Met Gala (από αριστερά) Lady Gaga, Katy Perry, Naomi Cambell
Met Gala (από αριστερά) Lady Gaga, Katy Perry, Naomi Cambell © instagram

Met Gala: Οι 10 αξέχαστες εμφανίσεις στη νεότερη ιστορία του

Μπορεί πέρυσι να αναβληθηκε και να χάσαμε πολλά, επιστρέφει όμως το Σεπτέμβριο. Ποιο θα είναι το φετινό του θέμα;
  • A-
  • A+
Met Gala: Η λαμπερή διοργάνωση επιστρέφει. Αυτές είναι οι 10 πιο ξεχωριστές εμφανίσεις στη νεότερη ιστορία του θεσμού.

Η άνοιξη είναι η εποχή του MET Gala, της λαμπερής διοργάνωσης του Metropolitan Museum of Arts της Νέας Υόρκης για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Costume Institute, ένα από τα πιο σημαντικά Ινστιτούτα που διατηρεί αρχείο της ιστορίας της μόδας, των κοστουμιών και των δημιουργιών που πέρασαν από τον πλανήτη και μας ζέσταναν, μας άναψαν, μας προβλημάτισαν και μας εξέλιξαν. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό θέμα της έκθεσης του Costume Institute βάζει σχεδιαστές και celebrities σε φούριες για να είναι fashionable και εντός θέματος.

Ενώ ξεκίνησε το 1948 ως ένα από τα πολλά charity events για τους Upper East Siders της πόλης, με το μαγικό ραβδί της Νταϊάνα Βρίλαντ στις αρχές των 70’s και της Άννα Γουίντουρ το 1995, το φιλανθρωπικό πήρε αίγλη, γκλάμουρ και VIPs από τη σόου μπιζ. Έτσι, κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, η διευθύντρια της αμερικανικής Vogue Άννα με έναν σελέμπριτι κι έναν σχεδιαστή είναι οι οικοδεσπότες του opening της έκθεσης μόδας, από το θέμα της οποίας εμπνέονται όλοι οι καλεσμένοι και παρελαύνουν στις κατακόκκινες για την περίσταση σκάλες του MET. Η βραδιά ολοκληρώνεται με ένα gig από έναν μεγάλο καλλιτέχνη, όπως η Cher, Lady Gaga, η Madonna, o Bruno Mars, η Rihanna.

Η αμερικανική ιστορία της μόδας

Πέρυσι, μια χρονιά που στον πλανήτη μπήκε μια άνω τελεία, το MET Gala, η μεγάλη γιορτή της τέχνης που απωθεώνει τη μόδα αναβλήθηκε. Στο #MetGalaChallenge, που ξεκίνησε ο Μπίλυ Πόρτερ με τη Vogue, φανατικοί της μόδας από όλον τον κόσμο έφτιαξαν τα δικά τους κοστούμια για το MET εμπνεόμενοι από προηγούμενα γκαλά και τα αποτελέσματα ήταν pas mal. Για εφέτος είχαν προβλέψει τη Δευτέρα 3 Μαΐου ως τη μεγάλη μέρα αλλά ο Φαούτσι είχε άλλα σχέδια: έτσι, το MET Gala, με χορηγό το Instagram, θα πραγματοποιηθεί σε δυο μέρη: το ένα στις 18 Σεπτεμβρίου ενώ ανακοινώθηκε και το δεύτερο στις 5 Μαΐου 2022.

 

Τι θα δούμε; Τον Σεπτέμβριο η έκθεση έχει τίτλο «In America: A Lexicon of Fashion». Πολύ ευρύ το θέμα, θα μου πείτε και θα δούμε πάλι τέρατα στο βερνισάζ αλλά επιτρέψτε μου να σας δώσω την περιγραφή του MET: «το μοντέρνο λεξιλόγιο του αμερικανικού στυλ, δίνοντας έμφαση στο πώς το ρούχο είναι μέσο έκφρασης αλλά και τη σύνδεση που έχει με θέματα ισότητας, diversity και inclusivity». Για το δεύτερο σκέλος, εκείνο του Μαΐου, με τίτλο «Part two, In America: An Anthology of Fashion», θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την ιστορία της αμερικανικής μόδας. Και οι δυο εκθέσεις θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο του '22.

Η μόδα είναι πυλώνας της οικονομίας

Μπορεί στον ενάμιση, περίπου, χρόνο κυλιόμενων καραντινών, αγωνίας και ματαιώσεων να χάσαμε πολλά, φαίνεται όμως να βλέπουμε το φως της κανονικότητας. Αν σκεφτείτε ότι η μόδα είναι το τελευταίο που μας νοιάζει, θα σας απαντήσω ότι αποτελεί όχι μόνο την ανάσα του καθένα από μας, το αποτύπωμά του, τον τρόπο που θέλει να συστήνεται χωρίς να πει κουβέντα, αλλά και μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες του πλανήτη. Από τα υφάσματα, στις εταιρείες που τα κατασκευάζουν και τις δεκάδες ειδικότητες που σουλατσάρουν γύρω τους (αρχιτέκτονες και κατασκευαστές καταστημάτων, επίπλων και φώτων, διαφημιστικές, developers, παραγωγούς κουτιών, couriers, έτσι για να αναφέρουμε μερικές). Συνεπώς, το ΜΕΤ Gala που ρίχνει φως στη σχέση της μόδας, δηλαδή της καθημερινότητας, με την τέχνη, δηλαδή το διηνεκές, είναι αχτίδα φωτός.

Εκθέσεις όπως η "Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology" του 2016, που μελετούσε τα όρια ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον τεχνίτη στην εποχή της αυτοματοποίησης ή η "Heavenly Bodies: Fashion in the Catholic Imagination" για την επιρροή της θρησκείας και ειδικά του καθολικισμού στη μόδα και την τέχνη, άφησαν εποχή. Αναφέρομαι στις εκθέσεις και την πρόθεση της διοργάνωσης διότι, κατά τα άλλα, οι celebrities μεταφράζουν το θέμα όπως θέλουν. Αυτή είναι η δημοκρατία: καθένας επιλέγει ό,τι θέλει και κρίνεται γι’ αυτό.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μήνα που ξαναζεσταίνεται η οικονομία και κυρίως το social life της Νέας Υόρκης και η αργία του Labor Day ορίζει την επιστροφή από τα Hamptons και τα long weekends, θα ζήσουμε ξανά την ανάβαση στις σκάλες του MET. Μέχρι τότε, θυμόμαστε τις 10 αξέχαστες εμφανίσεις στη νεότερη ιστορία του θεσμού.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Eβδομαδιαία μπουκέτα του σπιτιού
Eiko: Ένα ανθοπωλείο στα μέτρα του ανθοδοχείου σου
Back to top