Η Αριάδνη Καπελιώτη στο Faces of Rebirth

Τα κοσμήματα SuperLora ταξιδεύουν στο Χαλάνδρι

Πέρασα πρότινος μια βόλτα από την ιστοσελίδα της Αριάδνης Καπελιώτη, ένα σάιτ το οποίο συχνά περιδιαβαίνω, όταν ψάχνω τα πιο καλαίσθητα στολίδια που μπορούν να ποζάρουν για το μάτι.

Το διαδικτυακό κατάστημα των χειροποίητων κοσμημάτων SuperLora είναι ένας τόπος που βρίθει φαντασίας και κομψεπίκομψου σκέρτσου. Όλα αυτά τα γνωρίζετε ήδη: Έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την περίπτωσή της νεαρής δημιουργού.

Αυτό που μπορεί να σας διαφεύγει είναι το γεγονός ότι η Αριάδνη Καπελιώτη θα βρίσκεται στην Αθήνα το προσεχές διάστημα, καθώς από τις 29 Μαρτίου έως τις 5 Μαΐου συμμετέχει στην έκθεση εικαστικού κοσμήματος «Faces of Rebirth», η οποία πραγματοποιείται στο χώρο Actus Contemporary Jewellery, στο Χαλάνδρι.

Συνδυάζοντας το καλύτερο των δύο κόσμων που κατοικοεδρεύει, δηλαδή τη λατρεία του κοσμήματος και την αγάπη για την επιστήμη της φυσικής, η Αριάδνη εστιάζει τα εκθέματα του «Faces of Rebirth» αποκλειστικά στις 23.5 μοίρες.

n

Καθώς όλα αυτά στο άμαθο μυαλό μου μοιάζουν εξίσου δυσνόητα με τους τετραδονιστές του Τόμας Πίντσον, ζήτησα δυο επεξηγηματικές κουβέντες από την ίδια. Ιδού τι είχε να δηλώσει:

«Συνειδητά ή υποσυνείδητα, συχνά ή σπάνια, σε βάθος ή επιφανειακά, οι άνθρωποι αναγεννιούνται. Προχωρούν. Ακολουθούν τον αισιόδοξο δρόμο, επειδή αυτός είναι ο μόνος δρόμος μπροστά.

»Από την αρχή της ύπαρξής του το ανθρώπινο πνεύμα είναι εξοικειωμένο με την έννοια της αναγέννησης, βιώνοντας τον ανανεωτικό κύκλο της φύσης που στηρίζεται στην εναλλαγή των εποχών. Πώς, όμως, αλλάζουν οι εποχές;

»Η Γη εκτελεί δυο βασικές κινήσεις, γύρω από τον άξονά της με περίοδο 23.59 ώρες και γύρω από τον Ήλιο με περίοδο 365.25 μέρες, σε ελαφρώς ελλειπτική τροχιά, η απεικόνιση της οποίας ονομάζεται εκλειπτική. Όμως ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι παράλληλος προς τον άξονα της εκλειπτικής, αλλά σχηματίζει γωνία 23.5° περίπου, τη “λόξωση της εκλειπτικής”. Εξαιτίας αυτής της κλίσης της Γης, η ηλιακή ακτινοβολία διαφέρει περιοδικά στο Βόρειο και στο Νότιο Ημισφαίριο, με τη μέγιστη διαφοροποίηση να συμβαίνει στα ηλιοστάσια. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την εναλλαγή των εποχών. Αν η Γη δεν είχε κλίση, τότε δεν θα υπήρχε διακύμανση στην ποσότητα φωτός που δέχεται από τον Ήλιο, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία του φαινομένου των εποχών κατά τη διάρκεια του έτους. “Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί”, με τα λόγια του Πλάτωνα.

n

»Επέλεξα, λοιπόν, να αφιερώσω το πρότζεκτ “Faces of Rebirth” στις 23.5 μοίρες. Είναι μία συλλογή κοσμημάτων σε γεωμετρικές φόρμες, που προέκυψε από ένα σχεδιαστικό παιχνίδι με τη γωνία 23.5°. Η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή ήταν θεμελιώδους σημασίας, καθώς έτσι αποδόθηκε η ζητούμενη ακρίβεια στο τελικό αποτέλεσμα. Στόχος μου ήταν να υπερτονιστεί η αξία της λόξωσης της εκλειπτικής, δηλαδή της γωνίας κλίσης της Γης, σε κάθε όψη της αναγέννησης, κατά συνέπεια, και σε κάθε μορφή ζωής. Είναι η ανάγκη για αναζωογόνηση που θέτει αυτόματα σε κίνηση τον μηχανισμό της αναγέννησης, του προσωπικού επαναπροσδιορισμού».

Δείτε παρακάτω ορισμένα από τα πιο διαλεχτά εκθέματα της Αριάδνης Καπελιώτη, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα ή το προφίλ της στο Facebook για μια ευρύτερη γκάμα κοσμημάτων, και αφιερώστε μια επίσκεψη στο Αctus Contemporary Jewelry, στο Χαλάνδρι –ορισμένα από αυτά τα στολίδια μπορεί να είναι φτιαγμένα για τον εαυτό σας.

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

Info:

Faces of Rebirth 

29/3 έως 5/5

Actus Contemporary Jewelry

Χαϊμαντά 30, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6846684

http://www.jewelgallery.gr

n

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice