Πέτρος Πετροζέλης

Για τους φίλους PTRSdesign CO.

Συγκινηθήκαμε όταν στα t-shirts της συλλογής του Idols of Our Generation είδαμε το SOUL να αποτελεί έμπνευση μαζί με το «Interview» ή το «Dazed and Confused». Ποιος είναι αυτός ο καλός άνθρωπος; Από πού έρχεται; Τι κάνει; Ώρα για συνέντευξη!

n

Σπουδάζεις αρχιτεκτονική στην Αγγλία, έχεις ένα ενδιαφέρον blog, το Hommie, για τη διακόσμηση, την αρχιτεκτονική και το design, και πλέον δημιούργησες την προσωπική σου εταιρία PTRSdesign CO., που ασχολείται κατά κάποιο τρόπο με τη μόδα και το graphic design. Υπάρχει κάποιος αρχιτέκτονας-σχεδιαστής-καλλιτέχνης από το παρελθόν ή από το παρόν που θαυμάζεις και από τον οποίο εμπνέεσαι; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος που να θαυμάζω και να εμπνέομαι. Η έμπνευση είναι απρόβλεπτη και τη βρίσκεις σε μέρη που ούτε εσύ ο ίδιος δεν το περιμένεις. Ένα σκίτσο, μια φωτογραφία, μια κάτοψη, μια καρέκλα, ένα σύννεφο, το χαμόγελο ενός περαστικού, ένα περιοδικό.

n

Το Idols of Our Generation είναι η πρώτη συλλογή της PTRSdesign CO., στην οποία παρελαύνουν η Rihanna, η Lana Del Rey, η Beth Ditto, η Adele και ο Thom Yorke, τουλάχιστον προς το παρόν. Αν με ρωτούσες να σου πω ένα από τα μουσικά είδωλα της γενιάς μας, θα έβαζα σίγουρα την Amy Winehouse, μη σου πω και τους Rolling Stones, που συνεχίζουν ακάθεκτοι. Πώς επέλεξες τα συγκεκριμένα είδωλα και γιατί είναι μόνο από τη μουσική βιομηχανία; Αναμένεται συνέχεια; Στην αρχαιότητα είδωλα ήταν θρησκευτικά αγάλματα θεοτήτων που αντιμετωπίζονταν με δέος. Στη σημερινή εποχή έχουν ειδωλοποιηθεί άλλα πράγματα και έννοιες, ένα εκ των οποίων είναι και οι celebrities. Η πρώτη συλλογή της PTRSdesign CO. είναι αφιερωμένη στα μουσικά είδωλα των 00s. Η επιλογή αυτών των πέντε καλλιτεχνών έγινε με καθαρά προσωπικά κριτήρια, είναι τραγουδιστές που έχω παρακολουθήσει και έχω ακούσει και κάποια στιγμή στη ζωή μου, ώς κάποιο σημείο, έχουν επηρεάσει και εμένα. Εννοείται πως υπάρχουν εκατοντάδες είδωλα και πως πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα με ρωτήσει γιατί δεν έκανα και τον τάδε ή την τάδε celebrity. Η Amy Winehouse είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στα μουσικά μου ερεθίσματα, αλλά ο άδικος χαμός της την τοποθέτησε, στο μυαλό μου, στην κατηγορία με τα αθάνατα αγαπημένα είδωλα του 27Club. Όσο για τους Rolling Stones, θεωρώ ότι ανήκουν στην προηγούμενη δεκαετία «celebrities επιρροής» και ήθελα να δώσω «τόπο στα νιάτα». Στο σπίτι πάντως έχω άπειρα προσχέδια και σχέδια (έχω και Rolling Stones μάλιστα), τα οποία περιμένουν να πάρουν τη θέση τους σε κάποια Idols of Our Generation συλλογή. Θα δούμε.

n

Το όλο design concept της συλλογής είναι εξαιρετικό. Αληθινά εξώφυλλα περιοδικών, σχεδιασμένα με μοναδική λεπτομέρεια από σένα στο χέρι με μαύρο πενάκι και τυπωμένα πάνω σε all time classic λευκά t-shirt. Γιατί είναι σικ η διαχρονική απλότητα του ασπρόμαυρου; Τα t-shirts ήταν για μένα ένα πρωτόγνωρο υλικό και ένα υλικό-καμβάς-πρόκληση να εξερευνήσω. Κάποια αρχικά πρωτότυπα t-shirts μου είναι ζωγραφισμένα στο χέρι απευθείας πάνω στο ύφασμα. Σχεδιάζω πάντα με γνώμονα το τι θα φορούσα εγώ και οι φίλοι μου. Τα λευκά t-shirts είναι η αδυναμία μου και το ασπρόμαυρο σχέδιο η σφραγίδα μου. Το λευκό είναι το χρώμα της αγνότητας και της τελειότητας, συμβολίζει τα καινούργια ξεκινήματα, την πληρότητα και την ολοκλήρωση. Το μαύρο είναι ισχυρό, τολμηρό και προσφέρει μια δραματική παρουσία: κομψή, επιβλητική και μυστηριώδης. Ο ισορροπημένος συνδυασμός τους προσφέρει την απόλυτη εναρμόνιση, ενώ το χρώμα περισσεύει.

n

Τα εξώφυλλα των περιοδικών «Rolling Stone», «Interview», «Love», «Dazed and Confused» και το δικό μας SOUL αποτέλεσαν τον καμβά των «Ειδώλων» σου. Ωραίες επιλογές, να σημειώσω. Δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο καλαίσθητο design αλλά και μια «εναλλακτική» -όσο το δυνατόν - ανάγνωση της εποχής μας. SOUL και Adele, λοιπόν. Τι σε τράβηξε σε αυτό το εξώφυλλο; Τα μαλλιά. Έχω μια εμμονή με τα μαλλιά και τη φόρμα τους, και ειδικά της Adele έπιαναν σχεδόν όλο το εξώφυλλο. Βασικό μου κριτήριο στην επιλογή των σχεδίων μου ήταν τα ίδια τα περιοδικά. Μπορούμε να πούμε ότι και αυτά είναι «είδωλα», από την άποψη ότι και εκείνα εμπνέουν και επηρεάζουν τον κόσμο, ιδιαίτερα τα περιοδικά μόδας. Μάλιστα, μερικά θεωρούνται iconic εξώφυλλα που έμειναν στην ιστορία, όπως το πρώτο τεύχος του περιοδικού του LOVE με την πληθωρική Beth Ditto και το εξώφυλλο της Lana Del Rey στο «Interview». Το SOUL είναι ένα περιοδικό προσεγμένο και θαυμάζω το γεγονός ότι είναι μια καθαρά ελληνική προσπάθεια και όχι κάποιο ξένο περιοδικό που απλώς μεταφράζεται και αντιγράφεται η δομή και θεματολογία του. Έχω μάλιστα σχεδιάσει διάφορα εξώφυλλα από το SOUL, ένα με τη Λυδία Παπαϊωάννου. Δεν ξέρω γιατί. Μάλλον μου άρεσε η πόζα της. Και τα μαλλιά της.

n

Πού βρίσκουμε τα t-shirts σου και γιατί να τα φορέσουμε; Τα t-shirts μου θα τα βρείτε παντού στην πόλη. Ξετρυπώνονται από σκοτεινές γωνίες, λαμπερά πάρτι, μυστικά περάσματα. Θα τα δείτε να τα φοράει ο γείτονάς σας, κάποιος περαστικός στον δρόμο, η κοπέλα που σας άρεσε, ο πρωθυπουργός της χώρας στις casual στιγμές του και ο κύριος που πουλάει πατάτες στη λαϊκή. Θα κλέψετε λίγη από τη δόξα του ειδώλου σας, ενώ παράλληλα θα φοράτε ένα αυθεντικό σχέδιο PTRSdesign CO. Τα t-shirts μου κατασκευάζονται και τυπώνονται στην Αθήνα. Ήταν κάτι που το ήθελα από την αρχή και είμαι περήφανος να λέω ότι είναι ένα εξ ολοκλήρου ελληνικό προϊόν, εμπνευσμένο, σχεδιασμένο, κομμένο, ραμμένο και τυπωμένο στην Αθήνα.

Αποκλειστική διάθεση στο etsy και στο facebook page του.

ptrsdesign.com

Φωτογραφία: Παντελής Χαδούλης

n

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice