© Oliviero Toscani για την Benetton
© Oliviero Toscani για την Benetton

Ο κόσμος της μόδας αντιδρά στον ρατσισμό

«Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό», ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ παρακινεί σε αλλαγές
  • A-
  • A+
Kering, Chanel, H&M, Tommy Hilfiger, Benetton, Gucci, Nike, Adidas παίρνουν θέση απέναντι στο ρατσισμό, την αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις.

Ο άδικος θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ που ξεσήκωσε την Αμερική και γέμισε τους δρόμους με κόσμο και φωτιές δεν άφησε ασυγκίνητο τον κόσμο της μόδας. Διάφορα brands της βιομηχανίας αποφάσισαν να στηρίξουν τις αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες είτε με καμπάνιες με κοινωνικά μηνύματα, είτε με δωρεές, είτε με κοινωνικές δεσμεύσεις απέναντι στην κοινότητα των μαύρων.

Nike και Adidas: Από το "Don't Do It" μέχρι το "Tοgether is how we make change"

Μία από τις πρώτες fashion εταιρείες που πήρε δημοσίως θέση ενάντια στη νέα πράξη ωμής αστυνομικής βίας ήταν η Nike. Κυκλοφόρησε μια σειρά βίντεο στα social media τα οποία ξεκινούσαν με την αλλαγή του σλόγκαν της από "Just Do It" σε "Don't Do It". Το μήνυμα μοιράστηκε στο Twitter και η ανταγωνίστρια εταιρεία Adidas γράφοντας «Μαζί προχωράμε μπροστά. Μαζί φέρνουμε την αλλαγή».

 

 

Το βίντεο της Nike έλεγε χαρακτηριστικά: «Για μια φορά, μην το κάνεις. Μην προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Αμερική. Μην εθελοτυφλείς μπροστά στο ρατσισμό. Μην αποδέχεσαι ότι αρπάζουν αθώες ζωές. Μην βρίσκεις άλλες δικαιολογίες. Μην σκέφτεσαι ότι αυτό δεν σε επηρεάζει. Μην κάθεσαι σιωπηλός. Μην νομίζεις ότι δεν μπορείς να γίνεις μέρος της αλλαγης. Ας γίνουμε όλοι μέρος της αλλαγής».

For once, Don’t Do It | Nike

«Από τότε που ξεκινήσαμε την επιχείρησή μας, πάνω από 50 χρόνια πριν, εμείς στην United Colors of Benetton ονειρευόμαστε έναν κόσμο απαλλαγμένο από κάθε είδους ρατσσμό. Καθώς ένα νέο επεισόδιο βίας και αδικίας απέναντι σε ένα μαύρο άνθρωπο ταρακουνά την κοινωνία μας, στεκόμαστε στο πλευρό της κοινότητας των Μαύρων και δεσμευόμαστε να είμαστε ενεργά αντιρατσιστές, μέχρι το όνειρο της οικογένειάς μας να πραγματοποιηθεί».

Gucci: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην αδικία και τις διακρίσεις οποιαδήποτε μορφής να διαπρέψουν»

Πέρα από τις πράξεις του ομίλου Kering, η Gucci έστειλε και το δικό της μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό. Το μήνυμα υπόγραψε ο Marco Bizzarri, CEO της εταιρείας και ο Alessandro Michele, Καλλιτεχνικός Διευθυντής -εκ μέρους όλων των υπαλλήλων.

«Μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, θρηνούμε την απώλεια του Τζορτζ Φλόιντ και τους πολλούς μάυρους άνδρες και γυναίκες που χάθηκαν πριν από εκείνον. Υποστηρίζουμε όσους ζητούν δικαιοσύνη για τη βία εναντίον τους. Η ένωσή μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την διεκδίκηση της ισότητας, τόσο ως άτομα όσο και ως εταιρεία, είναι πιο δυνατή από ποτέ. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην αδικία και τις διακρίσεις οποιαδήποτε μορφής να διαπρέψουν. Γι' αυτό, ως οδηγοί της αλλαγής, παίρνουμε μέρος στη μάχη για την εξάλειψη του συστημικού ρατσισμού, τη μισαλλοδοξία, την αστυνομική βία και καταπίεση. Υποστηρίζουμε και στεκόμαστε στο πλευρό της κοινότητας των Μαύρων, οι οποίοι πάντα μας υποστήριζαν».

H&M: Υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε την κοινότητα των Μαύρων σήμερα, κάθε μέρα και παντού»

Ο σουηδικός όμιλος μόδας, ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, δεσμεύτηκε απέναντι στον σκοπό στέλνοντας το δικό του μήνυμα και κάνοντας δωρεά μισού εκατομμυρίου δολαρίων σε διάφορους αμερικανικούς οργανισμούς που μάχονται ενάντια στις διακρίσεις.

