Gang Bag: Ντύσε μια τσάντα από Spanaki

25 εικαστικοί ντύνουν το περίφημο Spanaki Clutch

59266-137646.jpg
Soul Team |

Από την Πέμπτη 10 Απριλίου, το BOX Gallery της Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί την πρωτότυπη ομαδική έκθεση Gang Bag, όπου 25 εικαστικοί καλλιτέχνες σχεδιάζουν και ντύνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο τις χειροποίητες τσάντες Spanaki. Με αφορμή το ξεχωριστό αυτό event, η creative designer Άννα Γερμανού (aka Spanaki) μας μιλάει για τη δουλειά της και το περίφημο πλέον Spanaki Clutch. Ένα προϊόν πατενταρισμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

n

Αρχικά, πες μας τι ακριβώς εστί «Spanaki»; Spanaki είναι στην ουσία η υπογραφή που χρησιμοποιώ για ό,τι σχεδιάζω. Περικλείει τις δραστηριότητές μου γύρω από το design, είτε αυτές αφορούν τις γραφικές τέχνες είτε την κατασκευή και το σχεδιασμό κοσμημάτων και αξεσουάρ. Είναι όμως και το brand name για τα χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ που φτιάχνουμε με τη Σοφία, την αδερφή μου.

Το όνομα πώς προέκυψε; Ξεκίνησε ως απλή προτίμηση προς το φυτό. Έγινε σιγά σιγά το παρατσούκλι μου και, όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω ένα όνομα γι’ αυτά που κατασκευάζω, δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ. Μου άρεσε ο συμβολισμός του, το ότι κρύβει μέσα του το μικρό μου όνομα (spANAki), αλλά και ταιριάζει με το χαρακτήρα των προϊόντων που ήθελα να κατασκευάζω (eco-friendly, ethical & hand crafted).

n

Και η ιδέα του «Gang Bag»; Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να κάνω τις τσάντες, το είχα στο μυαλό μου. Ήθελα όλοι αυτοί οι δημιουργικοί άνθρωποι που ξέρω ή που δεν ξέρω και απλώς θαυμάζω τη δουλειά τους, να δώσουν σχέδιά τους για να ντυθεί μια τσάντα. Ουσιαστικά, η αρχική ιδέα της τσάντας από αυτό προέκυψε: από την επιθυμία μου να βρω χρησιμότητα στις άχρηστες σελίδες περιοδικών που συνέλεγα από φωτογράφους, γραφίστες και άλλους καλλιτέχνες, που μου άρεσαν.

Θέλεις να μου εξηγήσεις λίγα πράγματα για τη διαδικασία κατασκευής της κάθε τσάντας; Αρχικά επιλέγουμε την εικονογράφηση. Στη συνέχεια το στιλ της τσάντας, αν θα είναι γεωμετρική ή με καμπύλες, τι κούμπωμα και κράτημα θα έχει. Βάσει αυτών διαλέγουμε το σχέδιο για την τσέπη και τα πλαϊνά. Ακολουθούν τα κοψίματα και το coating. Έτσι, είμαστε έτοιμες να ξεκινήσουμε το κομμάτι της συναρμολόγησης, για να φτάσουμε στο τελικό προϊόν. Αν και στην περιγραφή μοιάζει αρκετά εύκολη η διαδικασία, κάθε τσάντα χρειάζεται αρκετές ώρες για να κατασκευαστεί.

n

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά; Έως τώρα ήταν ο βινυλίτης (δίσκοι βινυλίου), αλλά τελευταία έχω αρχίσει να πειραματίζομαι και με καινούργια υλικά. Μπορώ να πω πως έχω ενθουσιαστεί με την πορσελάνη, αν και είναι πολύ δύσκολο υλικό στην επεξεργασία του.

Η έννοια του best seller δεν υπάρχει στη δουλειά σου. Γιατί επιλέγεις κάθε σχέδιο να είναι μοναδικό; Το γεγονός ότι κάθε προϊόν είναι εξολοκλήρου φτιαγμένο στο χέρι, το κάνει αμέσως αμέσως μοναδικό. Όσο προσεκτική και αν προσπαθώ να είμαι, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνω ακριβώς δυο ίδια αντικείμενα. Στην πραγματικότητα, τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι και αυτά που καθορίζουν τη μοναδικότητα των προϊόντων. Και εφόσον ασχολούμαι κυρίως με την επαναχρησιμοποίηση, είναι δύσκολο να ξαναβρώ, για παράδειγμα, την ίδια καταχώρηση από ένα παλιό περιοδικό. Την ιδέα του one-of-a-kind προσπαθούμε να τη διατηρήσουμε σε όλα τα προϊόντα μας, γιατί έτσι και η διαδικασία της κατασκευής γίνεται πιο δημιουργική και ευχάριστη.

n

Πού μπορούμε να σε βρούμε και να δούμε τη δουλειά και τις δημιουργίες σου; Πρόσφατα μεταφερθήκαμε σε καινούργιο χώρο, στην Ολυμπίου Διαμαντή 20, στον 4ο όροφο. Όποιος θέλει, μπορεί να έρθει να γνωρίσει από κοντά τις συλλογές μας, αλλά και να παρακολουθήσει τον τρόπο που δουλεύουμε. Ηλεκτρονικά βρισκόμαστε στο www.spanaki.gr και στο facebook.

n

Info

Εγκαίνια: Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014, 20:00 Διάρκεια έκθεσης: 10 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2014 Χώρος: THE BOX Gallery, Απελλου 6, Πλατεία Ναυαρίνου, Θεσσαλονίκη, Τ: 2313 050 315 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:30 - 15:00 & 17:30 - 20:30, Σάββατο 10:30 - 15:00

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μαρία Αντωνίου / Γιώργος Βαλμάς / Αντώνης Γιαννόπουλος/ Αθηνά Δημητριάδου / Δημήτρης Μουγκός / Γιώργος Μπάκας / Αθηνά Παππά / Νάντια Στασινού / BestBefore / Fanis Rami / Harrison / James Enox / Kuki / Lorelai Sebastian / Loopo Studio / Ménage à Trois / NoHoot / Original Replica / RTM / SER / Simoni Fontana / Simao / Theanno G. / Vt4d / Wake / Zofos

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice