακόμα και να βαφτείς.
5. Παράγγειλε ό,τι χρειάζεσαι
Αν φοβάσαι να πας στο σούπερ μάρκετ, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι. Αρκετά από αυτά έχουν εφαρμογές που επιτρέπουν να κάνεις διαδικτυακά τα ψώνια σου, ώστε να έχεις όχι μόνο ό,τι θα χρειαστείς, αλλά και ό,τι θα σε κάνει να αισθανθείς πιο χαρούμενος, όπως μία σοκολάτα.
6. Φρόντισε να σε δει ο ήλιος
Ο ήλιος είναι μία από τις βασικές πηγές της βιταμίνης D. Πρόκειται για μία βιταμίνη, της οποίας η έλλειψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση κατάθλιψης. Οπότε άνοιξε τις κουρτίνες σου, βγες στο μπαλκόνι σου, στην ταράτσα ή στον κήπο σου και άσε τον ήλιο να σε «λούσει».
7. Μην χάσεις την επικοινωνία με τον έξω κόσμο
Μπορεί να είσαι μόνος στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις γενικά μόνος. Μίλα στο τηλέφωνο, αντάλλαξε μηνύματα και κάνε βιντεοκλήσεις με όλους τους ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες βρίσκεστε και τα λέτε από κοντά.
8. Απόκτησε μία νέα δεξιότητα
Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως να μάθεις μία νέα συνταγή ή να ξεκινήσεις τη ζωγραφική, ή κάτι πιο περίπλοκο, όπως η εκμάθηση μίας νέα γλώσσας, ακόμα και γλώσσας προγραμματισμού. Αυτό που έχει σημασία είναι να αισθανθείς ότι ξοδεύεις παραγωγικά τον χρόνο σου και αυτό το διάστημα δεν πάει πεταμένο.
9. Γυμνάσου
Ναι, τα γυμναστήρια έκλεισαν και εσύ δεν βγαίνεις από το σπίτι, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Κάνε το YouTube τον νέο personal trainer σου και βάλε τη γυμναστική έστω και για μισή ώρα στην ημέρα σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό καθισιό αυξάνει τις πιθανότητες καρδιοαγγειακών νοσημάτων, ενώ ακόμα και η ήπια γυμναστική μπορεί να περιορίσει τους σκελετικούς πόνους, να αυξήσει την αντοχή μας και να μειώσει το άγχος.