«Οι πρόσφατοι σκοτωμοί πολλών μελών της κοινότητας των Μαύρων στις ΗΠΑ μας άφησαν απογοητευμένους και καταρρακωμένους. Οι ζωές τους και οι ζωές όλων των έγχρωμων ανθρώπων που αφαιρέθηκαν δια της βίας έχουν σημασία», δήλωσε η Helena Helmerson, CEO της εταιρείας. «Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν, τα οποία μας έδειξαν πόσα έχουμε ακόμα να μάθουμε. Ως εταιρεία, βελτιωνόμαστε, αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Οπότε δεσμευόμαστε να πιάσουμε το παρελθόν για πολεμήσουμε το ρατσισμό και να υποστηρίξουμε τους υπαλλήλους, τους πελάτες και τις κοινότητές μας. Η συμβολική αλληλεγγύη δεν είναι αρκετή. Και γι' αυτό θα λάβουμε δράση. Η H&M δωρίζει 500.000$ στους οργανισμούς NAACP, Legal Defense and Education fund, The Color of Change και ACLU (American Civil Liberties Union). Οργανισμοί που μάχονται για δικαιοσύνη, οικονομικά δικαιώματα και ενδυνάμωση της κοινότητας των μαύρων. Ομοίως, θα παρέχουμε στα μέλη και τους εργαζόμενούς μας πρόσθετους πόρους για να ενημερωθούν τι εμπλέκεται σε όλο αυτό το σύνολο προκαταλήψεων. Στις ΗΠΑ, θα ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με το HBCU, θα αυξήσουμε τις εκδηλώσεις που στηρίζουν την κοινότητα των μαύρων και θα κινητοποιήσουμε τις προσπάθειες για να αυξηθεί η εγγραφή ψηφοφόρων. Αυτή η λίστα δεν είναι μεγάλη και θα συναντηθούμε με εργαζόμενα μέλη των Black leaders για να μας βοηθήσουν μελλοντικά. Αλλά για τώρα, είναι σημαντικό για εμάς να δηλώσουμε σταθερά και ξεκάθαρα: οι ζωές των μαύρων έχουν αξία».

Chanel: «Δεσμευόμαστε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα βασισμένη στην εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την ένταξη»

Ο μεγάλος οίκος μόδας Chanel έστειλε το δικό του μήνυμα υποστήριξης «ρίχνοντας μαύρο» στο λογαριασμό της στο Instagram.

H Chanel καταγγέλει το ρατσισμό και δείχνει αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση σε όσους αισθάνονται καταρρακωμένοι από την τραγική απώλεια ζωών. Ως εταιρεία, δεσμευόμαστε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα βασισμένη στην εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την ένταξη, αξίες που υποστηρίζουμε τόσο ανάμεσα στους υπαλλήλους μας όσο και στις κοινότητες παγκοσμίως. Στη Fondation Chanel, υποστηρίζουμε και δεσμευόμαστε απέναντι στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των συνεργατών μας να προωθήσουν και να επιτύχουν μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Μαζί με τη συνεχή δέσμευσή μας για προώθηση της ποικιλομορφίας και των ίσων ευκαιριών στη Chanel, επεκτείνουμε τους στόχους μας για να συνεχίσουμε να προωθούμε αυτές τις ίδιες αξίες στις κοινότητες στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε».

Tommy Hilfiger: «Όσα συμβαίνουν δεν είναι εντάξει. Δεν ήταν ποτέ εντάξει»

Μαύρο έριξε και στο δικό του Instagram το brand Tommy Hilfiger, με τη δήλωση του Τόμας Χίλφιγκερ, ιδρυτή του brand: «Χρειαζόμαστε πράξεις. Για να επιτύχουμε την αλλαγή πρέπει να είμαστε θαρραλέοι στο να μιλήσουμε και να στηρίξουμε το σωστό».

Το post συνόδευε η τοποθέτηση της εταιρείας: «Όσα συμβαίνουν δεν είναι εντάξει. Δεν ήταν ποτέ εντάξει. Δεν θα έπρεπε να μας έχει πάρει τόσο καιρό, αλλά σήμερα υψώνουμε τις φωνές μας και στεόμαστε στο πλάι όσων μάχονται ενάντια στο ρατσισμό, την λευκή υπεροχή και την ιστορική καταπίεση των Μαύρων Αμερικανών και ΟΛΩΝ των μειονοτήτων που βιώνουν φυλετικές διακρίσεις. Μαζί με την μητρική μας εταιρεία PVHCorp, θα κάνουμε δωρέες σε οργανισμούς που μάχονται ενάντια στην κοινωνική αδικία. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινώσουμε σύντομα. Θα είμαστε επίσης πιο μεθοδικοί στο επηρεάσουμε και να επιφέρουμε αλλαγές στη δική μας βιομηχανία. Όταν η τρίτη έκδοση του Fashion Frontier Challenge επιστρέψει στο τέλος αυτού του έτους, θα εξελίσσουμε την πλατφόρμα για να εντοπίσουμε και να στηρίξουμε επιχειρηματίες μειονοτήτων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο περιεκτικού τοπίου μόδας. Ευχαριστούμε όλους όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους και αφιερώνουν τις ενέργειες και τους πόρους τους για να δημιουργήσουν αλλαγές μαζί μας».

Στη συνέχεια, με νέο post πρόσφερε την πλατφόρμα του ως μέσο συζήτησης με το κοινό για ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της αδικίας.

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

5 πράγματα για μετά την γυμναστική που φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα
Θέλεις χρήματα στην άκρη; Μην αγοράζεις αυτά τα 10 πράγματα
Back to top