Photo by pan xiaozhen on Unsplash
Photo by pan xiaozhen on Unsplash
Lifestyle

10 απίστευτα εύκολα κόλπα για την καθαριότητα στο σπίτι

Πώς οι κόκκοι του αλεσμένου καφέ ή το λευκό ξύδι μπορούν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή σας

10 κόλπα και ιδέες για εύκολες λύσεις προβλημάτων καθαριότητας του σπιτιού.

Πόσες φορές δεν προσπαθήσατε να καθαρίσετε έναν λεκέ από ζεστό κερί επάνω στο χαλί ή έναν τοίχο με μουτζούρες από κραγιόνια των παιδιών και τα κάνατε απλώς χειρότερα; Οι παρακάτω 10 ιδέες σας προτείνουν έξυπνες και εύκολες λύσεις για καθημερινά προβλήματα καθαριότητας του σπιτιού που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί. Γλυτώστε χρόνο, χρήμα και εκνευρισμό, ακολουθώντας τα παρακάτω:

Photo by Tyler Nix on Unsplash
Photo by Tyler Nix on Unsplash

1. Ο καφές δεν μας ξυπνάει μόνο αλλά ξεμπλοκάρει και βουλωμένες αποχετεύσεις.

Μυρωδιά φρεσκοκομμένου ζεστού καφέ το πρωί. Με μία γουλιά ξυπνάμε και “ξεμπλοκάρουν τα λούκια μας”που λένε. Λοιπόν, η ατάκα αυτή είναι απολύτως αληθινή. Αν, ας πούμε, ο νεροχύτης της κουζίνας δεν απορροφάει καλά το νερό και γεμίζει, ή αν η αποχέτευση της μπανιέρας, μετά από τα τόσα κουρέματα μέσα στο μπάνιο, δεν λειτουργεί πλέον καλά, τότε υπάρχει μία εξαιρετική λύση: αλεσμένος καφές. Αναμείξτε τον αλεσμένο καφέ που απέμεινε στην καφετιέρα με υγρό σαπούνι για τα πιάτα και ρίξτε το μείγμα στην τρύπα του νιπτήρα ή της μπανιέρας και στη συνέχεια ρίξτε αρκετή ποσότητα βραστού νερού και αφήστε το για λίγη ώρα. Αυτός ο συνδυασμός θα καθαρίσει τέλεια την μπλοκαρισμένη αποχέτευση.

 

2. Ο αλεσμένος καφές απομακρύνει τα λίπη.

Ο καφές που περισσεύει μέσα στο φίλτρο της καφετιέρας είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό για το μεταλλικό στόμιο της αποχέτευσης του νεροχύτη ή της μπανιέρας. Αναμείξτε τον αλεσμένο καφέ με λίγο σαπούνι και τρίψτε το μείγμα στο στόμιο της αποχέτευσης αλλά και στην υπόλοιπη μπανιέρα ή νεροχύτη. Το μείγμα θα απομακρύνει απαλά όλη τη βρωμιά που έχει μαζευτεί. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό και θα έχετε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

3. Τα αιθέρια έλαια κάνουν τα έπιπλα να γυαλίζουν.

Γενική καθαριότητα στο σπίτι και ανακαλύπτετε ότι σας έχει τελειώσει το γυαλιστικό των επίπλων; Κανένα πρόβλημα. Τα αιθέρια έλαια είναι ιδανικά για να φρεσκάρουν την επιφάνεια των ξύλινων επίπλων. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού γυαλίζει γρήγορα και αποτελεσματικά κάθε σκούρα ξύλινη επιφάνεια και καθαρίζει λεκέδες. Άλλο ένα αποτελεσματικό γυαλιστικό επίπλων είναι το αιθέριο έλαιο από το φυτό του τσαγιού με επιπλέον ιδιότητα να απομακρύνει τα ζωύφια του ξύλου. Προσοχή όμως! Μη χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο καθαρισμού σε επιφάνειες όπου παρασκευάζετε και καταναλώνετε φαγητό γιατί τα αιθέρια έλαια δεν είναι ασφαλή για να τα καταναλώνουμε.

 

4. Η οδοντόκρεμα “θεραπεύει”τις γρατζουνιές στα έπιπλα.

Όλα τα έπιπλα γρατζουνίζονται αργά ή γρήγορα, ειδικά αν υπάρχουν στο σπίτι γατάκια, σκυλάκια, παιδάκια κλπ. Πριν αποφασίσετε να στείλετε τα έπιπλά σας για φινίρισμα, δοκιμάστε κάτι πιο απλό και όχι δαπανηρό: Βάλτε στο δάχτυλό σας λίγη (όσο ένα μπιζέλι) οδοντόκρεμα (όχι τζελ όμως) και τρίψτε με κυκλικές κινήσεις το σημείο με τη γρατζουνιά μέχρι αυτή να εξαφανιστεί. Μετά, καθαρίζετε την επιφάνεια με μία υγρή πετσέτα.

Photo by Jaclyn Moy on Unsplash
Photo by Jaclyn Moy on Unsplash

5. Τα παγάκια απομακρύνουν τους λεκέδες από κερί στα έπιπλα.

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι όταν στάζει λιωμένο κερί στην επιφάνεια επίπλων ή ακόμα και σε ύφασμα, πρόβλημα που γίνεται χειρότερο όταν επιχειρούμε να το καθαρίσουμε ξύνοντάς το με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Σας έχουμε μία καλύτερη λύση:γεμίστε μία πλαστική σακούλα με παγάκια, τοποθετήστε την επάνω στον λεκέ από κερί και αφήστε το για μερικά λεπτά. Όταν θα δείτε ότι ο λεκές έχει κρυώσει και σκληρύνει, μπορείτε πια να τον απομακρύνετε με το χέρι απλώς ξεκολλώντας τον.

 

6. Σίδερο ατμού για να απομακρύνουμε το κερί από τα χαλιά.

Λεκέδες από ζεστό κερί δεν έχουμε μόνο στα έπιπλα αλλά και πάνω στα χαλιά. Για να απομακρύνουμε το κερί από ένα μαλλιαρό χαλί απλώς βάζουμε μία χάρτινη σακούλα επάνω στο σημείο με τον λεκέ και περνάμε απαλά από την περιοχή το σίδερο ατμού. Ο ατμός βοηθάει να απομακρυνθεί το κερί από το χαλί και να απορροφηθεί από το χαρτί.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

7. Πιστολάκι των μαλλιών για να καθαρίσουμε ζωγραφιές με κραγιόνια από τους τοίχους.

Τα παιδιά στο σπίτι όπου δουν καθαρή επιφάνεια θεωρούν ότι εκεί πρέπει να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με τα κραγιόνια τους. Αυτό πολλές φορές είναι χαριτωμένο αλλά μπορεί να προκαλέσει και δράματα στο σπίτι. Ηρεμήστε και θυμηθείτε ότι τα κραγιόνια είναι φτιαγμένα από κερί. Άρα, με ένα πιστολάκι μαλλιών μπορείτε να θερμάνετε για λίγα δευτερόλεπτα το σημείο εκείνο του τοίχου ώστε να μαλακώσουν οι κηρομπογιές και να τις καθαρίσετε με ένα μαλακό ύφασμα.

 

8. Με το λάδι μαγειρέματος απομακρύνουμε τα υπολείμματα από αυτοκόλλητες ταμπέλες.

Πολλά μικρά, ασήμαντα προβλήματα της καθημερινότητας μπορούν να μας προκαλέσουν μεγάλο εκνευρισμό. Όπως ας πούμε, όταν προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε μία ετικέτα από κάποιο μπουκάλι ή βάζο και το χαρτί δεν βγαίνει εύκολα, αφήνει υπολείμματα και η επιφάνεια σε εκείνο το σημείο είναι κολλώδης και βρώμικη. Εδώ έρχεται το μαγειρικό λάδι (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο) για να μας βοηθήσει να απομακρύνουμε τα υπολείμματα της ετικέτας. Βάζουμε λίγο λάδι επάνω σε ένα κομμάτι βαμβάκι και τρίβουμε εκείνη την επιφάνεια, περιμένουμε λίγα λεπτά και μετά την σκουπίζουμε απομακρύνοντας εύκολα όλα τα υπολείμματα κόλλας και χαρτιού.

 

9. Το ξύδι απομακρύνει τις οσμές από τον φούρνο μικροκυμάτων.

Έρχεται κάποια στιγμή στην καθημερινότητά μας που διαπιστώνουμε ότι το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων μας μυρίζει όχι ακριβώς φρεσκάδα αλλά “παλιό φαγητό”. Ένας πανεύκολος και χωρίς τη χρήση χημικών τρόπος για να απομακρύνουμε τη μυρωδιά αυτή είναι να βάλουμε ένα μπολ γεμάτο με ξύδι μέσα στον φούρνο και να το αφήσουμε να ζεσταθεί για πέντε λεπτά. Αμέσως μετά σκουπίζουμε το εσωτερικό με ένα μαλακό, υγρό πανί και οι μυρωδιές έχουν εξαφανιστεί.

 

10. Λευκό ξύδι για να απομακρύνουμε τους λεκέδες από τον καθρέφτη.

Τζάμια και καθρέφτες που γεμίζουν λεκέδες από σταγόνες νερού ή ακόμα και οδοντόκρεμας καθώς καθαρίζουμε τα δόντια μας. Για να τα καθαρίσουμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κάποιο καθαριστικό με αμμωνία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξύδι. Φτιάχνουμε ένα διάλυμα από κρύο νερό και λευκό ξύδι, γεμίζουμε ένα βαποριζατέρ, ψεκάζουμε τη λεκιασμένη επιφάνεια και καθαρίζουμε με ένα καθαρό πανί με μικρο-ίνες. Θα αστράψουν από καθαριότητα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice