Η Βίκυ Σάφρα φιγουράρει στη θέση 339 και είναι κληρονόμος του τραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα
Οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι της μόδας για το 2021
Φιγουράρουν μέσα στις πρώτες 65 θέσεις των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου στη λίστα του Forbes
Οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μόδα και εμφανίζονται στη λίστα του Forbes για το 2021.
«Όταν ήμουν νέος, νόμιζα ότι το χρήμα είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή. Τώρα που είμαι γέρος, το ξέρω» έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ, τη στιγμή που η σχεδιάστρια Μέρι Κουάντ έδινε το δικό της, κάπως ανάποδο, απόφθεγμα για τα χρήματα: «Το να έχεις λεφτά είναι κάτι σαν να είσαι ξανθιά. Έχει περισσότερη πλάκα, αλλά δεν είναι ζωτικής σημασίας».
Και φυσικά, υπάρχει πάντα η παρηγορητική ρήση πως «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία», κάτι που εν μέρει δικαιώνουν ανακοινώσεις τύπου Μπιλ Γκέιτς και Μελίντα ή Κιμ Καρντάσιαν και Κάνιε Γουέστ χώρισαν. Αν το γεγονός του χωρισμού τους κάνει δυστυχισμένους είναι άλλου παπά ευαγγέλιο φυσικά.
Μπορούμε να συνεχίσουμε αενάως με σοφές ή λιγότερο σοφές φράσεις για τα χρήματα. Εμείς ας μείνουμε στο ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση και ας περάσουμε στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων που ασχολούνται με τη μόδα αυτή τη στιγμή στον κόσμο.
01. Μπερνάρ Αρνό, LVMΗ
Ένας από τους δημιουργούς «γούστου» του κόσμου. Ετών: 72, στη θέση Νο3 της λίστας Forbes. Στην αυτοκρατορία του ανήκουν 70 brands μόδας, ανάμεσά τους η Louis Vuitton και η Sephora. Λέει ο ίδιος: «Βλέπω τον εαυτό μου ως πρέσβη της γαλλικής κληρονομιάς και της γαλλικής κουλτούρας. Ό,τι δημιουργούμε είναι εμβληματικό. Συνδέεται με τις Βερσαλίες και τη Μαρία Αντουανέτα».
02. Αμάνθιο Ορτέγκα, Zara
Ετών 86, στη θέση Νο11 του παγκόσμιου πλούτου. Ιδιοκτήτης της Inditex, μιας από τις πρώτες εταιρείες γρήγορης μόδας, που ιδρύθηκε το 1975. Του ανήκουν τα Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Berska και λοιπά, άρα καταλαβαίνετε. Ο ίδιος λέει: «Στον δρόμο, οι μόνοι που θέλω να με αναγνωρίζουν είναι η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνεργάτες μου».
03. Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς, L’Oreal
Είναι εγγονή της ιδρύτριας της L’Oreal και η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου (Νο12 στη λίστα Forbes). Η ίδια και η οικογένειά της κατέχουν το 33% των μετοχών της εταιρείας. Εκτός από τα καλλυντικά, η 67χρονη Φρανσουάζ κληρονόμησε και το φιλανθρωπικό ίδρυμα, που δώρισε 225 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ.
04. Άλις Γουόλτον, Walmart
Κόρη και κληρονόμος του ιδρυτή των Walmart Σαμ Γουόλτον. Η ίδια, σε αντίθεση με τα αδέλφια της Ρομπ και Τζιμ, δεν ασχολείται με την επιχείρηση, αλλά έχει επικεντρωθεί στις καλές τέχνες. Έχει ανοίξει το μουσείο Crystal Bridges Museum of American Art, με έργα των Γουόρχολ, Ρόκγουελ και Ρόθκο. Επίσης, στα 71 της χρόνια, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει ένα ολιστικό κέντρο θεραπείας. Στις δύο επόμενες θέσεις της λίστας του Forbes (Νο. 18 και Νο19) φιγουράρουν τα δύο της αδέλφια.
05. Φιλ Νάιτ, Nike
Ιδρυτής της Nike, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου το 2016 μετά από 52 χρόνια. Φιλοσοφημένος και με χρόνια πείρας στις πλάτες του, συμβουλεύει: «Είναι δύσκολα εκεί έξω. Λάβε όση βοήθεια μπορείς. Το να παίρνεις βοήθεια είναι κομμάτι της έρευνας για τη σοφία, που διαρκεί μια ζωή». 25ος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου.
06. Ταντάσι Γιανάι, Fast Retailing
Ιάπωνας ιδρυτής της εταιρείας Fast Retailing, «μαμάς» των Uniqlo, Theory, Helmut Lang, J Brand και GU. Το 2021 έγινε ακόμα πιο πλούσιος πουλώντας εκτός από ρούχα και μάσκες.
07. Φρανσουά Πινό, Kering
Στη θέση Νο32 και σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ, ο Φρανσουά-Ανρί Πινό είναι CEO της εταιρείας Kering, στην ομπρέλα της οποίας βρίσκονται οι οίκοι Gucci, Yves Saint Laurent και Alexander McQueen. Επίσης, η οικογένειά του είναι ιδιοκτήτρια του οίκου δημοπρασιών Christie’s.
08. Αλέν Βέρτχαϊμέρ, Chanel
Ο 72χρονος Αλέν Βέρτχαϊμερ είναι ο αρχηγός της Chanel. Μοιράζεται την επιχείρηση με τον αδελφό του Ζεράρ. Ο παππούς τους, Πιερ, ίδρυσε μαζί με την Γκαμπριέλ (Κοκό) Σανέλ το brand. Ακριβώς στην ίδια θέση στη λίστα του Forbes, στο Νο41 δηλαδή, ο Ζεράρ Βέρτχαϊμερ.
09. Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, Luxottica
Ο οραματιστής Λεονάρντο Ντελ Βέκιο ίδρυσε τη Luxottica το 1961, σε ηλικία μόλις 25 χρονών. Με τα χρόνια η Luxottica ανέπτυξε τις φίρμες Sunglass Hut, Ray-Ban και Oakley και αναλάμβανε να φτιάχνει οπτικά για μεγάλα brand, όπως οι Bulgari και Chanel. Ο Ντελ Βέκιο μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο από την ηλικία των 7 χρονών, καθώς η χήρα μητέρα του αδυνατούσε να μεγαλώσει τα 5 παιδιά της. Στα 14 άρχισε να δουλεύει σε εργοστάσιο γυαλιών, ενώ, ώσπου να δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία, σπούδασε σχέδιο.
10. Λεονάρ Λοντέρ, Estée Lauder
Ο 88χρονος σήμερα Λεονάρ Λοντέρ έτρεχε τον οικογενειακό γίγαντα καλλυντικών Estée Lauder για τρεις δεκαετίες. Μεγαλύτερος γιος μιας διάσημης μακιγιέρ, ο Λοντέρ μπήκε στην επιχείρηση το 1958. Έφτιαξε το πρώτο ερευνητικό εργαστήριο και ανέπτυξε μάρκες όπως οι MAC, Bobbi Brown και Aveda στα μέσα των 90s. Είναι επίτιμος CEO της εταιρείας από το 1999.